Het dagboek van Cerise 03: De laatste van de vijf schatten

Artikelcode 213143
Joris Chamblain | Aurélie Neyret

De onderzoeken van Cerise, die afwisselend worden weergegeven als strip en als dagboek, zijn allemaal boeiend, grappig en ontroerend!
Scenario Joris Chamblain
Tekeningen Aurélie Neyret
Inkleuring Aurélie Neyret
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463066389
ISBN Softcover 9789463066396

De onderzoeken van Cerise, die afwisselend worden weergegeven als strip en als dagboek, zijn allemaal boeiend, grappig en ontroerend!

Cerise is een elfjarig meisje dat alleen met haar moeder woont. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en is daarom begonnen met schrijven in een dagboek! Haar favoriete onderwerp: mensen, vooral volwassenen. Die zijn zo ingewikkeld dat Cerise ze beter zou willen begrijpen. Ze vindt het leuk om ze in de gaten te houden en te proberen te raden wat voor geheimen ze verbergen...

Dit keer is Cerise geïnteresseerd in Sandra... Haar boekbinderswerkplaats staat vol met oude boeken. Een daarvan is nooit gerestaureerd. Waarom niet? Wist ze wel dat het er lag? En wat zijn die vijf schatten die te maken hebben met het leven van deze jonge vrouw? Cerise, Lindsey en Erica gaan samen op deze speurtocht, dit onderzoek vol verwikkelingen, en proberen zo aan Sandra terug te geven wat ze jaren geleden is kwijtgeraakt...

Al meer dan 1 miljoen lezers maakten kennis met de verhalen van Cerise!

4 reviews

4,8 sterren op basis van 4 beoordelingen

i
03 Mar 2023
Indeboekenkast.com
In elk boek uit de stripalbumreeks Het dagboek van Cerise maakt het empathische meisje Cerise een nieuw avontuur mee. Ze is gek op mysteries en ook dit keer stuit ze weer op een heus raadsel. Cerise komt graag in de bibliotheek en hier ontmoet ze op een dag boekbindster Sandra. Zij geeft met veel enthousiasme workshops en nodigt Cerise, Lindsay en Erica zelfs uit om een kijkje in haar werkplaats te komen nemen. Daar stuiten de meiden op een kistje. In dat kistje vinden ze een pakje (een stapel partituren) met een mysterieus briefje. Sandra besluit de partituren te bundelen en samen brengen ze het pakketje naar de rechtmatige eigenaar. Dit pakje blijkt echter pas de eerste van vijf pakketjes te zijn. Het valt Cerise echter op dat Sandra helemaal niet zit te wachten op mysterieuze pakketjes en stap voor stap wordt duidelijk waarom…

De laatste van de vijf schatten is een aandoenlijk verhaal over een jonge vrouw met een jeugdtrauma. Een trauma dat verzacht wordt door een geschenk dat haar vader voor zijn overlijden achter heeft gelaten. Een mooi verhaal met een liefdevolle boodschap: Je bent niet alleen!

Het dagboek ven Cerise is een indrukwekkend mooi uitgevoerde reeks. Dit is alweer het derde boek en de illustraties van Aurélie Neyret zijn weer net zo fraai als in de vorige delen. Vooral de mimiek van de personages is vaak erg treffend. De verhalen in deze reeks zijn bedacht door Joris Chamblain. Stukken ‘dagboek’ worden afgewisseld met een strip en vormen samen een pakkend geheel. Door deze speelse manier van een verhaal presenteren zal deze reeks veel jonge lezers aanspreken. Maar ook volwassen stripliefhebbers zullen deze albums vermoedelijk erg weten te waarderen.

https://indeboekenkast.com/stripboeken/stripboeken/het-dagboek-van-cerise-2/de-laatste-van-de-vijf-schatten-3/
s
16 Jun 2021
Strip Tip
Voor het geval je het nog niet wist: Cerise is 11, zit in de brugklas en wil graag schrijfster worden. Omdat de verhalen niet altijd voor het oprapen liggen, houdt ze mensen en opvallende dingen in de gaten. En voor ze het weet komt ze iets bijzonders op het spoor!

Door Martijn Douma

Het is kerstvakantie en Cerise kan eindelijk weer eens leuke dingen doen met Erica en Lindsey. Wanneer ze een kijkje nemen in de werkplaats van Sandra, een boekbindster, krijgen ze uitgelegd hoe boekbinden nou precies werkt. Reuze interessant!

Een kistje met een mysterie
Maar dan vindt Erica in een berghok van de werkplaats een mooi kistje waarin een stapel partituren ligt. Die hadden vermoedelijk door meneer Beren, de vorige eigenaar van de boekbinderij, ingebonden moeten worden. Onderin het kistje vindt Cerise een handgeschreven briefje met daarop geschreven ‘de eerste van de vijf schatten’ en de naam van de oude pianolerares van Sandra.

Duik in het verleden
Sandra vindt het maar een vreemd geval. Ook omdat ze zich dingen van vroeger niet goed kan herinneren. Maar Cerise kan dit verhaal natuurlijk niet laten rusten en met zijn vieren gaan ze op onderzoek uit. Ze gaan bij de pianolerares op bezoek. Elke vondst leidt naar een nieuw voorwerp èn een nieuw persoon. Het wordt een verrassend onderzoek naar het verleden van Sandra!

Trauma’s
In dit verhaal van Joris Chamblain wordt op subtiele wijze verwezen naar de trauma’s die iemand opgelopen kan hebben. En dat iemand dat jarenlang met zich mee kan dragen (voor ouders een mooie aanleiding om eens een gesprekje met je kind over dit onderwerp te voeren). Een trauma – dat geldt hier voor Sandra, maar eigenlijk ook voor Cerise zelf. Er wordt een manier getoond waarop dit ten goede gekeerd kan worden – of dat vanuit psychologisch perspectief een goede manier is durf ik overigens niet te zeggen. Het wordt allemaal op een logische wijze verteld, zonder te uitleggerig te worden. Klinkt heftig, zeker, maar de lezer wordt op een luchtige manier door dit leuke avontuur geleid.

Sneeuwlust voor het oog
Ik was al enthousiast over de vrolijke, knappe tekeningen van Aurélie Neyret en de fraaie inkleuring. Het is wederom genieten: in dit album leeft ze zich uit met diverse sneeuwscènes, een lust voor het oog. Laat je kind dit album lezen, vanaf een jaar of 9 zou dat moeten lukken. En lees het zelf ook hè!
https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/het-dagboek-van-cerise-3-de-laatste-van-de-vijf-schatten/
m
16 Jun 2021
Moors Magazine
Het Dagboek van Cerise is een stripreeks die je als volwassen stripliefhebber gemakkelijk over het hoofd zou kunnen zien, want op het eerste gezicht lijkt het een strip voor jonge meiden die net op de middelbare school zitten. Hoofdrolspeelster Cerise is elf en gaat net naar de middelbare school. Ze heeft twee hartsvriendinnen, woont bij haar moeder (haar vader is overleden) en ze wil schrijver worden, en door dat laatste beleeft ze allerlei avonturen, want ze is onstuitbaar nieuwsgierig en daadwerkelijk geïnteresseerd in andere mensen.

Dat levert strips op die ik beschouw als pure literatuur, want ook in het derde boek in de reeks lopen er een aantal verhalen door elkaar heen en is het spannende verhaal (de speurtocht naar vijf schatten) vooral een kapstok waar een groot aantal levenskwesties aan opgehangen wordt, op een volstrekt natuurlijke manier overigens.

De vriendschap van de drie vriendinnen loopt niet altijd even vlekkeloos, Cerise worstelt met haar gevoelens (ze mist haar dode vader, maar kan er niet over praten) en ondertussen probeert Cerise anderen te helpen op een aandoenlijke en sympathieke manier.

Tussen de bedrijven door krijgen de meiden dan ook nog een middag les in boekbinden, wat een paar pagina’s boekbind-instructies oplevert (de strip wordt regelmatig onderbroken door dagboekpagina’s van Cerise), of ze leren cookies en zandtaartjes bakken, wat twee pagina’s met recepten oplevert. Dat maakt het vooral ook tot een ongelofelijke knus-strip, die er vooral om lijkt te gaan dat je moet genieten van de kleine dingen in het leven, en dat details er wezenlijk toe doen.

Daarbij is deze strip fabelachtig goed getekend (probeer jij maar eens sneeuw te tekenen, als je daar een keer mee hebt zitten worstelen snap je wel wat ik bedoel). De vijf schatten zijn overigens boeken die de vader van de boekbindster voor haar heeft “verstopt” voor zijn dood, in een poging haar geheugen weer terug te laten keren. Dan weet je meteen waar de grote rode draad van het verhaal loopt, en dat is zeker geen lichte kost, al wordt het niet zwaar gebracht. Maar aangrijpend wordt het af en toe zeker, ook voor de volwassene die dit boek gaat lezen.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/het-dagboek-van-cerise-boek-3-de-laatste-van-de-vijf-schatten/
c
28 Feb 2021
Cutting Edge
Vroeger leek het bijna normaal dat strips gemaakt werden voor kinderen en tegelijkertijd voor hun ouders. Lucky Luke, Asterix, Nero, zelfs Sus&Wis wisten zowel de jeugd als de volwassenen aan te spreken. Nu lijkt het meer een opdeling te zijn tussen kinderstrips en het zogenaamde serieuzere werk. Gelukkig zijn er nog steeds uitzonderingen, zoals de reeks ‘Het dagboek van Cerise’. De beoogde lezersgroep lijkt, net zoals de gelijknamige heldin, elfjarige meisjes. Maar de kwaliteit van de verhalen en de tekeningen, zijn zo goed, dat iedereen zal verdwalen in de magische wereld van Cerise.

Getover met woord en beeld
Magisch, omdat het allemaal zo mooi is, niet omdat er Harry Potter-gewijs dingen gebeuren die niet kunnen. Of toch? Vriendinnen die zich amuseren zonder smartphone, sociale media of binge watching? Misschien is dat vandaag de dag wel echte tovenaarskunst. In de wereld van Cerise lezen ze immers liever boeken, gaan ze op zoek naar schatten en mysteries en spreken ze af in boomhutten en grotten, waar ze een piratenbende oprichten.

Maar buiten dat gekke old skool-gedoe, leven de meisjes ook in de echte wereld, waar er een verdriet heerst om een te vroeg gestorven vader, waar leugens consequenties hebben en vertrouwen wordt geschonden, maar ook terugverdiend. Wat het zo leuk maakt, is dat ook de volwassenen hier een belangrijke rol in spelen. Ook zij gaan niet zonder fouten door het leven.

De 80(!)-pagina’s tellende strips zijn enerzijds geschreven dagboekfragmenten opgevrolijkt met kindertekeningen en anderzijds het verhaal zelf in werkelijk prachtige tekeningen van Aurélie Neyret, die met dit debuut in 2012 de Franse stripwereld verblufte. Ze heeft veel aandacht voor haar personages en hun emoties en tovert soms schitterende sfeerbeelden tevoorschijn. Het blijft verwonderlijk dat het zo lang geduurd heeft voor dit pareltje werd vertaald naar het Nederlands. Uitgeverij Silvester maakt het meteen goed met twee uitgaven in 2019 en nu deel 3 en 4 in de laatste week van 2020.

Achterstand in vertaling wordt goedgemaakt
In deel 3 gaat Cerise op zoek naar ‘De laatste van de vijf schatten’. Het is een mysterieuze zoektocht naar verborgen pakjes die telkens een spoor leggen naar het volgende. Maat het is niet altijd even leuk, want de ontdekkingen roepen heel wat emoties op, zowel bij Cerise als bij de lezer. Dit album zal niemand onbewogen laten.

In deel 4, ‘De godin zonder gezicht’ volgen we Cerise met haar moeder naar de villa met 100 mysteries, een plaats waar avontuurzoekende toeristen terecht kunnen voor een leuke speurtocht. Hiervoor krijgen ze een envelop met een raadsel dat ze moeten oplossen. De toon verandert echter wanneer Cerise ontdekt dat ze geen raadsel van de eigenaars heeft gekregen, maar dat iemand anders haar een opdracht heeft gegeven.

‘Het dagboek van Cerise’ is een stripserie die verplicht zou moeten zijn voor iedereen. De jeugd kan erin ontdekken hoe leuk het leven kan zijn zonder alle moderne verstrooiingen. Hun ouders kunnen wegdromen bij de nostalgie die eruit spreekt. En iedereen zal zich kunnen inleven in de zielenroerselen van een bijzonder meisje, wier dagboeken we hopelijk nog vaak mogen inkijken.
https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/6799/het-dagboek-van-cerise-mag-je-wel-lezen/