De vliegenierster 01: Nora Stalle

Artikelcode 212971
Etienne Borgers | Bruno Di Sano | François Walthéry

Een gewaagde luchtraid naar het verre oosten. De Vliegenierster is een compleet verhaal in twee delen van Walthéry, tekenaar van Natasja!
Scenario Etienne Borgers
Tekeningen Bruno Di Sano, François Walthéry
Inkleuring Fabien Alquier
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 56
ISBN Softcover 9789463064330

1935. Nora Stalle, een onverschrokken en ervaren pilote, is in dienst bij Air Zenith op de luchtpostverbinding. Het bedrijf wil een publicitaire slag slaan: een luchtraid naar het Verre Oosten, en kiest Nora als de pilote van de Caudron Simoun, die speciaal is uitgerust voor dit avontuur. Ze krijgt echter een monteur toegewezen om haar bij deze stunt te vergezellen, Theo Norville. Een begaafd technicus, libertair, met een flink temperament, een grote mond en een duidelijke voorliefde voor de fles...

De vliegenierster is een compleet verhaal in 2 delen.
Ook verkrijgbaar als hardcover 1+2 voordeelpakket, OP=OP!

2 reviews

3,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Nora Stalle is vliegenierster bij de vliegtuigmaatschappij Air Zenith, die anno 1935 steeds grotere concurrentie ondervindt van Air France. Om Air Zenith meer op de kaart te zetten wordt een publiciteitsstunt bedacht: Nora zal een lange afstandsreis – een raid – ondernemen naar het Verre Oosten. Een verhaal in twee delen.

De crew
Nora is vrouw die haar mannetje staat, een ervaren pilote, en is wel te porren voor zo’n uitdaging. De vliegtuigmaatschappij werkt samen met een fabrikant, die Nora een nieuw vliegtuig (een Caudron Simoun) bezorgt. De vliegenierster wordt vergezeld door Theo Norville, monteur en radio operateur. Type ruwe bolster, blanke pit: hij is brutaal, houdt van sigaretten en de nodige drank en vrouwen, maar als het erop aankomt springt hij voor Nora in de bres, ondanks hun moeizame start, en redt haar uit de moeilijkheden.

Nora
Het eerste album, Nora, gaat over de voorbereidingen op de raid. Die verlopen met pieken en dalen. Tijdens een testvlucht naar Duitsland blijkt een man die door het (opkomende) naziregime gezocht wordt zich aan boord verschuild te hebben. Met een vliegtuigachtervolging tot gevolg èn de speciale aandacht van de Duitse geheime dienst voor Nora en haar vliegtuig. Bovendien blijken diverse vijandelijke geheime diensten achter het vliegtuig aan te zitten en zijn spionage en inbraak aan de orde van de dag. De spanning neemt almaar toe! Uiteindelijk gaat de raid dan toch van start, maar niet bepaald soepel...

Oosterse avonturen
In het tweede deel, Oosterse avonturen, voert de raid Nora en Theo naar diverse steden: van Parijs via onder andere Moskou en Tasjkent (de hoofdstad van de Sovjet Unie), Bangkok, Shanghai en Hongkong naar Saigon – de parel van kolonie Indochina. Onderweg worden vliegenierster en metgezel geconfronteerd met barre weersomstandigheden, rebellen, intriges, meer spionnen, aanbidders en – jawel – romantiek. De vraag of Nora haar raid zal voltooien is natuurlijk niet aan de orde, het gaat er vooral om hóe ze het eraf brengt.

Ietwat realistischer
Met het duo tekenaars François Walthéry en Bruno Di Sano aan boord is de kwaliteit van de tekeningen eigenlijk wel gegarandeerd. De tekenstijl heeft uiteraard veel weg van Natasja en Rubine, maar lijkt vooral wat realistischer te zijn. Dat is ook wel zo handig, gezien alle vliegtuigen, auto’s en kleding uit de jaren 1930. Nora zelf heeft een typisch Walthéry-hoofd, met de ‘vrouwenogen’ die een van zijn handelsmerken zijn.

Walthéry of Walthérnie?
Of Walthéry zelf heeft meegetekend aan dit album is trouwens nog maar de vraag: Di Sano is al jaren zijn ‘assistent’, Walthéry heeft in interviews gezegd met plezier zijn handtekening ergens onder te zetten om zijn vriend verder te helpen.

Vaart erin, vaart eruit
Het verhaal, geschreven door Etienne Borgers, heeft flink wat vaart. Het is allemaal goed gedocumenteerd en er wordt veel uitgelegd. Dat is wel iets wat je maar net leuk moet vinden: er wordt zoveel uitgelegd dat het regelmatig de vaart uit het lezen haalt en zelfs (bij gebrek aan een beter woord) prekerig overkomt. Daarnaast gebeurt zoveel in dit album, dat het niet altijd even makkelijk te volgen is; de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Ergens wel logisch: een raid verplaatst zich nu eenmaal van stad naar stad, maar waar in het eerste album het verhaal nog wel vloeiend verloopt, gaat dat in het tweede album een stuk moeizamer.

Tip: er komt regelmatig muziek voor in dit tweeluik. Het is best aardig om wat van de sfeer van de jaren ‘30 mee te krijgen door deze liedjes op Spotify op te zoeken!

Karakters
Over Nora zelf komen we niets te weten, buiten wat we zien om. Van Theo krijgen we een en ander mee over zijn verleden, maar meer ook niet. Echte verdieping zit er dus niet in, het blijft wat aan de vlakte. Dat geldt ook voor de onderlinge verstandhouding tussen Nora en Theo. De romance die Nora beleeft met een geheim agent voegt gelukkig nog wel wat toe: het maakt dat het hier niet alleen om de raid en alle intriges eromheen gaat.


Aardig vermaak
Onze conclusie is dat dit tweeluik best vermakelijk is, met het Interbellum daarbij als een interessante periode. Het verhaal verloopt her en er wat minder vloeiend, vooral in het tweede deel. Hier had wellicht meer in gezeten. Eerlijk is eerlijk: geef ons dan toch Natasja of Rubine maar.

Over deze uitgaven
Het eerste deel van dit tweeluik werd in 2015 uitgegeven door Strip2000 (imprint Gorilla Uitgaven). Het (alom betreurde) ter ziele gaan van Strip2000 heeft ervoor gezorgd dat deel 2 niet in het Nederlands gepubliceerd werd. Silvester Strips komt nu met de heruitgave van deel 1 en de vertaling van deel 2. Silvester heeft dit overigens al eerder gedaan met bijvoorbeeld Gung Ho en De Daltons (Hé Silvester, wat dachten jullie van David Ratte en Tony Sandoval?!).

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/de-vliegenierster-een-aardige-raid-naar-het-verre-oosten/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Walthéry is de tekenaar van Natasja en, langer geleden, Steven Sterk. Hij maakte nu op scenario van Etienne Borgers een tweedelige strip over de pilote Nora Stalle.

Het verhaal speelt zich af in 1935, als in Europa, maar ook verder over de wereld rechtse en andere onfrisse bewegingen opkomen en oorlogen in volle gang komen. Nora Stalle is als pilote in dienst van Air Zenith, een bedrijf dat in de publiciteit wil komen door een raid naar het Verre Oosten in
Theo is links, libertair en eigenwijs en heeft een klein drankprobleem, maar dat is niet hun ergste probleem. En passant krijgen ze te maken met de nazi’s van het Duitse rijk, met de Russen die in het Verre Oosten hebben huisgehouden (waarbij je en passant een stukje geschiedenis en een massamoord meekrijgt die nauwelijks bekend is). Politieke machinaties waarbij ze betrokken worden brengen de twee regelmatig in levensgevaarlijke situaties, en dan komen daar nog de barre weersomstandigheden bij die het vliegen moeilijk maken.

Een spannende en bij vlagen humoristische strip, waarin een tamelijk onbekend stukje geschiedenis is verwerkt. Bijzonder.