André Hazes, de stripbiografie 02: Zweet (1977-1990)

Artikelcode 313602
Jan-Willem de Vries | Ben Westervoorde

Het roerige leven van Nederlands grootste volkszanger André Hazes, samengevat in 3 graphic novels: Bloed, Zweet en Tranen.
Scenario Jan-Willem de Vries
Tekeningen Ben Westervoorde
Inkleuring Ben Westervoorde
Formaat C 17 x 25 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463064910

Nooit eerder was het levensverhaal van André Hazes, de grootste volkszanger die Nederland ooit heeft gekend, zo duidelijk in beeld gebracht. Op het eerste gezicht misschien wat overbodig, naast alles wat er al over Hazes is verschenen. Toch hebben de makers van deze driedelige graphic novel de lat hoog gelegd. Het leven van de vertegenwoordiger van het levenslied moest helder en zo volledig mogelijk worden verteld zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Met het zweet op zijn voorhoofd en het geluid op z’n hardst staat André op het podium. Het publiek schreeuwt mee. Van bouwvakkers tot chirurgen, heel Nederland houdt van hem! André Hazes is op zijn top, Hij zit vol levenslust en humor! Hij heeft een goede bodyguard en de liefste vrouw ter wereld. Zij schenkt hem ook nog eens een prachtige zoon: Melvin. Maar toch... Steeds vaker is er die vreselijke spanning voor de concerten. Een spanning die slechts met alcohol kan worden bedwongen. Een spanning die alles bedreigt wat goed is.

ZWEET beschrijft het leven van André Hazes van 1977 tot 1990.

3 reviews

4 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
17 Jun 2021
Strip Tip
André Hazes was de meest geliefde volkszanger die Nederland gekend heeft. Hij wist met een ‘snik’ in zijn stem mensen uit alle lagen van de bevolking te beroeren. Vanwege zijn unieke levensstijl wordt hij ook wel als cult gezien. Dit verhaal gaat over Hazes’ gloriejaren: van 1977 tot 1990. Weet deze graphic novel de lezer net zo te beroeren als Dré’s ‘snik’?

Eenzame kerst
Dit tweede deel van Hazes’ driedelige stripbiografie, ‘Zweet’, begint in 1977: met ‘Eenzame kerst’ scoort hij zijn eerste landelijke hit, waardoor hij door het hele land kan optreden. Hij houdt er door eigen toedoen echter zo weinig geld aan over dat hij gewoon weer in de kroeg gaat werken.

Worstelen met de roem
Wanneer het succes eindelijk terugkeert zien we André Hazes op het toppunt van zijn kunnen en zijn roem. Iedereen kent hem, hij wordt om de haverklap op straat aangesproken en krijgt steunbetuigingen vanuit alle rangen en standen. We zien hoe hij worstelt met de roem en de druk om iets goeds neer te zetten in de muziek en in zijn optredens. Dit gecombineerd met zijn toenemende onzekerheid leidt ertoe dat hij zijn toevlucht zoekt in alcohol.

Privé-perikelen
We zien vervolgens hoe zijn huwelijk te lijden heeft onder zijn buitenechtelijke fratsen en andere onhandige acties, hoe het uiteindelijk strandt en hoe zijn ex eraan onderdoor gaat. Ook de moeizame relatie met zijn vader komt in beeld en we krijgen zijn kinderen te zien, waaronder zoon Melvin.



Geeltinten: bier?
Al deze heftige ups en downs worden op een toegankelijke manier in beeld gebracht in de vlotte tekenstijl van Ben Westervoorde. Daarbij valt ook het kleurgebruik op: er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van geeltinten en dat werkt goed. Het zou maar zo de kleur van al Dré’s genuttigde bier kunnen zijn, of het zweet uit de titel van het boek.

Voice-over creëert afstand
In de vertelling van het verhaal, uit de koker van Jan-Willem de Vries, wordt veel gebruik gemaakt van tekstblokjes die fungeren als voice-over. Dat werkt op zich goed voor alle informatie die gedeeld moet worden. Het nadeel hiervan is wel dat het de lezer op afstand houdt: net als in een documentaire worden er feitjes, situaties en gedachten gepresenteerd, terwijl er van dialogen veel minder sprake is. Gevolg is dat het verhaal niet echt blijft hangen: de grafische vertaling van de “snik” in Hazes’ stem weet het hart helaas niet te beroeren.

Interessant inkijkje maar geen ‘snik’
‘Zweet’ leest lekker weg en geeft een interessant inkijkje in het leven van de grootste volkszanger die ons land heeft gekend. Een must-have voor de fan van het levenslied, een nice-to-have voor de striplezer met hart voor muziek.
j
27 Nov 2020
Jouster Courant
Nadat in het jaar 2016 deel 1 van het André Hazes-drieluik werd uitgebracht ‘Hazes 1951-1976, bloed’ ligt nu het tweede deel in de schappen. En u raadt het al, na ‘Bloed’ en ‘Zweet’ zal ‘Tranen’, waarschijnlijk in het jaar 2020, de afsluiter worden.

In het eerste deel lazen we over de beginjaren van André, de kwajongen uit De Pijp die in een ontwricht gezin opgroeide, graag mocht zingen, even graag een biertje mocht nuttigen, en uiteindelijk barkeeper werd. Een zingende barkeeper weliswaar, die tegen het einde van deel 1, met dank aan Willy Alberti, zijn eerste plaatje mocht maken ‘Eenzame kerst’.

In ‘Zweet’ komen we André tegen als opkomend talent, mislukt huisvader, drinkebroertje, en als levenspartner van respectievelijk Annie en Ellen. Wanneer de dertienjarige slagersdochter Rachel van Galen ingezet wordt als oppas bij de familie Hazes ontstaat er een verboden liefde… Andrés liederlijk leven breekt uiteindelijk Ellen maar ook André zelf op met als dieptepunten de brand die hij opzettelijk teweegbrengt in zijn eigen huis en een zelfmoordpoging. De makers van ‘Zweet’ laten ook de gevoelige kant van de volkszanger aan bod komen wanneer hij te maken krijgt met de dood van zijn producer Tim Griek.

‘Zweet’ is een postume hulde aan de zanger, die dankzij sex, drugs, and rock and roll gaandeweg het pad van de vernieling opgaat, de weg van ‘bloed, zweet en tranen’ om in termen van de geliefde Amsterdammer te spreken. Het op de “atoomstijl” geïnspireerde tekenwerk van Ben Westervoorde en de heldere scenario’s van Jan-Willem de Vries maken het lezen hiervan tot een genot!
m
27 Nov 2020
Moors Magazine
Zweet is de titel van het tweede deel van de stripbiografie van André Hazes. Het eerste deel heette Bloed, dus dan weet je ook hoe het laatste en derde deel zal heten. Dit tweede deel vertelt het verhaal van Hazes als hij succes begint te krijgen rond 1977. Hij blijkt eeuwig onzeker, en zet het geluid op het podium op zijn hardst om critici niet te hoeven horen. Drank wordt een steeds groter probleem, hij scheidt van zijn eerste vrouw Annie en gaat met Ellen samenwonen.

Ook dat gaat niet altijd even soepel, al heeft hij steeds meer succes en schenkt Ellen hem ook nog eens een zoon, Melvin. Maar Hazes blijkt een getormenteerde ziel met een groot alcoholprobleem en een niet altijd even aangenaam karakter.

Zelfs als je niet van de muziek van Hazes gecharmeerd bent is de strip verbazend goed, want je krijgt de levensgeschiedenis van de grootste volkszanger van de laatste halve eeuw op een mooie manier voorgeschoteld – je zit je de helft van de tijd vreselijk te ergeren aan de man, maar dat is een teken dat de scenarist en de tekenaar hun werk goed gedaan hebben. Kortom: een uitstekende strip.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/hazes-stripbiografie-deel-2-zweet/