Moordenaar op maat 02: Vermoorde onschuld

Artikelcode 214012
Wilfrid Lupano | Yannick Corboz

Twee cynische rijkaards nemen een onschuldige jongen onder hun hoede met maar één doel: een publieksvijand van hem te maken! Compleet verhaal in 4 delen.
Scenario Wilfrid Lupano
Tekeningen Yannick Corboz
Inkleuring Nicolas Vial & Yannick Corboz
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463064217
ISBN Softcover 9789463066419

Het web sluit zich rond Viktor... maar de spinnen laten hun prooi aan zijn lot over.

Gedreven door een vreemd soort scheppingsdrang hebben twee rijke klaplopers zich voorgenomen een arme jongeman om te vormen tot een publieke vijand. De toevallig uitgekozen Viktor Wickhoff wordt ondergedompeld in een bad van rijkdom en wellust, tot hun gulheid plots stopt en hij aan zijn lot wordt overgelaten. Radeloos en gefrustreerd als hij is wil Viktor zich wreken, maar zijn gewapende actie loopt uit op een sisser. Hij slaat op de vlucht en zijn vader wordt in zijn plaats gearresteerd... Van iedereen verlaten vindt hij onderdak bij Hermann, een werkloze arbeider die vol is van de antisemitische ideeën die opgang maken in het Wenen van 1900. Hij wil Viktor laten inzien dat er maar een grote schuldige is voor al zijn ellende: het joodse complot...

Wilfrid Lupano (Alim de leerlooier, De Engelsman die niet van vuurwapens houdt, Krasse knarren, Het rechte pad) en Yannick Corboz vertrekken vanuit sociologische en humanistische beschouwingen om ons een boeiend en meeslepend verhaal te vertellen, waarvan het eerste deel verschillende prijzen won.

Moordenaar op maat is een compleet verhaal in 4 delen.

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

9
16 Jun 2021
9e Kunst
Twee rijke mannen in het Wenen van 1900 besluiten uit verveling een testprojectje op te zetten. Kunnen ze een simpele armeluis omvormen tot publieke vijand nr. 1? De intrige doet verdacht hard aan de jaren 1980 film Trading Places denken, maar scenarist Lupano weet de plot toch op originele wijze uit te werken. Hoofdpersoon Viktor overkomt de ene na de andere ramp en hij verglijdt langzaam maar zeker in de criminaliteit. Tekenaar Corboz heeft een morsige stijl die perfect bij de Jugendstil van die tijd past.
m
16 Jun 2021
Moors Magazine
Twee arrogante jonge rijke idioten hebben met elkaar afgesproken dat ze een willekeurige straatjongen om zullen vormen tot een gevaar voor de maatschappij. We hebben het hier over Wenen in 1900, een tijdperk waarin decadente rijke jonge mannen nog met elkaar duelleren om niks.

Viktor Wickhoff is de ongelukkige die willekeurig wordt uitgekozen, en Viktor wordt eerst ondergedompeld in luxe, rijkdom en wellust. Hij weet niet wat hem overkomt. En hij weet al helemaal niet meer wat hem overkomt als de gulheid van zijn weldoener abrupt stopt en hij aan zijn lot wordt overgelaten. Dan slaan de stoppen door.en wil hij zich wreken. Hij gaat met een wapen in de hand het restaurant binnen waar hij zijn voormalige weldoener Alec beschiet. Dat loopt, zien we in het begin van deel twee van deze vierdelige stripreeks Moordenaar op Maat, met een sisser af, maar Viktor’s vader belandt er wel door in de gevangenis, wat weer een hele rij aan gebeurtenissen in gang zet, waarbij Viktor zichzelf steeds verder in de nesten werkt. Hij ontvoert zelfs een prostituee om een van haar klanten, een rechter, onder druk te kunnen zetten om zijn vader vrij te laten.

Je krijgt in deze strip niet alleen een psychologische uiteenzetting hoe je een moordenaar op maat zou kunnen maken, je krijgt ook een beeld van het Wenen rond 1900, waarin het antisemitisme al steeds belangrijker werd, waarin de arbeidersklasse altijd aan het kortste eind trok en de politie zonder meer aan de kant van de machthebbers stond. Een strip om met een verscherpte blik te lezen, zeker met de opkomst van ultrarechts in onze tijd in je achterhoofd.

Een ingenieus, goed verteld verhaal, waarbij de spanning er steeds knap wordt ingehouden, en nog fantastisch getekend ook.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/moordenaar-op-maat-2-vermoorde-onschuld/