Elvis Presley, de officiële stripbiografie (+stofomslag)

Chris Miskiewicz | Michael Shelfer

Deze officiële stripbiografie vertelt ons, in samenwerking met de Elvis Presley-erven, hoe een jongeman uit Memphis de KING of ROCK’N ROLL werd...
Scenario Chris Miskiewicz
Tekeningen Michael Shelfer
Inkleuring Protobunker
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 128
ISBN Hardcover 9789463069304

Elke legende heeft een begin. We zien de bescheiden eerste stappen van de King of Rock’n’Roll, die als jonge artiest in Memphis een eigen stem probeert te vinden en zich een weg probeert te banen in de muziekwereld. Van de historische Sun-studio tot televisieoptredens in het hele land, verhalen Chris Miskiewicz en Marvel-auteur Michael Shelfer de lotgevallen van Elvis Presley.

Deze officiële stripbiografie vertelt ons, in samenwerking met de Elvis Presley-erven, hoe een jongeman uit Memphis de KING of ROCK’N ROLL werd...

Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

3 reviews

3,7 sterren op basis van 3 beoordelingen

m
28 Nov 2022
MOORS MAGAZINE
Elvis, de officiële stripbiografie is een licht misleidende titel, want deze strip gaat alleen over de beginjaren van Elvis. Elvis wordt hier neergezet als een tamelijk onzekere jongen die nog helemaal zijn draai moet vinden, en die nog wat verbaasd is over zijn eerste successen.

Het vertelt het verhaal van zijn eerste baantjes, en hoe hij zo in de SUN-studio terecht kwam waar hij een plaatje opnam voor de verjaardag van zijn moeder. Dat was het begin, maar dan ook echt het prille begin, want voordat de eerste echte opnames er lagen duurde nog even.

Deze strip, die gemaakt werd door Chris Miskiewicz en Marveltekenaar Michael Shelfer ontstond in samenwerking met de Presley-erven, dus verwacht hier geen al te smeuïge of kritische anekdotes. Als je het verhaal van de start van Elvis nog niet kende is dit een meer dan voortreffelijke manier om deze geschiedenis te ontdekken. Zoek de muziek er meteen even bij, want dat maakt het lezen van deze stripbiografie nog net even wat leuker.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/elvis-de-officiele-stripbiografie/
d
28 Nov 2022
Dagblad van het Noorden
Het is een fijn jaar voor Elvisfans. Niet alleen is er de film Elvis, dit jaar verscheen in Nederland ook de gelijknamige stripbiografie. Scenarist Chris Miskiewicz en Marvel-tekenaar Michael Shelfer leverden een fraai staaltje vakmanschap.

Tekst Frank von Hebel

Elvis. De officiële stripbiografie komt uit de stal van uitgeverij Z2 Comics die ook al eerder strips van muziekiconen Gorillaz en The Grateful Dead lanceerde. Uitgeverij Silvester Strips in ’s-Hertogenbosch nam de Nederlandstalige uitgave voor haar rekening. En heremejee, wat een uitgave!

Toegegeven, zelf een groot bewonderaar van Elvis zijnde vreesde ik toch even of het überhaupt mogelijk was de swing van The King met potlood en inkt recht te doen. Ja dus, in een losse doch vlijmscherpe stijl spat de muziek van de pagina’s af. En we krijgen nog een flinke scheut levensverhaal opgediend ook. Het verhaal begint op 31 mei, 1953 in Memphis, Tennessee, als Elvis 18 jaar is.

Ik moet toegeven dat ik het niet heel erg had gevonden indien we ook een glimp van de beginjaren hadden meegekregen. Er valt immers genoeg te melden. Elvis’ doodgeboren tweelingbroer Jesse Garon Presley bijvoorbeeld aan wie Elvis zijn tweede naam Aaron te danken heeft. Of dat hij, amper een jaar oud, een tornado overleefde die door zijn geboortestad Tupelo in Mississippi raasde en aan 216 mensen het leven kostte. Afijn, een kniesoor die daar op let. Het is meer dan genieten van dit gekafte levensverhaal. We zien hoe Elvis zijn eerste voorzichtige schreden op het grillige pad van artiest zet. We voelen de geroutineerde interesse van producer Sam Philips van de legendarische Sunstudio als Elvis voor het eerst zingt. Goeie stem hoor, maar wat moet hij ermee beginnen? Maar we ervaren ook de schok die Philips voelt wanneer hij Elvis – begeleid door Winfield ‘Scotty’ Moore en Bill Black – That’s All Right Mama hoort zingen. Zijn grijns vertelt alles: hij heeft goud in handen. Elvis, een zoon die vooral wil dat het zijn ouders aan niets ontbreekt, groeit al heupwiegend uit tot de King of Rock’n Roll. Dit alles omlijst door een treffend getekend tijdsbeeld. Het papier is doordrenkt met de jaren 50. De kleuren, de sfeer, het straatbeeld: alles klopt. Tekenaar Michael Shelfer (41) dompelde zich helemaal onder in het verleden.

Shelfer: ,,Ik heb ontzettend veel onderzoek gedaan. Ik wilde voor de afbeeldingen en verhalen niet alleen afhankelijk zijn van internet. Dus kocht ik ook boeken en zijn platen. Er is ook een geweldige documentaire – The Searcher – over hem verschenen. Daar heb ik veel aan gehad.’’

Hij luistert graag naar The King. ,,Natuurlijk hou ik van Elvis’ muziek. Ik geniet vooral van zijn vroege werk, maar ik heb wel een zwak voor Blue Christmas.’’ Elvis, alhoewel een superster, is toch net even iets anders dan een van de superhelden die hij normaliter tekent. ,,Ik was behoorlijk nerveus. Het is altijd moeilijk iemands gezicht te tekenen, maar gelukkig zijn er ontzettend veel foto’s. Het was iets heel anders dan wat ik de afgelopen twintig jaar heb gedaan.’’

Toch knaagt er iets. Aan het einde van het boek nemen we afscheid van een kerngezonde en nog jonge Elvis die op de toppen van zijn kunnen verkeert. Maar hoe zit het met zijn Las Vegasperiode? Zijn drugsgebruik? Waar is zijn ’68 Comeback Special?

Kortom: dit schreeuwt om een vervolg. Elvis has not yet left the building.
s
28 Nov 2022
Striptip.nl
De legendarische zanger Elvis Presley, ‘The King of Rock ‘n’ Roll’, is ooit ergens begonnen. Dat was in een inmiddels grijs verleden, in 1953. Recent verscheen er een nieuwe film over zijn leven en nu is er ook een stripbiografie, waarin het begin van zijn carrière verstript is!

Door Martijn Douma

Het is 1953 en de High Schooltijd van de 18-jarige Elvis zit er bijna op. Hij weet nog niet wat hij wil gaan doen, maar is bezeten van muziek. Zijn deelname aan een talentenjacht op zijn school, in Memphis Tennessee, is een succes. Vlak daarna neemt hij bij Sun Studios een demo met 2 liedjes op, als verrassing voor zijn moeder. Maar dit leidt tot niets op muzikaal vlak.

Als een bom
Toch wordt hij een jaar later door Sam Phillips, de eigenaar van de studio, uitgenodigd om kennis te maken met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black. Ze hebben muzikaal een goede klik en nemen wat liedjes op. Hun cover van het bluesnummer “That’s All Right” wordt de dag na de opname door een populaire DJ uit Memphis gedraaid en slaat in als een bom.

Hysterisch
Vanaf dan komt zijn leven in een enorme stroomversnelling: het ene optreden volgt op het andere, iedereen wil iets van hem. Meisjes worden hysterisch als ze een glimp van hem opvangen. De grote platenmaatschappijen dingen naar zijn hand. Kolonel Tom Parker, Nederlander van origine, heeft een naam opgebouwd in muziekmanagement en ontfermt zich over het muzikale talent. Er hangt een zweem van mysterie rond die man, waar veel over gezegd en geschreven is.

Brave borst
Elvis beschikt over een eigen kledingstijl, maar trekt zich niets aan van wat anderen daarvan vinden. In eerste instantie komt hij wat naïef over. Bij zijn eerste optredens is hij enorm zenuwachtig. Hij heeft een sterke band met zijn ouders en is terughoudend op het gebied van de meisjes. Het is interessant om te zien hoe hij binnen enkele jaren enorm aan zelfvertrouwen wint, terwijl zijn ster in eerste instantie regionaal rijzend is. Het maakt ook dat hij zijn oude leven steeds meer achter zich laat en dat zijn uitspattingen toenemen. Elvis ’the Pelvis’ wordt een grote hartenbreker…

Recht-toe-recht-aan
Het verhaal van het begin van Elvis’ carrière wordt op een degelijke manier verteld, redelijk droog en recht-toe-recht-aan gebracht en weinig geromantiseerd. De doorgewinterde fan van ‘The King’ zal niks nieuws te lezen krijgen en dat geldt ook wel voor iemand die gemiddeld geïnteresseerd is in popmuziek in het algemeen.

Gezichtsuitdrukkingen
De tekeningen van Michael Shelfer zijn goed getekend, in een realistische en toegankelijke stijl. Bij de inkleuring is rekening gehouden met de tijdsgeest, dus het is allemaal wat donker en ingetogen en er worden veel pasteltinten gebruikt. Dat draagt goed bij aan de sfeer. Elvis’ kenmerkende gezichtsuitdrukkingen en zijn opvallende ogen zijn treffend neergezet, al komen platen regelmatig nogal geposeerd over. De sfeer van de jaren 1950 wordt daarmee aardig weergegeven, maar wat meer achtergronden en scenes die niet overwegend bestaan uit pratende hoofden hadden er meer sjeu aan kunnen geven. Al met al prima tekeningen. En wederom fraai uitgegeven door Silvester Strips, met een mooi glossy stofomslag.

De pan uit
Tijdens het lezen van deze graphic novel dwaalden mijn gedachten onbewust af naar de biografie van David Bowie. Waar die zowel qua verhaal als tekeningen de pan uit swingt, blijft bij Elvis het vuurwerk uit. Dat neemt niet weg dat het een best lezenswaardige graphic novel is, en goed geschikt voor mensen die wat meer over hem te weten willen komen.

Tekenaar Michael Shelfer heeft afleveringen getekend van Marvel comics Domino, Domino Hotshots, Deadpool Nerdy en Moon Girl and Devil Dinosaur. Schrijver Chris Miskiewicz schreef de graphic novels This Is Where We Fall en Grateful Dead Origins, over de gelijknamige rockband, de miniserie Thomas Alsop. Hij is ook acteur en heeft in enkele series gespeeld.

https://www.striptip.nl/recensies/graphic-novel/toen-the-king-nog-kroonprins-was/