André Hazes, de stripbiografie: Boek 01 tm 03 COMPLETE REEKS

Artikelcode 313604
Jan-Willem de Vries | Ben Westervoorde

Het roerige leven van Nederlands grootste volkszanger André Hazes, samengevat in 3 graphic novels: Bloed, Zweet en Tranen.
Scenario Jan-Willem de Vries
Tekeningen Ben Westervoorde
Inkleuring Ben Westervoorde
Formaat C 17 x 25 cm
Pagina's 240
ISBN Hardcover 9789463065696

Het complete levensverhaal van André Hazes in één voordeelpakket!

Nooit eerder was het levensverhaal van André Hazes, de grootste volkszanger die Nederland ooit heeft gekend, zo duidelijk in beeld gebracht. Op het eerste gezicht misschien wat overbodig, naast alles wat er al over Hazes is verschenen. Toch hebben de makers van deze driedelige graphic novel de lat hoog gelegd. Het leven van de vertegenwoordiger van het levenslied moest helder en zo volledig mogelijk worden verteld zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Met het zweet op zijn voorhoofd en het geluid op z’n hardst staat André op het podium. Het publiek schreeuwt mee. Van bouwvakkers tot chirurgen, heel Nederland houdt van hem! André Hazes is op zijn top, Hij zit vol levenslust en humor! Hij heeft een goede bodyguard en de liefste vrouw ter wereld. Zij schenkt hem ook nog eens een prachtige zoon: Melvin. Maar toch... Steeds vaker is er die vreselijke spanning voor de concerten. Een spanning die slechts met alcohol kan worden bedwongen. Een spanning die alles bedreigt wat goed is.

BLOED, ZWEET en TRANEN beschrijven het leven van André Hazes van 1951 tot aan zijn dood in 2004.

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

c
14 Jan 2021
Coole suggesties
Biografieën doen het altijd goed. De laatste jaren zijn er weer heel wat biografieën verschenen van markante Nederlanders, wat ik alleen maar kan toejuichen. Als ‘consument’ krijg je namelijk maar een heel klein stukje van diens persoonlijke leven en achtergrond mee. Het blijft interessant en boeiend om het complete verhaaltje te zien en te horen. Bloed, Zweet en Tranen vertelt over André Hazes – de stripbiografie. En het principe van een stripbiografie is niet eens het meest bijzondere.

Het verhaal van Hazes – de stripbiografie is letterlijk opgedeeld in drie delen: Bloed, Zweet en Tranen. Dat is al briljant gekozen, maar daar houdt het natuurlijk niet op. De titels van de afzonderlijke boeken wijst ook een beetje op de verschillende fases van het leven van Hazes. Het eerste deel vertelt over de periode van zijn jeugd, van 1951 tot pak ‘m beet 1976. Hierin lees je over de mishandelingen van zijn vader, zijn moeilijke jeugd en het principe 12 ambachten, 13 ongelukken. Ook zie je hoe hij al voorzichtig in aanraking komt met muziek en dat zijn zangtalent al gespot was door enkele prominente zangtalenten. In het tweede deel, Zweet, gaat de carrière van André Hazes in vliegende vlucht. Zijn hoogtijjaren komen met veel succes, veel onzekerheid en meer dan wenselijke uitbarstingen van woede en geweld. Drank, drugs en een ongezonde levensstijl komen tot slot samen in Tranen, dat rept over de laatste veertien jaar van zijn leven. De periode van 1990 tot en met 2004 gaat over het vieren van het leven, veel alcohol en het wankele evenwicht van onzekerheid, een warm thuis en succesverhalen.

Hoewel iedere strip natuurlijk getekend is in eenzelfde stijl, hebben ze toch een geheel eigen uitstraling. Vooral vanwege de gekozen kleurschema’s. Het eerste deel is een duotoon in rood, het tweede in het geel en het slotdeel is in het blauw uitgevoerd. Die eenvoudige kleurstellingen maken het knap lastig voor de illustratoren om een sfeer en stijl neer te zetten: het komt vooral aan op de karakterkoppen, emoties en de uitgesproken teksten, die nadruk moeten leggen op de toon en sfeer. Dat alles komt op een wonderlijk goede manier samen in Hazes – de stripbiografie.

Het levensverhaal van André Hazes had op vele manieren verteld kunnen worden. Deze stripversie is misschien wel een heel goede keuze. Het is lekker eigenwijs, expressief en laat het verhaal zien zonder al te veel woorden vuil te maken aan omschrijvingen over het tijdsbeeld of achtergrondinformatie. Het brengt de boodschap luid en duidelijk over, een verhaal in woord en beeld. Met dikke pluspunten voor de knipoog naar de strip als drieluik in Bloed, Zweet en Tranen.

https://www.coolesuggesties.nl/hazes-de-stripbiografie-bloed-zweet-en-tranen-recensie/