Wraak in de hel 01: Parijse Apaches (+stofomslag)

€25,95
Philippe Pelaez | Tiburce Oger

Een krachtig getekend tweeluik over het verzet tegen de industriële revolutie in Parijs.
Scenario Philippe Pelaez
Tekeningen Tiburce Oger
Inkleuring Tiburce Oger
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 72
ISBN Hardcover 9789463060424

Parijs, 1903. Machthebbers en notabelen worden een voor een uitgeschakeld door een obscure vreemdeling wiens gezicht bedekt is met een rode sjaal. De vreemdeling laat bij elke moord zijn visitekaartje achter: een Louis d'Or, een gouden muntstuk met de beeltenis van de Franse koning. Samen met de formidabele dievenbende van de Apaches zaait hij terreur in Parijs tegen de achtergrond van de revolutionaire idealen van de opstandige Commune en de ontgoocheling van het modernisme.

Wraak in de hel is een krachtig getekend misdaadverhaal in twee delen, geschreven door Philippe Pelaez en getekend door Tiburce Oger (Canoë Bay).

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
12 Sep 2023
Striptease
Parijs 1903. De eerste metrolijn is net aangelegd, de stad begint uit haar voegen te barsten in de drang te moderniseren. Vele duizenden arbeiders zwoegen om de stad een nieuw aanzien te geven. Daaronder zijn veel Bretonnen. In hun eigen streek heerst armoede, dus de stugge, harde werkers begeven zich naar de grote stad, waar ze voor een grijpstuiver zich uit de naad moeten werken. Maar ze hebben ook hun trots en het communisme is dan ook populair onder hen. Dat wordt uiteraard keihard onderdrukt door de politie en de notabelen doen er alles aan hun hoge winsten blijvend veilig te stellen.

In die sfeer worden bij een aantal moordaanslagen rijken en invloedrijken gedood. Inspecteur Gosselin wordt op de zaak gezet en de getuigen spreken allemaal van een lange, slanke, zeer atletische dader die halsbrekende toeren uithaalt om na zijn aanslagen aan justitie te ontsnappen. Maar er blijken ook steeds Apaches, Parijse gangsters, bij betrokken. Gosselin denkt daar dan ook zijn speurwerk te moeten beginnen. Hij begeeft zich met gemak in dat milieu, hij lijkt er zelf uit afkomstig. En hij draagt een geheim met zich mee, een ernstige kwaal of verslaving die hem noopt de dokter onder druk te zetten. Gaandeweg dit eerste deel komt hij steeds verder in zijn onderzoek. Maar pas na een grote aanslag op een warenhuis en voor de tweede keer in de metro weten hij en de lezer wie de dader is. Maar het weten is één, hem te pakken krijgen is twee. We zullen dus dat deel moeten afwachten voor we alle geheimen kennen van dader en speurder.

Wraak in de hel is schitterend gemaakt. Het verhaal zit uitstekend in elkaar, het tekenwerk is geweldig en uitgevoerd in zwartwit en sepia met af en toe wat kleur, rood voornamelijk. Silvester heeft de geweldige gewoonte aangenomen om de binnenzijde van het papieren omslag te versieren met een poster, wat de feestvreugde alleen maar vergroot. Als ik al iets op het boek aan te merken heb dan zijn het die korte tekstblokjes met quasi-filosofische statements en gedachten. Ik denk dat de auteur daarmee een intellectuele indruk wil wekken, maar over het algemeen is het hol geblaat. Desalniettemin, Wraak in de hel is het lezen méér dan waard!

https://www.stripschap.nl/pages/topics/wraak-in-de-hel-boek-1-parijse-apaches.php?p=20