Enola & de fantastische fabeldieren 02: De eenhoorn die over de grens ging

Artikelcode 503002
Joris Chamblain | Lucile Thibaudier

Een fantasierijk verhaal over Enola die fabeldieren helpt met hun kwalen. Haar liefde voor dieren straalt er vanaf. Ze laat de dieren niet in de steek en vertrekt niet eerder voordat ze het probleem heeft opgelost.
Scenario Joris Chamblain
Tekeningen Lucile Thibaudier
Inkleuring
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 32
ISBN Softcover 9789463062053

Een eenhoorn, gewoonlijk een lief en verlegen dier, valt kinderen aan die aan het zwemmen zijn. De ouders van de kinderen zijn van plan het gebied van de eenhoorns, dat onder bescherming staat van een oud pact, binnen te dringen en de dieren aan te vallen. Enola, door een van de kinderen op de hoogte gebracht, gaat er meteen heen met haar kat Maneki en besluit opzoek te gaan naar de eenhoorn kudde, voordat het te laat is...

Enola & de fantastische fabeldieren zijn leuke korte fantasy-strips voor jonge lezers. Geschreven door Joris Chamblain (Het dagboek van Cerise).

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

f
02 Dec 2023
Fantasywereld.nl
In deel twee van deze fabelachtige serie gaat het verhaal verder over de dierenarts Enola die samen met haar kat wezens uit sprookjes en legenden verzorgt en waar nodig redt. In dit deel wordt ze gevraagd om te ontdekken waarom een eenhoorn, die normaal lief en rustig is, kinderen aanvalt. Ze ontdekt dat er in dit plaatsje een pact is gemaakt tussen de mensen en de eenhoorns. De mensen mogen leven in het woud en gebruik maken van het door eenhoorns betoverde hout, zolang zij dit niet misbruiken. De eenhoorns mochten daarentegen niet de grens oversteken, wat nu dus wel was gedaan.

Kan Enola op tijd ontdekken wat de reden is dat de eenhoorn de grens heeft overschreden? Want als het haar niet op tijd lukt, dan zou deze fout wel het einde kunnen betekenen tussen de vreedzame pact tussen mens en eenhoorn en wie weet wat de consequenties daarvan zijn…

Een verhaal dat het vorige deel met gemak overtreft
Ook dit deel is weer boeiend geschreven en is qua verhaal zelfs nog wat inhoudelijker dan het eerste deel. Een ruzie tussen twee partijen wanneer één van hen de regels overschrijdt is een veel voorkomend onderwerp in het gewone leven. Dit is mooi genuanceerd in het verhaal van Joris Chamblain, maar duidelijk eruit te halen. Het zorgt er voor dat het verhaal interessant is voor zowel jong als oud. Wat ook heel leuk is, is dat er bepaalde verhaallijnen naast de hoofdverhaallijn die in het begin voorkomen, aan het einde weer netjes worden afgesloten. Dit zorgt ervoor dat het net als bij deel één het weer een bevredigend einde is. Je kunt de delen makkelijk los van elkaar lezen, want veel achtergrondverhaal komt er niet voor.

Dit is normaal gesproken een storende factor, maar hier totaal niet. Enola is een dierenarts voor fabeldieren? Oké, geaccepteerd. Je hebt niet het gevoel alsof je hierdoor iets mist. Ook in dit verhaal is het samenspel tussen Enola en Maneki weer erg leuk, waardoor de sfeer over het algehele verhaal vrolijk blijft, zelfs al is het verhaal wel iets serieuzer dan het eerste deel.

Prachtige tekeningen
Net zoals in deel een, bestaat het tweede deel ook weer uit opvallend mooie tekeningen. Lucile Thibaudier vertaalt Chamblains interessante verhaal naar prachtige tekeningen met veel detailwerk op de plekken waar het boeiend is. De mensen zijn simpel, maar herkenbaar getekend, terwijl de tekeningen van onder andere landschappen en gebouwen juist weer veel details bevatten. Ze weet de nadruk op de perfecte plekken te leggen, waardoor het goede verhaal nog indrukwekkender wordt. De combinatie van Chamblain en Thibaudier had niet beter kunnen uitpakken. Helaas is ook dit deel maar 32 pagina’s en hoewel je niet meer nodig hebt, aangezien het begin, midden en slot niet beter uitgewerkt hadden gekund, wil je toch met liefde verder met de avonturen van Enola.

Samenvatting
Ook dit deel van Enola is weer prachtig getekend, maar door de extra inhoud van het verhaal over het pact tussen mens en eenhoorn, is het verhaal nog beter geworden dan het eerste deel, terwijl dat al een meesterwerkje was. Het einde zorgt er net als bij deel een voor dat je met een warm hart het boek weglegt. Dus, heb je kinderen en zoek je een goede smoes om leuke strips te lezen? Koop dan deze twee delen van Enola en geniet samen met je kind van het prachtige verhaal.

https://www.fantasywereld.nl/strips/striprecensies/enola-en-de-fantastische-fabeldieren-de-eenhoorn-die-over-de-grens-ging/