Nils 03: De Levensboom

€19,95
Artikelcode 214113
Jérome Hamon | Antoine Carrion

Nils is een sprankelende ecologische saga (in 3 delen) die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki.
Scenario Jérome Hamon
Tekeningen Antoine Carrion
Inkleuring Antoine Carrion
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463067010

Volgens oude legendes bestaat er een tweede wereld voorbij de materiële. Een schimmenrijk bevolkt door schitterende wezens zonder wie onze wereld niet kan bestaan. Toen de eens zo vruchtbare noordelijke gebieden veranderden in dorre woestijnen, lagen deze legendes bijgevolg opnieuw op de lippen en werden de ogen weerom naar boven gericht, naar de oude Goden...

Samen met zijn vader probeert Nils, een jongen in de bloei van zijn jeugd, het mysterie op te helderen. Hij moet Yggdrasil vinden, de levensboom die de negen werelden met elkaar verbindt. Enkel zo kan hij de Elementalen redden. Zijn vriendin Alba trekt naar het koninkrijk Cyan om de vijand neer te slaan. De zoektocht zal zijn leven overhoophalen...

Nils is een sprankelende ecologische saga (in 3 delen) die zich situeert tussen de Noordse mythologie en de werken van Miyazaki.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

j
10 Jan 2022
Joost Zuijderduijn, Fantasy Wereld
Wanneer de hel losbarst door het geweld van de Godinnen, merkt Nils dat hij een grote rol heeft te vervullen in de strijd tussen de technologie en de natuur. Hij heeft de levensboom bereikt, maar is het niet te laat voor de mensheid nu de natuur flink is verwoest, mede dankzij de Godinnen zelf? Alba heeft daarentegen een baby die ze beschermt in een wereld waarin er geen hoop lijkt te zijn. Kan de ‘Heilige Moeder’, een van de Godinnen die totaal niet vredelievend is, gestopt worden en kan de levensboom terugkeren zodat de natuur weer wordt hersteld?
Ecologisch hoogstandje vol spectaculaire beelden

De levensboom is een weerzinwekkend slotdeel van een trilogie waarin de verwoeste natuur centraal staat. Nils wist in het eerste deel nog maar weinig over de verdorde grond en had geen idee dat de Elementalen, die de energiebron zijn voor de natuur, worden vernietigd en gevangengenomen door de machines en een kwaadaardig volk die met ze willen experimenteren. Nu zijn de Godinnen zelfs opstandig geworden en is de wereld vol spanningen, waarbij een vredig einde haast onmogelijk lijkt te zijn. Nils ontdekt dat hij veel meer kracht bezit dan hij in eerste instantie dacht, maar de keuzes die hij maakt zijn zo groot dat de mensheid leunt op zijn beslissingen. Het verhaal weet de spanning nog meer op te voeren, waardoor je het boek niet snel tussendoor dichtslaat.

Elk personage heeft een andere kijk op de wereld. De een wil juist de natuur beschermen, maar heeft wel het idee dat de Goden niet de oplossingen bieden en alleen maar meer chaos en verdriet veroorzaken. Het is interessant om te zien dat de Goden geen wijze en vredige schepsels zijn, maar juist wezens die fouten maken en zich laten leiden door hun eigen gevoel, wat tot desastreuze situaties kan leiden. Ook merk je de arrogantie en de woede van de mens, wat zich ook reflecteert tot onze wereld. Er zijn genoeg egoïstische mensen die hun eigen belang voorop zetten tegenover de natuur, terwijl er ook mensen zijn die de natuur willen beschermen en zich afzetten van de mensen die alleen maar haat verspreiden.
Schitterende beelden vol schoonheden en gruwelen van de natuur

De Nils-trilogie kenmerkt zich door de prachtigste illustraties waar je na minuten staren nog niet op uitgekeken bent. De personages zijn erg sprekend en hun emoties qua wanhoop, moed en angst zijn levendig en weten je mee te slepen in het verhaal. De personages gaan goed op in hun omgeving, zonder dat ze de aandacht bij de lezer verliezen. Deze soepele camouflage ten opzichte van de achtergrond oogt prettig en de verschillende natuurtinten in het verhaal weten vele situaties af te beelden. Je voelt de kou tijdens de hoofdstukken vol ijs met blauwe tinten, ziet de chaos en verwoesting vol donkere tinten, en de kleuren worden weer licht in tijden van hoop. Elk hoofdstuk weet de toon van het verhaal neer te zetten en het kleurgebruik gaat mee in de sfeer die de makers je willen meegeven. Vooral de grote illustraties die een hele pagina in beslag nemen zijn oogverblindend mooi en maken de trilogie een aanwinst voor in de graphic novel-collectie.
Conclusie

De levensboom weet een bijzonder einde te geven aan de Nils-trilogie. Sommige aspecten van het verhaal gaan iets te snel en hadden meer verdieping mogen krijgen, maar het verhaal weet ook een boodschap mee te geven over het klimaat die barst van de kracht. De tekenstijl is schitterend en de invloeden van Noordse mythologie weten het verhaal veel meer lagen te geven. Een trilogie om zeker niet te vergeten!
https://www.fantasywereld.nl/strips/striprecensies/pracht-gruwel-in-graphic-novel-nils-3-de-levensboom/
m
20 Sep 2021
Moors Magazine
Nils is een ongrijpbare, driedelige strip over ecologie, die Scandinavische mythologie combineert met Japanse verhalen en daar een geheel eigen fantasywereld van maakt. Parallelle werelden spelen daarin een rol, dictatoriale koningen en godinnen. En dan zijn er de vuurvliegjes, de kleine natuurgeesten, die essentieel blijken te zijn voor het voortbestaan van de mens.

Nils is de jongen die de wereld moet redden. Hij heeft een paar bijzondere krachten, en hij wordt van verschillende kanten geholpen, al weet je nooit helemaal zeker wie er vriend of vijand is in dit gecompliceerde verhaal, dat je gerust twee keer kunt lezen om alle finesses tot je door te laten dringen.

Ondertussen kun je je overigens uitgebreid vergapen aan het fenomenaal mooie tekenwerk, want dat is echt zeldzaam fraai. Kijk alleen maar eens naar de paginagrote wolf die door een van de godinnen gecreëerd werd om de mensen aan te vallen, dat is toch van een huiveringwekkende schoonheid?
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/nils-deel-3-de-levensboom/