De drenkelingen van de Metropolitain COMPLEET VERHAAL HC 01+02

Artikelcode 117210
Patrice Ordas | Nathalie Berr

Parijs, januari 1910. Het water van de Seine dreigt de kades, straten en galerijen van de metropool te overstromen. De burgers van Parijs laten zich niet kisten en zetten hun dagelijkse activiteiten voort.
Scenario Patrice Ordas
Tekeningen Nathalie Berr
Inkleuring Sébastien Bouet
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 96
ISBN Hardcover 9789463067768
ISBN Softcover

Parijs, januari 1910. Het water van de Seine dreigt de kades, straten en galerijen van de metropool te overstromen. De burgers van Parijs laten zich niet kisten en zetten hun dagelijkse activiteiten voort. Op de Place Vendôme polijst Louise juwelen die besteld werden door de rijken en machtigen der aarde. Zodra de avond valt komt Montmartre tot leven. Valentin, leerling-juwelier op de Plaçe Vendôme, wordt achtervolgd door een bende 'Apaches', anarchisten die de bourgeois beroven. Hun leider, Le Fennec, aast op de sieraden in de kluis van het atelier waar de jongeman werkt. Maar Le Fennec weet niet dat hij in de gaten wordt gehouden door de beroemde Tigre Brigade van Commissaris Sébille...

De drenkelingen van de Metropolitain is een compleet verhaal in twee delen.

2 reviews

5 sterren op basis van 2 beoordelingen

h
13 Jan 2022
Holly Moors, Moors Magazine
De Drenkelingen van de Metropolitain is een stripverhaal in twee delen dat zich afspeelt in Parijs in 1910. Het is voor een deel een detectiveverhaal over een juwelenroof en brutale gangsters die niet terugdeinzen voor moord, maar het laat tegelijkertijd een beeld zien van het Parijs van ruim honderd jaar geleden, waarin armoede en ziekte een allesoverheersende rol speelden.

Bendeleider le Fennec heeft de juweliersleerling Valentin bij zijn bende ingelijfd en hem nog meer afhankelijk gemaakt door hem met zijn liefje annex hoertje te laten slapen. Dat meisje is zwaar ziek en Le Fennec weigert medicijnen voor haar te kopen terwijl hij alle buit die hij verovert verstopt om op een goed moment naar Amerika te kunnen vertrekken. Dat is uiteraard vragen om moeilijkheden.

Er lopen in dit verhaal een aantal verhaallijnen door elkaar heen die heel ingenieus met elkaar verweven worden, en alles wordt met een verrassende ontknoping perfect afgerond, al zal niet iedereen de afronding even bevredigend vinden. Geweldig verhaal, dat je eigenlijk twee keer moet lezen omdat je de eerste keer toch wat belangrijke details zijn ontgaan (en alles telt in dit verhaal) met fraaie tekeningen. En het Genre? Historische politieroman? Thriller? Uitstekende strip, laten we het daar maar op houden.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/de-drenkelingen-van-de-metropolitain-2-moord-in-het-station/
h
13 Jan 2022
Holly Moors, Moors Magazine
De Drenkelingen van de Metropolitain is een strip in twee delen die zich afspeelt in het Parijs van 1910, waar het water van de Seine de boel dreigt te overstromen. Het verhaal draait om een juwelier op de Place Vendôme waar Louise, de dochter van een vrouw die eerder bij een brand is omgekomen (de eerste vier bladzijden van het boek moet je goed lezen, want elk detail telt in dit ingenieuze verhaal) juwelen zit te polijsten die door de rijken machtigen worden besteld, tot en met de Russische adel toe.

Valentin is leerling-juwelier en broer van een oorlogsveteraan, een dwarse jongen die wordt ingepalmd door de anarchist Le Fennec, die het voorzien heeft op de juwelen in de kluis van de juwelier waar de jongen werkt. Ze worden echter in de gaten gehouden door de befaamde Tigre Brigade van Commissaris Sébille, die zelf in verschillende gedaantes opduikt, onder meer als nachtclubpianist. Een van zijn rechercheurs is een bedelaar met een aapje op zijn schouder.

Het loopt aan het eind van dit eerste deel, De ratten van Saint-Éloi, behoorlijk uit de hand, want dat Le Fennec zoveel geweld zou gebruiken, en dat er doden zouden vallen, dat had Valentin toch niet helemaal zien aankomen, maar hij zit nu vast aan de bende “Apachen” van Le Fennec, de psychopathische en egocentrische bendeleider die nergens voor terugdeinst.