Ravencroft 01: Alles op zijn plaats

€9,95
Artikelcode 119951
Na de dood van hun ouders gaan Ashley en Joyce Ravencroft bij hun vreemde oom en tante wonen. Alles gaat z'n gangetje, tot ze een pakketje van hun overleden ouders ontvangen...
Scenario Davide Calli
Tekeningen Valentina Brancati
Inkleuring Fabio Mancini
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Softcover 9789463065153

Ashley en Joyce Ravencroft zijn hun ouders verloren bij een vliegtuigongeluk. Ze ­werkten allebei als archeoloog. Na de begrafenis gaan de twee kinderen bij hun oom Marcus en tante Zelda wonen. Maar die zijn een beetje vreemd: Marcus, een mislukt pianist, schrijft een ­symfonie die hij zich al jarenlang in zijn slaap probeert te herinneren; Zelda is gek op ­sporten, en schoonheidsbehandelingen.

Op zekere dag komt er een groot pakket aan met vijf beeldjes erin. Het is een pakket van de ouders van Ashley en Joyce, dat ze een paar dagen voor hun dood opstuurden. Op een briefje, geschreven door hun moeder, staat alleen: alles heeft zijn plaats. Het is het begin van een avontuur dat de twee kinderen meeneemt op een ontdekkingstocht naar een duister en schrikwekkend mysterie...

Ravencroft is een compleet verhaal in 2 delen.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

j
10 Jan 2022
Joost Zuijderduijn, Fantasy Wereld
Ashley en Joyce Ravencroft krijgen afschuwelijk nieuws te horen, want hun ouders zijn namelijk overleden bij een vliegtuigongeluk. De twee moeten intrekken bij hun oom Markus en tante Zelda. Hun oom en tante zijn een beetje raar, maar ze worden opgenomen in een warm huis. Op een dag krijgen de twee een pakket opgestuurd met vijf beeldjes erin. Deze beeldjes zijn door hun ouders gestuurd, een paar dagen voor hun overlijden. Het zijn beeldjes die ze hebben gevonden tijdens hun ontdekkingsreis, maar zou er misschien meer achter zitten?
Mysterieuze ontdekkingen door twee weeskinderen
Deel 1: Alles op zijn plaats – Bestel bij BOL.com

Ravencroft is een tweedelige strip waarin Ashley en Joyce rouwen om hun ouders, maar waarbij ze al snel merken dat er meer schuilt achter de verdwijning van hun vader en moeder. De strip doet een beetje denken aan Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events, aangezien weeskinderen de geheimen van hun overleden ouders proberen te ontrafelen. Daar houden de overeenkomsten gelukkig op, want dit verhaal weet een hele andere kant op te gaan. Broer en zus worden opgenomen in het gezin van hun liefdevolle oom en tante, hoewel die zich een beetje gek gedragen. Vanwege het pakketje met vijf bijzondere beeldjes gaan ze op onderzoek uit, want de twee hebben het idee dat hun ouders wat duidelijk probeerden te maken aan hen. De twee puzzelen erop los in het eerste deel (Alles op zijn plaats), en de ontdekkingen die ze in dit eerste deel doen worden verder uitgewerkt in het tweede deel (Niet is wat het lijkt).

Hoewel het tweede deel ook vooral bestaat uit onderzoek en het ontrafelen van bepaalde aanwijzingen, neemt de spanning daar enorm toe. Wie wil de twee helpen, en welke mensen zitten juist achter de tweeling aan? Ashley en Joyce weten eindelijk waar ze mee te maken hebben en ze hebben het idee dat het lot van hun familie, en misschien zelfs van de wereld, in hun handen ligt. Je zit op het puntje van je stoel richting het einde van de strip, want Joyce en Ashley staan voor grote gevaren! Het gehalte aan fantasy valt nog redelijk mee, maar zeker in het tweede deel weet het naar voren te komen.
Grimmige sfeer met dunne lijnen
Deel 2: Niets is wat het lijkt – Bestel bij BOL.com

De tekenstijl weet goed de sfeer van het verhaal uit te beelden. Het verhaal begint met vrij doffe kleuren, wat goed het verdriet van de twee kinderen laat zien. Gaandeweg het verhaal worden alle kleuren wat feller, net zoals het vlammetje van hoop dat in hen brandt en dat steeds groter wordt. De stijl wordt gekenmerkt door dunne lijnen en zachte kleuren die goed op elkaar aansluiten. De strip is lekker Brits en ook de uitstapjes die de kinderen maken naar de stad prikkelen je enthousiasme voor Londen.

Joyce en Ashley zijn twee dappere kinderen die erg leergierig zijn. Hun ouders zijn echte avonturiers, en het is duidelijk dat de kinderen de behoefte aan avontuur hebben meegekregen van hun ouders. Ze zijn bedachtzaam, gaan voor elkaar door het vuur en verliezen nooit de hoop. Het gekke karakter van hun oom en tante zorgt ervoor dat je zit te gniffelen tijdens het lezen, en andere volwassen personage zijn of heel betrouwbaar, of juist niet… De personages zitten vol mysterie en meerdere kanten, wat je vaak weet te verrassen.
Conclusie

Ravencroft is een avontuurlijk verhaal met twee vindingrijke personages die het mysterie achter de verdwijning van hun ouders weten op te lossen. Haal beide strips in huis, want na het eerste deel kan je niet anders dan het vervolg lezen! Mocht je deze herfst willen genieten van een mysterieuze strip die past bij dit seizoen, dan ben je met dit verhaal helemaal aan het juiste adres.
https://www.fantasywereld.nl/strips/striprecensies/mysteries-en-veel-sfeer-in-ravencroft-stripserie/
l
08 Sep 2020
Lookie Books
Davide Cali mag dan wel een onbekende auteur zijn in onze contreien, hij heeft best al een indrukwekkend portfolio aan kinder- en jeugdboeken bij elkaar geschreven die ondertussen in zo’n 30 talen vertaald werden. Alleen de Benelux bleef om één of andere obscure reden ontbreken op de kaart. Zijn overstap naar het scenarioschrijven van een spannende stripreeks kan dan ook op z’n minst verrassend genoemd worden. Verrassend is tevens zijn keuze om voor het project “Ravencroft” een samenwerking aan te gaan met de onbekende freelance illustrator Valentina Brancati, terwijl hij best voor een bekendere naam uit het genre had kunnen opteren.

Maar wanneer je de cover van ‘Ravencroft – Alles op zijn plaats’ onder ogen krijgt, weet je meteen waarom Cali die keuze heeft gemaakt. De coverafbeelding is strak, levendig en lekker mysterieus, wat dan weer perfect bij het eigenlijk verhaal past. Brancati heeft dan ook een volwassen eigen stijl die zowel elementen bevat van een comicillustratie als een stripverhaal. Terwijl zowel op voor- als achterzijde van de cover treffend gewerkt wordt met schaduw en licht en vooral een gevoel van diepte in de tekening, wordt deze aanpak voor de verhaalillustraties dan weer achterwege gelaten. Een klein minpuntje in een anderzijds sterke uitgave.

De plot die Cali heeft bedacht wordt netjes uitgesmeerd over twee delen van de stripreeks, waarbij je als lezer het gevoel krijgt dat dit eerste deel voornamelijk een inleiding is op de verdere gebeurtenissen. De spanningsboog loopt nergens echt hoog op en zowat de helft van ‘Alles op zijn plaats’ gaat op aan de plaatsing van personages en het meegeven van de nodige achtergrondinformatie bij het verhaal. Je krijgt dan ook het gevoel dat je dit eerste boek eindigt met meer vragen bij de gebeurtenissen, dan je aanvankelijk gestart was. Een enorme uitnodiging om dan ook snel verder te gaan met het tweede deel in de serie.

De afbeeldingen bevatten alvast veel dynamiek en worden niet in een vaste paginastructuur aangeboden, wat het lezen heel wat aangenamer maakt dan de doorsnee-drie-vakjes-op-een-rij-strips waarmee de boekwinkels overspoeld worden. Al mocht er nog wat meer werk gemaakt worden van de generisch aanvoelende achtergronden bij de illustraties.

Ravencroft schiep hoge verwachtingen toen ik die eerst in handen kreeg, en weet die grotendeels in te lossen. De leesbeurt van het tweede deel zal dan ook niet lang op zich laten wachten, al heb ik het gevoel dat er veel meer te vertellen valt, dan passend is in 1 bijkomend stripverhaal. Ik ben benieuwd.

Jeroen DeJaegere

https://lookie.be/ravencroft-alles-op-zijn-plaats-van-davide-cali-en-valentina-brancati/