Kinderen van de hemel (+stofomslag)

Stephen Desberg | Bernard Vrancken

Tussen Europa en Egypte, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, raken grote en kleine Geschiedenis met elkaar verweven door de lotgevallen van drie personages.
Scenario Stephen Desberg
Tekeningen Bernard Vrancken
Inkleuring Bernard Vrancken
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 184
ISBN Hardcover 9789464842227

Tussen Europa en Egypte, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, raken grote en kleine Geschiedenis met elkaar verweven door de lotgevallen van drie personages. Het verhaal begint in 1936 in het Italië van Mussolini en eindigt in Jeruzalem in 1942, de tijd waarin het idee groeide van een Joodse staat zonder Britse voogdij, ver weg van de gruwelen die Europa teisterden.

Alexander is archeoloog. In 1936 verliest hij zijn vrouw, onder het fascistische bewind van Mussolini. Gekweld door verdriet wil hij de waarheid kennen over de omstandigheden van haar dood en zint intussen op wraak. Voor zijn eigen bestwil sturen zijn medestanders hem naar Egypte om het historische mysterie te ontrafelen van het Joodse verzet tegen het Romeinse Rijk tijdens de eerste eeuw na Christus. Welke gevaarlijke geheime waarheden uit het verleden zullen daarbij aan het licht komen?

Auteurs Stephen Desberg (Wagners nalatenschap, De engelen van Auschwitz) en Bernard Vrancken (I.R.$) tonen hun meesterschap met deze imposante one-shot, die het midden houdt tussen een avonturenroman en een historisch fresco.

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
02 Jul 2025
Stripinfo.be
Met Kinderen van de hemel brengen Stephen Desberg en Bernard Vrancken een indrukwekkend stripverhaal van maar liefst 180 pagina's, dat je na de laatste bladzijde meteen opnieuw moet lezen – gewoon om alles helder op een rijtje te krijgen.

Desberg levert een gelaagd en ambitieus scenario af dat tot nadenken stemt. Vrancken vertaalt dit meesterlijk naar beeld met grootse platen, doordrenkt van sfeer en detail, waarin je als lezer moeiteloos kunt wegzinken. De afwisseling in kleurgebruik – met pagina's in oker- en bruintinten, blauwtinten of zwart-wit – geeft het album een rijke, cinematografische dynamiek.

Het verhaal is net iets ingewikkelder dan de "Raiders of the Lost Ark", maar niettemin is dit een zeer boeiende materie.

Nadat ik recent de sage van "De Tien Geboden" naar het scenario van Giroud las, waarin de oergeschriften van Mohammed aan bod kwamen en de hoop op een gematigder islam, richt Desberg zich hier op andere religieuze wortels: de manuscripten die aan de basis zouden liggen van het Palestijnse nationalisme en het recht op een eigen staat – een bijzonder actueel thema.

De plot speelt zich grotendeels af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de ene kant volgen we Alexander Dreuil, een archeoloog in dienst van het Vaticaan, die op zoek is naar oude geschriften van Justius van Tiberias en Josephus Flavius – de laatste een Joodse geschiedschrijver die zich in de eerste eeuw aan de Romeinen overgaf.
Aan de andere kant staat Wiesenbach, een nazi-archeoloog die werkt voor de Ahnenerbe, het beruchte instituut dat de superioriteit van het Arische ras moest bewijzen. Hij wil de tempelschat van de Joden vinden en vernietigen, als symbool voor het ontnemen van hun aanspraak op Jeruzalem.

Deze gedachte wordt gedeeld door Amin El Hoesseini, grootmoefti van Jeruzalem en volgens sommigen een afstammeling van de profeet Mohammed, die zich in het verhaal schaart aan de zijde van de nazi’s. Daartegenover staan de Britten onder leiding van majoor Everett, die als koloniale macht Palestina openstellen voor het zionisme, met als gevolg de verdrijving van honderdduizenden Arabieren.

Ook de Russen spelen mee, en de Joodse Ester die zich bij hen heeft aangesloten en die gelooft in hun belofte om iets te ondernemen tegen de deportaties en vernietigingskampen.

En dan is er nog Bilal, een Arabische strijder die onder invloed van de grootmoefti droomt van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Kinderen van de hemel voert de lezer mee naar het kruitvat dat Palestina al sinds de Romeinse tijd is. De strip legt verbanden tussen religieuze mythen, politieke belangen en koloniale erfenissen die vandaag de dag nog steeds doorwerken.

Niet echt een verhaal waar je vrolijk van wordt. Maar al bij al een prachtige strip die ons bewust maakt dat we in de 21e eeuw nog steeds slachtoffer zijn van de historische machtswellust en het imperialisme van de overheersende staten uit de geschiedenis.

Desberg en Vrancken slagen erin om een gevoelig onderwerp op een evenwichtige, diepgravende en visueel verbluffende manier te brengen. Het resultaat is een beklijvend werk dat niet alleen entertainend, maar ook verhelderend is.

Een aanrader voor wie houdt van historische strips met inhoud en impact.

Pjotr – april 2025

https://stripinfo.be/recensie.php?recensie=4948