The Rolling Stones, de stripbiografie (+stofomslag)

Céka | collectief

In deze 192 pagina's tellende docustrip worden alle geheimen onthuld achter de ongelooflijke wapenfeiten van The Rolling Stones, zonder enige twijfel de grootste rock-'n-rollband van de wereld.
Scenario Céka
Tekeningen Aurélie Neyret, Bast, Martin Trystram, Patrick Lacan, Dimitri Piot, Kyung-Eun Park, Domas, Clément Baloup, Dominique Hennebaut, Amandine Puntous, Lapuss, Bast, Patès, Filippo Neri, Anthony Audibert, Bruno Loth, Sanzito, Sarah Williamson, Joël Alessandra,
Inkleuring Piero Ruggeri
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 192
ISBN Hardcover 9789464840360

In 1960 ontmoeten Mick Jagger en Keith Richards elkaar voor het eerst; niets wees er toen op dat de samenwerking hun leven zo'n ongelooflijke wending zou geven. Concerten in alle uithoeken van de wereld, meisjes die zich aan hun voeten werpen, een ongekende inname van drugs en alcohol, schandalen, drama's, rechtszaken etc. Van dat alles weten ze nog niets, want aan het begin van de Sixties willen ze alleen maar Rhythm & Blues spelen.

In deze 192 pagina's tellende docustrip worden alle geheimen onthuld achter de ongelooflijke wapenfeiten van The Rolling Stones, zonder enige twijfel de grootste rock-'n-rollband van de wereld.

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
07 Feb 2024
STRIPSPECIAALZAAK.be
Sympathy for the artists

We houden van muzikale stripbiografieën. Ze vullen altijd enkele gaatjes op in onze muziekkennis en je leert er altijd wat nieuwe tekenaars door kennen. Bij uitgeverij Silvester is er nu een forse stripbiografie over The Rolling Stones uit. De cover is alleszins uitstekend. Wat rimpels, piekfijn jasje en een stel gigantische lippen. Een beetje muziekliefhebber weet dat dit Mick Jagger is. Heel knap gedaan. En zo belandt deze bundeling zonder verpinken op de al indrukwekkende koopstapel.

Deze stripbiografie blijkt een specialleke te zijn. Biograaf en scenarist Céka (Ad Victoriam, Billy Wild, Man van het Jaar,...) schreef eenentwintig korte verhaaltjes voor een selectie illustere striptekenaars. De Fransman Lapuss' (Marsupilami) is nog de bekendste naam. Niettemin is de grafische selectie met heel veel liefde en vakkennis gebeurd. Het niveau ligt heel hoog. Amper een paar tekenaars vallen door de mand omdat ze te weinig loskomen van het gebruikte fotomateriaal. Uit de hele waslijst van auteurs bekoort ons het werk van Anthony Audibert, Aurélie Neyret, Mao Suy-Heng, Sanzito en Bast, die ook de cover tekende, het meest. Hun grafiek straalt zoveel karakter uit dat we blindelings een volledig album van hen zouden kopen. Echte ontdekkingen zijn dit! Ja, grafisch is deze stripbiografie een toppertje.

Het bijzondere aan deze bundeling is dat Céka ook grote flappen tekst schrijft tussen de tekeningen. Elk hoofdstukje bulkt van de weetjes en citaten waar we ons aan verkneukelen. Zoals platenfirma Decca die absoluut Mick Jagger wou dumpen voor een deftige zanger. Of de rol van jazzmaffia om ze geen concerten te gunnen. Of hoe hun illustere manager Andrew Oldham de allereerste song van The Rolling Stones liet schrijven door The Beatles en hij nadien een kunstmatige rivaliteit met de Fab Four in de hand werkte. Het is heus geen toeval dat na het megasucces van Let It Be The Rolling Stones hun machtige lp Let It Bleed op de wereld loslieten. Enzovoort, enzovoort. Ja, hier is echt werk van gemaakt.

Het jammere van deze biografie is dat de stripjes een exacte herhaling zijn van de inleidende hoofdstukjes. Achteraf beschouwd vonden we het doodzonde dat we niet eerst de strips gelezen hebben en pas daarna de inleidende teksten. Persoonlijk hebben we het ook niet voor de opmaak die heel druk en geforceerd jaren 1980 oogt. Bovendien hebben de teksten een lettergrootte waar zelfs een slechtziende het boek een halve meter van zijn ogen moet houden. Tenslotte vinden we het als liefhebber van mooie boekenruggen, een doodzonde dat de enige typfout net op de rug en op de wikkel staat. De diverse auteurs mogen dan onbekend zijn. Dat is nog steeds geen reden om hen te omschrijven als "diverse autuers".

De stripbiografie van The Rolling Stones is grafisch een ontdekking, barst van de weetjes, maar durft onvoldoende keuze te maken tussen boek en strip. Niettemin is dit een van de betere stripbiografieën op de markt. Met veel plezier gelezen.

WOUTER PORTEMAN

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/sympathy-artists
m
07 Feb 2024
MOORS MAGAZINE
The Rolling Stones – de stripbiografie is een verrassend boek. Verrassend omdat ik dacht dat ik de geschiedenis van de Stones aardig goed dacht te kennen en ik hier toch op een frisse, nieuwe manier naar hun verhaal ging kijken, en verrassend door de aanpak, waarbij verschillende toptekenaars steeds een scene uit die geschiedenis van de Stones voor hun rekening namen, en dat blijkt verbazingwekkend goed te werken.

Die striphoofdstukken worden afgewisseld met bladzijden vol achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de Rhythm & Blues die de Stones inspireerde, of over Decca, de platenmaatschappij waar ze terecht kwamen. Dat voegt echt wel wat toe, en is allesbehalve storend, integendeel – de balans is juist uitstekend.

Het boek is uiteraard het beste te genieten met een soundtrack van de Stones op de achtergrond, en ik adviseer je ook om het in brokken te lezen – een of twee strips plus de “leeshoofdstukken”, met de muziek uit die periode erbij, en dan even laten liggen. Dat werkt met die verschillende stijlen strips het beste, vind ik zelf.

De meeste aandacht gaat uiteraard naar Mick Jagger en Keith Richards, maar gelukkig krijgen de stillere Stones als Bill Wyman en Charlie Watts ook hun eigen hoofdstuk, want dat is zeer terecht. Ook daar zijn weer precies de juiste tekenaars voor uitgekozen overigens. Knap werk. Ook is er aandacht voor de zijsprongen die de heren af en toe maakten, zoals de film Performance waarin Jagger het een keer als acteur probeerde.

Al met al is dit boek voor Stonesfans een absolute must, maar eigenlijk ook voor elke popliefhebber. Feitelijk geldt dat ook voor stripliefhebbers, want de verschillende fases in het leven van de Stones worden hier werkelijk fabelachtig goed verstript. Absolute topklasse dus!

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/the-rolling-stones-de-stripbiografie/