André Hazes, de stripbiografie 02: Zweet (1977-1990)

Artikelcode 313602
Jan-Willem de Vries | Ben Westervoorde

Het roerige leven van Nederlands grootste volkszanger André Hazes, samengevat in 3 graphic novels: Bloed, Zweet en Tranen.
Scenario Jan-Willem de Vries
Tekeningen Ben Westervoorde
Inkleuring Ben Westervoorde
Formaat C 17 x 25 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463064910

Nooit eerder was het levensverhaal van André Hazes, de grootste volkszanger die Nederland ooit heeft gekend, zo duidelijk in beeld gebracht. Op het eerste gezicht misschien wat overbodig, naast alles wat er al over Hazes is verschenen. Toch hebben de makers van deze driedelige graphic novel de lat hoog gelegd. Het leven van de vertegenwoordiger van het levenslied moest helder en zo volledig mogelijk worden verteld zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Met het zweet op zijn voorhoofd en het geluid op z’n hardst staat André op het podium. Het publiek schreeuwt mee. Van bouwvakkers tot chirurgen, heel Nederland houdt van hem! André Hazes is op zijn top, Hij zit vol levenslust en humor! Hij heeft een goede bodyguard en de liefste vrouw ter wereld. Zij schenkt hem ook nog eens een prachtige zoon: Melvin. Maar toch... Steeds vaker is er die vreselijke spanning voor de concerten. Een spanning die slechts met alcohol kan worden bedwongen. Een spanning die alles bedreigt wat goed is.

ZWEET beschrijft het leven van André Hazes van 1977 tot 1990.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

j
27 Nov 2020
Jouster Courant
Nadat in het jaar 2016 deel 1 van het André Hazes-drieluik werd uitgebracht ‘Hazes 1951-1976, bloed’ ligt nu het tweede deel in de schappen. En u raadt het al, na ‘Bloed’ en ‘Zweet’ zal ‘Tranen’, waarschijnlijk in het jaar 2020, de afsluiter worden.

In het eerste deel lazen we over de beginjaren van André, de kwajongen uit De Pijp die in een ontwricht gezin opgroeide, graag mocht zingen, even graag een biertje mocht nuttigen, en uiteindelijk barkeeper werd. Een zingende barkeeper weliswaar, die tegen het einde van deel 1, met dank aan Willy Alberti, zijn eerste plaatje mocht maken ‘Eenzame kerst’.

In ‘Zweet’ komen we André tegen als opkomend talent, mislukt huisvader, drinkebroertje, en als levenspartner van respectievelijk Annie en Ellen. Wanneer de dertienjarige slagersdochter Rachel van Galen ingezet wordt als oppas bij de familie Hazes ontstaat er een verboden liefde… Andrés liederlijk leven breekt uiteindelijk Ellen maar ook André zelf op met als dieptepunten de brand die hij opzettelijk teweegbrengt in zijn eigen huis en een zelfmoordpoging. De makers van ‘Zweet’ laten ook de gevoelige kant van de volkszanger aan bod komen wanneer hij te maken krijgt met de dood van zijn producer Tim Griek.

‘Zweet’ is een postume hulde aan de zanger, die dankzij sex, drugs, and rock and roll gaandeweg het pad van de vernieling opgaat, de weg van ‘bloed, zweet en tranen’ om in termen van de geliefde Amsterdammer te spreken. Het op de “atoomstijl” geïnspireerde tekenwerk van Ben Westervoorde en de heldere scenario’s van Jan-Willem de Vries maken het lezen hiervan tot een genot!
m
27 Nov 2020
Moors Magazine
Zweet is de titel van het tweede deel van de stripbiografie van André Hazes. Het eerste deel heette Bloed, dus dan weet je ook hoe het laatste en derde deel zal heten. Dit tweede deel vertelt het verhaal van Hazes als hij succes begint te krijgen rond 1977. Hij blijkt eeuwig onzeker, en zet het geluid op het podium op zijn hardst om critici niet te hoeven horen. Drank wordt een steeds groter probleem, hij scheidt van zijn eerste vrouw Annie en gaat met Ellen samenwonen.

Ook dat gaat niet altijd even soepel, al heeft hij steeds meer succes en schenkt Ellen hem ook nog eens een zoon, Melvin. Maar Hazes blijkt een getormenteerde ziel met een groot alcoholprobleem en een niet altijd even aangenaam karakter.

Zelfs als je niet van de muziek van Hazes gecharmeerd bent is de strip verbazend goed, want je krijgt de levensgeschiedenis van de grootste volkszanger van de laatste halve eeuw op een mooie manier voorgeschoteld – je zit je de helft van de tijd vreselijk te ergeren aan de man, maar dat is een teken dat de scenarist en de tekenaar hun werk goed gedaan hebben. Kortom: een uitstekende strip.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/hazes-stripbiografie-deel-2-zweet/