Moordenaar op maat 03: Schuldige verlokkingen

Artikelcode 214013
Wilfrid Lupano | Yannick Corboz

Twee cynische rijkaards nemen een onschuldige jongen onder hun hoede met maar één doel: een publieksvijand van hem te maken! Compleet verhaal in 4 delen.
Scenario Wilfrid Lupano
Tekeningen Yannick Corboz
Inkleuring Nicolas Vial
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463067799
ISBN Softcover 9789463067805

Over kunstwerken en duivelse plannen...

Hoewel de manipulaties van Alec hun levens hebben verwoest, blijven Victor en Klement afhankelijk van hun mecenas. Ze besluiten hem te volgen naar Parijs, waar op dat moment net de Wereldtentoonstelling plaatsvindt. Een plaats die Victor, als levend kunstwerk, op het lijf geschreven lijkt… Onweerstaanbaar aangetrokken door zijn vroegere mentor, ontpopt Victor zich tot een spion die gaandeweg ontdekt dat Alec niet zomaar in Parijs is om de bezienswaardigheden van de Expositie te bewonderen. De Weense dandy blijkt er vreemde contacten op na te houden, en lijkt boosaardige plannen te koesteren.   

Wilfrid Lupano (Alim de leerlooier, De Engelsman die niet van vuurwapens houdt, Krasse knarren, Het rechte pad) en Yannick Corboz vertrekken vanuit sociologische en humanistische beschouwingen om ons een boeiend en meeslepend verhaal te vertellen, waarvan het eerste deel verschillende prijzen won.

Moordenaar op maat is een compleet verhaal in 4 delen.

3 reviews

4,7 sterren op basis van 3 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
Victor blijft afhankelijk van zijn mecenas Alec (zie de voorbije 2 delen, te vinden op mijn blog). Samen met zijn makker Klement volgen ze Alec naar Parijs, waar de Wereldtentoonstelling plaatsvindt. Victor ontdekt dat Alec niet voor de expositie in Parijs is, maar voor een totaal andere reden. Over deel 4 lossen we niks, want dat is het absolute slot. Spoilen doen we niet!

Eerst en vooral willen we onze bewondering uitdrukken voor de covertekeningen. Vooral die van het derde deel springt uit het oog: een blauwe, natuurrijke achtergrond met vooraan een dame in een rode jurk, op weg naar een steiger met, op de achtergrond, Victor. Achteraf weet je perfect waarom Corboz voor deze tekening koos. Grafisch is ‘Moordenaar op maat’ een fantastische reeks, vooral met indrukwekkende decors die bijdragen tot een machtige sfeerschepping, of het nu in Parijs of in Wenen is. Scenariogewijs doet Lupano ons alweer genieten. Het duurde effectief tot het einde tot we wisten hoe dit vierluik zou eindigen. We keken al een tijd uit naar de slotdelen en we zijn gelukkig niet op onze honger blijven zitten. Enerzijds is het jammer dat 'Moordenaar op Maat' er nu mee ophoudt, maar we zijn toch enorm enthousiast dat we hebben mogen kennismaken met deze fantastische stripreeks.

https://www.instagram.com/deboekenman/
b
09 Feb 2022
Bunt Blogt
In mei schreef ik over deel 1 en 2 van de strip in vier delen Moordenaar op maat. Intussen zijn deel 3 en 4 uit. Centrale figuur is Viktor, die van een straatjongen in een andere stand terechtgekomen is, als gevolg van een plannetje van twee jongeren met veel geld: Alec en Klement. In deel 2 heeft Viktor zijn lot in eigen hand genomen, wat ellende in zijn omgeving heeft veroorzaakt, maar voorlopig redt hij wel zichzelf. Het is 1900 en het is een roerige tijd.
Wereldtentoonstelling

In deel 3 en 4 verplaatst het verhaal zich van Wenen naar Parijs, waar de Wereldtentoonstelling gehouden wordt. Dat moet indertijd een geweldige happening geweest zijn. De tentoonstelling was er van april tot november en in die tijd waren ook nog de Olympische zomerspelen in Parijs, waar voor het eerst vrouwen aan deelnamen. In totaal kwamen vijftig miljoen mensen naar Parijs om al het moois te bekijken.

Veel nieuwe technologie was er te bewonderen: Diesel demonstreerde de eerste dieselmotor, de eerste metro reed er en er was een straat van de toekomst, een elektrisch rolpad van meer dan drie kilometer. Ook Viktor is in Parijs. Hij is daarheen gegaan met Klement, die in een rolstoel is beland. Maar anarchisten hebben de tentoonstelling ook op het oog en plannen een aanslag. Zal een bloedbad te voorkomen zijn?

De personages uit de eerste twee delen keren terug in deel drie en vier en elk heeft zijn eigen plannen. De een droomt van een leven in Amerika, de ander wil de maatschappij omverwerpen en er is natuurlijk ook liefde in het spel.
Als in naturalistische romans

Net als in deel 1 en 2 spelen de standsverschillen een rol. Zoals mijn vader wel eens zei: 'Heb je geld, dan doe je wonderen. Heb je 't niet, dan is het donderen.' Maar eigenlijk heeft elke stand zijn eigen problemen. Op de cover van deel 3, Schuldige verlokkingen, zien we Lena, een jonge vrouw uit de hogere stand, aan de rand van het water. Zij zal een poging tot zelfmoord doen.

Lena is een personage dat erg doet denken aan naturalistische romans uit die tijd, zoals Van de koele meren des doods en Eline Vere. Ook in deze twee delen is de tijdgeest weer goed gevangen: de sfeer van het begin van de twintigste eeuw komt je tegemoet tijdens het lezen.
h
10 Jan 2022
Holly Moors, Moors Magazine
Moordenaar op Maat is een stripverhaal in vier delen. In het eerste deel zagen we hoe de stinkend rijke cynicus Alec in het decadente Wenen van 1900 het arme straatschoffie Victor onder zijn hoede neemt om er stapje voor stapje al manipulerend een moordenaar op maat van te maken. In deel 2 zagen we hoe Victor tot wanhoop gedreven wordt, wraak wil nemen en zo steeds verder in de problemen komt.

In de delen 3 en 4 volgen we Victor en Klement, de voormalige vriend van Alec, die in eerste instantie meehielp met de manipulaties om van Victor een moordenaar te maken, en die zelf kreupel is geworden nadat hij door Victor beschoten is, naar Parijs, waar Alec verblijft in verband met de Wereldtentoonstelling.

Victor wil nog steeds wraaknemen op zijn voormalige mentor, maar hij ontpopt zich in Parijs tot een uitstekende detective en spion, die een paar opmerkelijke ontdekkingen doet – Alec blijkt niet alleen in Parijs om de wereldtentoonstelling te bewonderen, hij blijkt contacten te hebben met anarchisten die van plan zijn het Electriciteitspaleis op te blazen. Is Alec een anarchist die de moderne tijd een halt wil toeroepen of is hier iets geheel anders aan de hand?

De twee boeken deel 3 en 4 vormen samen één mooi afgesloten verhaal dat bijzonder goed in elkaar zit – als lezer wordt je eigenlijk voortdurend op het verkeerde been gezet terwijl aan het eind van het verhaal alles perfect op zijn plek valt. Het is wel een verhaal met vooral verliezers.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/moordenaar-op-maat-deel-3-en-4/