Pol 01: Pol en de vulkaan

€8,95
Artikelcode 214101
Carla Hansen | Vilhelm Hansen
Per Sanderhage | Thierry Capezzone

Wie kent Pol nu niet. Wereldwijd groeien lezers jong en oud op met de klassieke en nieuwe avonturen van het beertje Pol en zijn vrienden Pingo, Pelle en de Admiraal.
Scenario Per Sanderhage, Carla Hansen
Tekeningen Thierry Capezzone, Vilhelm Hansen
Inkleuring Yel Zamor
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 32
ISBN Softcover 9789463064309

Een losse plank en een kromgeslagen spijker. Een tonnetje peper dat breekt. Het lijken misschien onbeduidende probleempjes, maar voor Pol en zijn vrienden vormen ze het begin van nieuwe en fantastische avonturen, die hen naar een onbekende haven leiden, waar veel geniesd wordt en waar zich diep in een vulkaan een stad zonder licht bevindt.

Dus laten we allemaal aan boord gaan van de goede, oude boot Mary, samen met Pol, Pingo, Pelle, de Admiraal en natuurlijk Pilschat en de papegaai.

Dit boek bevat een nieuw avontuur van Pol en zijn vrienden!

2 reviews

3,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

d
17 Dec 2020
De Kinderboekenbaas
Een nieuw avontuur van de van origine Deense Pol is een bijzondere gebeurtenis, want sinds 1985 zijn er geen nieuwe albums, maar alleen heruitgaven, verschenen. De oorspronkelijke auteurs, het echtpaar Hansen, is dan ook al enige decennia geleden overleden, al hadden andere tekenaars en scenaristen ruim daarvoor het stokje al van hen overgenomen. Daar is nu dus 1 nieuwe naam bijgekomen, de oude rot Per Sanderhage heeft het nieuwe verhaal geschreven en de tekeningen zijn van de hand van Pol-debutant Thierry Capezzone.

De eerste Pol albums maakten gebruik van tekst onder de plaatjes, ook wel de de Europese manier van strips genoemd, in tegenstelling tot de Amerikaanse tekstballonnen. Daar is men echter in de latere albums van afgestapt en ook dit nieuwe album gebruikt gelukkig de moderne tekstballonnen.

De visuele stijl komt bijzonder goed overeen met de oude strips, maar is wel een stuk drukker en meer gedetailleerd. Vooral de scènes in de steden zijn erg mooi met wijdse vergezichten en veel gebeurtenissen op de voor- en achtergrond, met hier en daar een visuele knipoog naar andere strips (Commissaris Bulle Bas loopt o.a. langs).

Ook de kleine schildpad en papegaai die met Pol en zijn vrienden meereizen zijn weer van de partij en de schildpad heeft in dit verhaal zelfs een naam gekregen, hij heet nl. Pilschat. Kijk dus weer goed in de marges van de plaatjes want de twee ondeugende diertjes voeren weer als vanouds vanalles in hun schild.

De originele Pol verhalen zijn in bijna alle West-europese landen verschenen en waren eigenlijk van het begin af aan al een groot succes. Zoals het een goedlopende strip betaamd is Pol ook al eens als televisiefiguur te zien geweest, het meest recent werden zijn tekenfilm avonturen door de VPRO in 1986 uitgezonden. In de late jaren 90 is er ook nog een nieuwe serie gemaakt, die is echter nooit in Nederland te zien geweest, wat misschien maar goed is ook.

Omdat Pol al zo oud is en veel heruitgaven heeft gehad zijn de albums ook goed tweedehands te bemachtigen. Voor de echte liefhebbers geeft Silvester Strips de albums in een mooie nieuwe hardcover uitgave uit, en gelukkig ook weer in de originele volgorde.

Erg leuk om te zien dat Pol nog niks van zijn charme heeft verloren en met de nieuwe hardcover uitgaven van de oude Pol avonturen is er voor de nieuwe lezers weer volop te genieten van de beroemde Pol en zijn bemanning. Als klap op de vuurpijl een gloednieuw (en erg leuk) album dat vast de eerste zal blijken te zijn in een geheel nieuwe serie Pol albums voor een nieuwe generatie lezers.

https://kinder.boekenbaas.nl/pol-en-de-vulkaan-per-sanderhage-thierry-capezzone/
s
17 Dec 2020
Striptip
Pol, Pel, Pingo en de stoere admiraal: wie is er niet mee opgegroeid? Een old school strip met alleen maar dieren die allerlei avonturen beleven op de ‘Mary’, de boot van Pol. Zodra een kind een beetje kan lezen vindt het een uitdaging in deze leuke strip.

Het eerste album over het beertje Pol (Rasmus Klump, in het Deens) en zijn vriendjes verscheen 60 jaar geleden van de hand van het Deense auteursechtpaar Carla en Vilhelm Hansen. Silvester Strips komt nu met een vertaling van de meest recent verschenen albums van deze vrolijke dierenbende. Daarnaast verschijnt er ook een integrale editie in hardcover van de oorspronkelijke albums, in chronologische volgorde.

Nu hebben we de integrale editie van de klassieke albums nog niet gezien, maar dit eerste recente album, Pol en de vulkaan, leest als vanouds: Pol en zijn vriendjes kiezen weer eens het ruime sop. Een botsing op zee en een vaatje peper zorgen ervoor dat ze op een eiland belanden. Daar is een dorp met vriendelijke inwoners. Een gebarsten vaatje peper zorgt voor komische situaties. En alle vuren in het dorp worden uit geniesd. Er zit voor Pol, de Admiraal en de anderen niets anders op dan de vulkaan te gaan beklimmen. Maar daar zijn ze niet alleen…

Dit is een recht-toe-recht-aan verhaal, met veel slapstick en ‘kleine’ grapjes. Op de achtergrond doen het schildpadje Pilschat en de papegaai ook flink hun best. Zoek dan ook vooral niet naar een dubbele bodem of een allegorie in dit stripboek, het is een leuk verhaaltje vol met avonturen die ongetwijfeld door kinderen gewaardeerd zullen worden. En de tekeningen? Die zijn geheel in de stijl van de ‘old school’ strips van Pol.
https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/pol-en-de-vulkaan/