Pol 02: Pol en het vliegende varken

€8,95
Artikelcode 214102
Carla Hansen | Vilhelm Hansen
Per Sanderhage | Thierry Capezzone

Wie kent Pol nu niet. Wereldwijd groeien lezers jong en oud op met de klassieke en nieuwe avonturen van het beertje Pol en zijn vrienden Pingo, Pelle en de Admiraal.
Scenario Per Sanderhage, Carla Hansen
Tekeningen Thierry Capezzone, Vilhelm Hansen
Inkleuring Yel Zamor
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 32
ISBN Softcover 9789463066563

Pol en zijn vrienden beleven het ene na het andere spannende avontuur op hun lange reis aan boord van het goede schip Mary. Deze keer wordt het wel bijzonder spannend, als een krat vol vuurwerk, een lange sjaal en een roekeloos biggetje de lucht in vliegen. Gelukkig kunnen alle problemen worden opgelost met een beetje handigheid, een snufje fantasie en enkele gereedschappen uit Pelles bek - en dankzij een reusachtig elastiek. Een prachtig verhaal van Pol vol humor, fantasie ... en pannenkoeken.

Dit boek bevat een nieuw avontuur van Pol en zijn vrienden!

2 reviews

3,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

d
10 Nov 2021
Doorbraak.be
Klassiekers in een nieuw jasje door hedendaagse striptekenaars en scenaristen laten produceren is een trend in de wereld van de stripuitgeverijen. Een iets onwaarschijnlijker voorbeeld hiervan is de Deense stripreeks Pol voor de allerkleinsten.
Succesvolle boekenreeks voor de kleintjes

De Deense jeugdboeken over het beertje Pol, de pelikaan Pel en de pinguïn Pingo waren in de jaren 1970 een succesvolle boekenreeks voor de kleintjes bij uitgeverij Casterman. Een stripverhaal was het toen nog niet echt, maar het verscheen wel vanaf 1951 in een Deense krant. De tekeningen verschenen in afgeronde kadertjes met daaronder een tekstje. Een techniek die ook veel vroege Nederlandse strips gebruikten, maar die nooit echt aansloeg in onze contreien.

een vaste waarde naast de strips van Kuifje, Alex enzovoort

Bij Pol, Pel en Pingo lukte dat wel omwille van de leeftijd van de lezertjes. Samen met de meisjesboeken van Tiny (Martine in het Frans) door Marcel Marlier en Gilbert Delahaye vormden deze kinderboekjes een vaste waarde naast de strips van Kuifje, Alex enzovoort. Tegenwoordig verzeilen de oude boekjes van Pol, Pel en Pingo vaak tussen de strips in kringloopwinkels. Er zijn dus nog vele oude in omloop.

De oorspronkelijke auteurs Carla en Vilhelm Hansen verkochten in 2007 hun rechten aan de Deense mediagroep Egmont. De strips van Pol kenden sedert 1953 via Carlsen Verlag veel succes in Duitsland en de Scandinavische landen. Deze laatste uitgeverij die nu onderdeel is van het Zweedse Bonnier, was altijd al de vaste partner van Casterman in die landen. Dus was het vanzelfsprekend dat na vele licenties die Casterman verkocht aan Carlsen ze ook een keer een succesreeks in licentie nam van de collega.

Met succes trouwens want zowel in het Frans als het Nederlands liep de reeks heel lang. Op een bepaald moment in de jaren 1980 was er zelfs merchandising in de vorm van kleding (een succesverhaal afgekeken van Bollie en Billie).
Thierry Capezone, Per Sanderhage, Silvester strips

pagina 2
Tweede stripalbum van nieuwe auteurs

Sinds 2017 verschijnen er opnieuw (strip)verhalen van Pol (in de titel raakte het beertje zijn vrienden kwijt) maar dan in een meer klassieke stripvorm met tekstballonnen of phylactères. Afgelopen december verscheen het tweede stripalbum van die nieuwe auteurs in het Nederlands bij Silvester Strips. De scenario’s zijn van Per Sanderhage en de tekeningen van Thierry Capezzone.

fictieve jeugd van de nationale sprookjesschrijver Hans Christian Andersen vertelt

De striptekenaar Capezzone is een Fransman die in Denemarken leeft en bekend raakte door zijn stripreeks H.C. Andersen Junior waar hij een fictieve jeugd van de nationale sprookjesschrijver Hans Christian Andersen vertelt. Deze strip is met de computer getekend en dat valt nogal op, iets wat bij Pol niet anders is maar gelukkig veel minder de aandacht trekt.

De verhaaltjes zijn erg kinderlijk, maar wel spannend. Zo beleven Pol en de andere dieren avonturen in dit album met ontploffend vuurwerk (spoiler alert: de titel het vliegende varken heeft hier iets mee te maken) en een zeepkistenvliegtuig. De vele diertjes en de humoristische gags maken dat album tot een fijn stripverhaal om voor te lezen of voor beginnende lezertjes (hoewel met woorden als waterskiën, verrekijker, propeller enzovoort).
Prettig weerzien

Voor de ouders of grootouders zal het allicht een prettig weerzien zijn met figuurtjes uit de jaren 1970 en 1980. Het is natuurlijk ook een perfect excuus om die oude boekjes van zolder te halen en hun een nieuw leespubliek te schenken. Ondergetekende herinnert zich alvast dat hij als acht- of negenjarige zijn vijf jaar jongere zusje voorlas uit deze boekjes.

Voor mij waren ze toen al lang niet meer ‘cool’ genoeg , maar mijn zusje vond het geweldig en het bespaarde me voorlezen uit Tiny. Het is alvast fijn dat Silvester Strips de typische oranje kaft van die boekjes terughaalde in een oranje rug.

https://doorbraak.be/recensies/pol-en-het-vliegende-varken/
m
16 Jun 2021
Moors Magazine
Pol is een klassieker onder de kinderstrips, die gelukkig door Silvester Strips opnieuw worden uitgegeven. De strips rond het beertje Pol en zijn vrienden, de pelikaan Pelle, de pinguïn Pingo, de kapitein en de kleine schildpad die voor de nodige mini-grapjes zorgt blijken tijdloos en nog steeds even absurd en grappig te zijn. Ze hebben ook een paar unieke eigenschappen, die je goed kunt bekijken als je naar het eerste deel kijkt, Pol bouwt een boot – de tekst staat in die reeks strips namelijk altijd onder de plaatjes, met het hoofd van degene die de tekst uitspreekt er voor. Ik vond dat altijd wel wat hebben, zeker voor de kinderen die leren lezen.

In de nieuwe reeks avonturen rond Pol zijn de strips helaas gewoon strips geworden, met tekstballonnen. Tekstschrijver Per Sanderhage en tekenaar Thierry Capezzone vonden blijkbaar dat ze wat dat betreft met de tijd mee moesten gaan, en persoonlijk vind ik dat een gemiste kans, want dit was iets wat deze strip echt uniek maakte.

Maar verder is Pol en het vliegende varken, het tweede deel in de nieuwe reeks, een ouderwets Pol-avontuur, volkomen absurd en krankzinnig, met heel veel kleine beeldgrappen, en Pol die weer allerlei slimme oplossingen bedenkt voor problemen, waarbij natuurlijk toch altijd weer van alles mis en anders loopt.

En zo blijft Pol een heerlijke ongecompliceerde kinderstrip die volgens mij alle kinderen met ook maar een beetje gevoel voor humor kunnen waarderen.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/pol-en-het-vliegende-varken/