Levensfase(s)

€14,95
Artikelcode 310142
James

Het leven van een man, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood, één pagina per geleefd jaar, in de vorm van een humoristisch stripalbum.
Scenario James
Tekeningen James
Inkleuring James
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 88
ISBN Softcover 9789464840056

Het leven van een man vertellen, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood, één pagina per geleefd jaar, in de vorm van een humorstrip. Dat is de uitdaging die auteur James zichzelf heeft gesteld.

Ontdek het leven van Arthur, van zijn geboorte tot aan zijn dood, in momentopnamen van het leven op elke leeftijd. Arthur is een jongen, en daarna een doorsnee man. Hij ontdekt de verschillende levensfasen (kindertijd, puberteit, emancipatie, samenwonen, kantoorleven, vaderschap) om uiteindelijk te proberen als ‘moderne’ man zijn plek te vinden in een veranderende samenleving.

James ontleedt in dit album de fases die het leven van een man vormen, door met tederheid en humor te putten uit zijn persoonlijke ervaringen en herinneringen.

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

m
07 Dec 2023
MOORS MAGAZINE
Levensfase(s) is een briljante strip die het leven van een man vertelt van voor zijn geboorte tot na zijn dood, in één pagina per jaar. Een essentiële pagina uiteraard, die veel vertelt over de hoofdpersoon, Arthur, een vrij normale, doorsnee man, die een normale puberteit doormaakt, die de emancipatie meemaakt, verliefd wordt, trouwt, vader wordt, scheidt. Je ziet ook hoe hij zich door het kantoorleven heen slaat en hoe hij op een vrij laconieke manier zijn weg lijkt te vinden in het leven.

Stripmaker James heeft een man gecreëerd waar hij duidelijk veel van zichzelf in heeft gelegd, want je kunt de zelfspot soms op afstand bijna horen. Maar er zit ook mededogen, aandacht en liefde in deze strip, die bovendien met veel aandacht voor details en taalgebruik is gemaakt. Cynisch wordt het nergens, ironisch wordt het regelmatig.

Je gaat, kortom, bijna houden van deze Arthur, deze gewone doorsnee man, die door James zo ingetogen geportretteerd wordt. Prachtstrip.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/levensfases/
s
02 Jun 2023
STRIPSPECIAALZAAK.be
Levensfase(s) begint in de kraamkliniek met een aanmoediging om te persen tot een baby van drieënhalve kilo, Arthur, ter wereld komt. Er volgen dan een tachtigtal pagina’s waarop elke pagina telkens een nieuw levensjaar van Arthur belicht. Het zijn vaak rake beschouwingen of typische gebeurtenissen die algemeen geassocieerd (kunnen) worden met die levensfase in kwestie. Zo zien we bij jaar 1 de moeite die moeder zich getroost om het kind te leren spreken door lettergrepen te hakkelen. Bij jaar 6 vertelt de mama aan Arthur dat hij een nieuwe papa krijgt, want de vorige is “ervandoor met een vrouw die jonger is en minder slim dan mama”. Zijzelf vindt een oudere en rijkere papa voor Arthur. Op jaar 13 wil de nieuwe papa Arthur even de les lezen waarop deze helemaal niet wil luisteren omdat hij zijn echte vader niet is. We zien Arthur verder opgroeien, studeren, een baan zoeken en op jaar 25 het bed delen met een partner waarbij de minder romantische kleinigheden van het leven worden opgemerkt, zoals een beetje kwijlen en snurken. Op jaar 30 gaat Arthur vader worden en moet zijn mama even rillen bij het toekomstbeeld oma te worden. En zo gaat het door: zijn jonge dochter wordt een flinke vrouw en bij Arthur beginnen ouderdomskwaaltjes de kop op te steken om (spoiler alert) uiteindelijk op jaar 78 te belanden in een urne van drieënhalve kilo.

Tekeningen en scenario zijn van James, het pseudoniem van de Franse stripauteur Laurent Percelay, vooral bekend van de reeks Dans Mon Open Space. Er werd nog niets van vertaald in het Nederlands. Dit album verscheen in 2021 als Anatole(s). Het is een album dat je met de glimlach afsluit. De tekenstijl van James is eerder eenvoudig — ogen als puntjes en mond vaak een streepje bijvoorbeeld — maar toch met de nodige emoties en een zachte inkleuring. Zowel de tekeningen als het ludiek filosofisch maatschappijbeeld doen ons een beetje denken aan de geweldige Mafalda van Quino.

Dit album (en de andere van James) verdient meer aandacht en bekendheid.

JAN GOFFIN

https://www.stripspeciaalzaak.be/pas-verschenen/het-leven-toch-zo-kort