André Hazes, de stripbiografie 03: Tranen (1990-2004)

Artikelcode 313603
Jan-Willem de Vries | Ben Westervoorde

Het roerige leven van Nederlands grootste volkszanger André Hazes, samengevat in 3 graphic novels: Bloed, Zweet en Tranen.
Scenario Jan-Willem de Vries
Tekeningen Ben Westervoorde
Inkleuring Ben Westervoorde
Formaat C 17 x 25 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463066198

Nooit eerder was het levensverhaal van André Hazes, de grootste volkszanger die Nederland ooit heeft gekend, zo duidelijk in beeld gebracht. Op het eerste gezicht misschien wat overbodig, naast alles wat er al over Hazes is verschenen. Toch hebben de makers van deze driedelige graphic novel de lat hoog gelegd. Het leven van de vertegenwoordiger van het levenslied moest helder en zo volledig mogelijk worden verteld zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Ooit keek hij naar de luxe villa’s vanuit een motorbootje. Nu heeft ook André zijn eigen stulpje aan de Vinkeveense ­plassen. Hij heeft succes, een vrouw die van hem houdt en hij wordt opnieuw vader. Het leven lijkt hem toe te lachen! Maar het is slechts de buitenkant. Vanbinnen zit de spanning, de hoge bloeddruk en een ernstig bedreigde lever. Hij schat het aantal biertjes dat hij drinkt tussen de 50 en 60 per dag. Maar André noemt zichzelf geen alcoholist: ‘Ik ben een chronische gezelligheidsdrinker.’ Zodra de grote concerten dichterbij komen is gezelligheid het laatste dat hij zijn omgeving kan bieden. Rachel en de kinderen kunnen er steevast op rekenen. Na goede momenten komen weer slechte. En diep van binnen weet iedereen dat André’s lichaam een tikkende tijdbom is. Kan hij ervoor zorgen dat de laatste herinneringen goed zijn?

TRANEN beschrijft het leven van André Hazes van 1990 tot aan zijn dood in 2004.

Snelle bestellers krijgen er tevens GRATIS een ex-libris bij cadeau. OP=OP!

2 reviews

5 sterren op basis van 2 beoordelingen

k
16 Sep 2021
Koos Schulte
In respectievelijk 2016 en 2018 verschenen de delen ‘Bloed’ en ‘Zweet’ van de André Hazes-biografie. Nu ligt de afsluiter in de schappen ‘Tranen’. Het volksbuurtkind uit de Pijp is zodanig geklommen op de maatschappelijke ladder dat André en Rachel een indrukwekkend pand kunnen betrekken aan de Groenlandsekade in Vinkeveen waar in 1993 Roxeanne en in 1994 André junior geboren worden. Voor de buitenwereld lijkt Hazes’ leven één groot succes: een gigantische platenverkoop, een oeuvreprijs van Conamus en een optreden in Ahoy. De spanningen voor en tijdens de optredens nemen echter zodanig toe dat een consumptie van 50 á 60 biertjes per dag gewoonte wordt. Een “chronische gezelligheidsdrinker” noemt hij zichzelf. De tikkende tijdbom die Hazes geworden is, kent in het vervolg bij elk optreden een arts; doofheid en toenemende stemproblemen zorgen bij de zanger voor chagrijn en hij en Rachel groeien meer en meer uit elkaar.
Nadat de volkszanger drie keer achtereen getroffen wordt door een hartstilstand overlijdt hij op 23 september 2004. Op maandag 27 september neemt Nederland op indrukwekkende wijze afscheid van hun held. De Amsterdam Arena is afgeladen en 5 miljoen mensen volgen de plechtigheid voor de buis. Rachel staat er nu alleen voor om haar beide kinderen op te voeden naar volwassenheid…
‘Hazes de stripbiografie’ is een boeiend in memoriam geworden van één van Nederlands grootste volkszangers. Een ogenschijnlijk succesvol leven dat overschaduwd werd door het niet kunnen omgaan met succes.
Scenarist Jan-Willem de Vries en tekenaar Ben Westervoorde hebben de mens Hazes op integere wijze verbeeld, waarbij humor domineert, maar onderliggend verdriet debet is aan de ondergang van de markante zanger.
Jouster Courant
m
07 Dec 2020
Moors Magazine
Het derde deel van de ongeautoriseerde stripbiografie van André Hazes beschrijft de laatste jaren van de immens populaire volkszanger, en geeft een verbluffend goed inzicht hoe het zo verschrikkelijk fout kon lopen allemaal. Een alcoholist die zichzelf een chronisch gezelligheidsdrinker noemt, en die bijna kapot gaat van de stress als hij moet optreden, en een man die bovendien gevoelig en beïnvloedbaar was, en daardoor net wat te vaak besodemieterd werd.

Werd in het eerste deel, Bloed, al op een aanstekelijke manier verteld hoe de jonge Hazes begon en hoe hij langzaam maar zeker naar het eerste succes toe werkte, in deel twee, Zweet, breekt hij door, maar leren we ook dat hij chronisch onzeker is en dat alcohol een steeds groter probleem wordt. Dat hij wellicht daardoor ook een steeds onaangenamer mannetje wordt hoort daar een beetje bij.

In dit derde en laatste deel wordt de hoofdrol, naast André, eigenlijk gespeeld door zijn laatste vrouw, Rachel, want die probeert tijdens hun huwelijk de touwtjes zakelijk wat in handen te nemen en André wat bij te sturen. Maar Hazes wordt onaangenaam en agressief als er een concert aan komt en dat is voor het huwelijk en het gezin ook niet bepaald goed.

Dat het met André Hazes tragisch afliep weten we allemaal, maar het is goed om het in deze fraai getekende stripbiografie zo genuanceerd terug te kunnen lezen. Mooi gedaan.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/hazes-de-stripbiografie-1990-2004-tranen/