Het dagboek van Cerise 01: De stenen dierentuin

Artikelcode 213141
Joris Chamblain | Aurélie Neyret

De onderzoeken van Cerise, die afwisselend worden weergegeven als strip en als dagboek, zijn allemaal boeiend, grappig en ontroerend!
Scenario Joris Chamblain
Tekeningen Aurélie Neyret
Inkleuring Aurélie Neyret
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463065511
ISBN Softcover 9789463065528

Ook verkrijgbaar als hardcover voordeelpakket boek 1+2.

Cerise is een tieneneenhalf jarig meisje dat alleen met haar moeder woont. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en is daarom begonnen met schrijven in een dagboek! Haar favoriete onderwerp: mensen, vooral volwassenen. Die zijn zo ingewikkeld dat Cerise ze beter zou willen begrijpen. Ze vindt het leuk om ze in de gaten te houden en te proberen te raden wat voor geheimen ze verbergen...

Meneer Vraagteken bijvoorbeeld... Elke zondag duikt deze oude man het bos in met zware potten verf in zijn handen. Wat doet hij daar de hele dag? En waarom ziet hij er zo verdrietig uit als hij ’s avonds terugkomt? Ga met Cerise mee diep het bos in, voor haar eerste onderzoek.

Al meer dan 1 miljoen lezers maakten kennis met de verhalen van Cerise!

4 reviews

4,5 sterren op basis van 4 beoordelingen

v
27 Jun 2023
Valeries Boekenwereld.be
De stenen dierentuin is het eerde deel in de stripreeks Het dagboek van Cerise. Er zijn vijf delen in de reeks en ze zijn allemaal vertaald! Voor lezers die na deel één dus nog niet uitgelezen, is dat heerlijk nieuws!

Cerise begint een dagboek waarin ze bijhoudt wat er allemaal gebeurt in haar leven. Ze is tieneneenhalf, wil graag schrijfster worden en zoekt haar inspiratie in de mensen om haar heen. Wanneer ze samen met twee vriendinnen een bijzondere man in de gaten houdt, komen ze erachter dat hij hen naar een hele bijzondere plek kan leiden: de stenen dierentuin.

Wat natuurlijk meteen opvalt aan deze strip is de prachtige cover! En het beste is dat de binnenkant minstens zo mooi is. Dit is echt een boek (en een reeks bij uitbreiding) die je enkel voor de cover en tekeningen al zou moeten hebben in je boekenkast. De andere delen en covers zijn al even mooi, dus daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken.

Het verhaal zelf is ook leuk om te lezen. Er zitten heel wat thema’s in: vriendschap is wellicht een van de hoofdthema’s, maar daarnaast komen ook opgroeien, je dromen waarmaken en samenwerken aan bod. Het is leuk om Cerise en haar vriendinnen te volgen in dit avontuur, niet omdat het extreem spannend is, maar omdat het eerder realistisch aanvoelt. De geheimzinnige man die ze in de gaten houden, draagt daar zeker aan bij maar ik vind dat het verhaal vooral uitblinkt door de mooie boodschappen die erin zitten en iets minder door spanningsboog en -opbouw.

Zonder al te veel te verklappen over het verloop van het verhaal is het mooi om te zien hoe op het einde iedereen de handen in elkaar slaat om samen te bouwen aan iemands droom. Enkel door samen te werken kan deze droom verwezenlijkt worden, maar de droom werkelijkheid zien worden doet meerdere mensen deugd. De manier waarop deze boodschap door dit verhaal wordt gebracht, maakt dat ook iets jongere lezers de essentie voelen binnenkomen en dat maakt deze strip heel bijzonder. Het verhaal gaat misschien af en toe net te snel om perfect te zijn, er worden hier en daar passages geskipt waardoor het overhaast lijkt, maar daar lees je overheen.

De stenen dierentuin is een prachtig eerste deel in een reeks die veelbelovend is: met een prachtige cover en al even mooie tekeningen aan de binnenkant is het eerste verhaal van Cerise sowieso eentje om uren naar te blijven kijken, maar ook het verhaal nodigt uit om gelezen te worden. Ik kijk nu al uit naar boek twee, dat hier gelukkig al ligt te wachten!

https://valeriesboekenwereld.be/?rcno_review=het-dagboek-van-cerise-de-stenen-dierentuin-boek-een-joris-chamblain-aurelie-neyret
i
03 Mar 2023
Indeboekenkast.com
https://indeboekenkast.com/stripboeken/stripboeken/het-dagboek-van-cerise-2/het-dagboek-van-cerise/
s
16 Jun 2021
Strip Tip
Het Dagboek van Cerise gefileerd!
Cerise en haar dagboek, je kunt momenteel haast niet om haar heen. Overal positieve geluiden! Maar hoe leuk is deze strip nu eigenlijk? Striptip! sleep de messen en zal deze strip eens even fijn tot op het bot fileren!

Door Martijn Douma

Cerise is tien en een half jaar oud, ze woont met haar moeder op het platteland en wil schrijfster worden. Net als haar beroemde buurvrouw, mevrouw Vandertuin. De avonturen die ze beleeft schrijft ze op in haar dagboek. Maar hoe kom je aan inspiratie voor een verhaal? Dat kan bijvoorbeeld door mensen te bestuderen en je hun levens en geheimen voor te stellen en dat is precies wat Cerise gaat doen.

Aan de stok
Naast haar onderzoekjes heeft Cerise het regelmatig aan de stok met haar moeder. Dat komt vooral doordat Cerise niet altijd eerlijk vertelt wat ze gaat doen of heeft gedaan. Want haar onderzoekjes moeten natuurlijk wel geheim blijven, anders zou haar moeder het misschien wel verbieden. Haar vriendinnen Lindsey en Erica vinden het speurgedrag van hun vriendin wel leuk, maar wanneer alle tijd en aandacht van Cerise naar het onderzoek uitgaat, vinden ze het niet zo leuk meer.

Geheimzinnige man
In dit stripboek komt Cerise erachter dat er een oude man elke dag op hetzelfde tijdstip met een paar grote volle verfblikken het bos in loopt. Waarom doet hij dat? Ze besluit hem in de gaten te houden en zelfs te achtervolgen. Net zolang totdat ze achter het geheim van deze ‘Meneer Vraagteken’ is gekomen… Gelukkig schieten Lindsey en Erica haar te hulp. ‘Meneer Vraagteken’ blijkt een bijzonder geheim te hebben, dat te maken heeft met een dierentuin!

Striptip! zet het mes erin!
Daar gaan we dan… Omdat het hier om een dagboek in een schrift gaat, bevat dit album een aantal ‘handgeschreven’ pagina’s. Toepasselijk dus, maar het is ook een goede manier om de situatie te schetsen, de sfeer op te pakken, samen te vatten en het verhaal te versnellen. De kaders op de pagina´s zijn losjes en speels. De tekeningen van Aurélie Neyret zijn leuk, vrolijk, toegankelijk en sfeervol ingekleurd. Prachtig!

Voor alle leeftijden
Het verhaal, uit de pen van Joris Chamblain, is leuk, grappig, hartverwarmend, ontroerend, je wordt er zo ingezogen. Het is gericht op een doelgroep van rond de leeftijd van Cerise, van zeg maar 9 tot 12 jaar oud. Maar voor volwassenen valt er ook veel te genieten, omdat het verhaal zelf onderwerpen bevat die volwassenen ook aanspreken. Zoals de relatie tussen Cerise en haar moeder, die van beide kanten zo af en toe als moeizaam wordt gezien.

Fileren!?
Maar hoe zit het nu dan met dat fileren?! Nou, dat zit zo: dit stripboek is pure promotie voor ons geliefde medium. Ga dit lezen! Dus mocht je op basis van andere berichten over deze strip niet overtuigd zijn, dan hopen we je hiermee alsnog over de streep te trekken. Pure clickbait dus, die titel
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Het dagboek van Cerise is een stripverhaal over een bijna elfjarig meisje dat later schrijfster wil worden, en in het dagboek dat ze van haar moeder gekregen heeft begint ze op te schrijven wat ze met haar twee hartsvriendinnen allemaal beleeft. Ze observeren iemand die heel geheimzinnig is en proberen achter zijn geheim te komen.

Mocht je na zo’n introductie denken dat dit wel een mierzoete strip voor tienermeisjes zal zijn dan heb je het toch mis, al zullen tienermeisjes ongetwijfeld smullen van dit fenomenaal mooi getekende verhaal. Maar het ontroerende verhaal dat hier in prachtige tekeningen verteld wordt is een absolute aanrader voor stripliefhebbers van elke leeftijd en elk geslacht.

Ik moet bekennen dat ik de neiging heb om je hier dat hele verhaal te vertellen, maar dat ga ik niet doen. Alleen wat kleine stukjes – de man die Cerise en haar vriendinnen zo geheimzinnig vinden is een verdrietig ogende oude man die steeds met grote potten verf het bos in loopt. Cerise ontdekt zijn geheim en dat loopt verrassend af, met hulp van de meiden en tenslotte het hele dorp.

Een pracht van een strip, met hoofdpersonen waar je bijna vanzelf van gaat houden. Aandoenlijk, ontroerend, mooi en vooral ook gewoon echt heel goed. Een strip waar ik eigenlijk alleen in superlatieven over kan schrijven.