De engelen van Auschwitz (+stofomslag)

Artikelcode 11811
Stephen Desberg | Emilio Van Der Zuiden

Een persoonlijk, gruwelijk, meeslepend en ontroerend verhaal over de wanpraktijken binnen het bekende concentratiekamp.
Scenario Stephen Desberg
Tekeningen Emilio Van Der Zuiden
Inkleuring Fabien Alquier
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463066587

Auschwitz is tegenwoordig een stilte die brult. Een stilte om ons de echo van de verschrikkingen te laten voorstellen, de herinnering aan het geschreeuw en de gebeden. Tussen de portretten ter nagedachtenis hangt dat van David. De blik van pijn, maar ook van hoop. De wil om niet te zijn achtergelaten, om de grip niet los te laten. Want zelfs in het hart van de onmenselijkheid kunnen de engelen nooit ver weg zijn. En degene die huilt is niet altijd degene die het meest lijdt...

De engelen van Auschwitz is een ontroerend en afgerond verhaal. Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

Snelle bestellers krijgen bij de hardcover GRATIS een luxe A3-kunstdruk bij cadeau (alleen bij eerste uitzet, OP=OP!).

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

c
14 Jan 2021
Cutting Edge
Enkele jaren geleden ging stripscenarist Stephen Desberg op zakenreis naar Polen, waar hij alvast één item van zijn bucketlist kon afvinken: een concentratiekamp bezoeken. Hij koos meteen voor een van de meest beruchte plekken in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, namelijk Auschwitz. Daar zag hij foto’s aan de muren hangen die hem inspireerden voor ‘De engelen van Auschwitz’. Hij wilde een verhaal vertellen over een joodse man in de hel van Polen. Zijn naam verwijst naar de ster die ze droegen: David.

David is achttien wanneer hij zijn vader voor de deur van hun huis ziet sterven door toedoen van de nazi’s. Al snel wordt hij gescheiden van zijn geliefde Hannah. Zij belandt in het oosten, hij komt terecht in Auschwitz. Eenmaal aangekomen maakt hij vrijwel meteen kennis met opperbevelhebber Karsten die thuis een zoon en een hondje heeft. Om de heimwee tijdelijk te doen verdwijnen, gebruikt de nazi gevangenen om het vuile werk op te knappen.

De taferelen in het kamp zijn schrijnend, maar David probeert de moraal hoog te houden en vertelt over engelen en geheime briefjes die in het kamp verstopt zouden zijn. Wanneer Karsten hier weet van krijgt, hoort hij het donderen in Keulen. Hij lijkt ook te geloven in de Bijbelse wezens, maar dan moet hij wel weten wie die engelen zijn. Zo wil hij eventuele hoop de kop indrukken.

‘De engelen van Auschwitz’ is een one-shot dat je vrijwel meteen bij de keel grijpt en niet loslaat. Het verhaal blijft hangen en dat is een verdienste van scenarist Stephen Desberg. Hij weet een oorlogsalbum te schrijven dat veel verder gaat dan de gruwelen van Auschwitz zelf. Dat doet hij onder andere door engelen te gebruiken. Zo zorgt hij voor een mysterieuze toets in het verhaal. Het aspect van de engelen zorgt ook voor een menselijke kant bij de Duitsers. Karsten vreest de wezens als een soort slecht karma, waardoor bij hem twijfel en angst ontstaan.

Emilio Van der Zuiden is geen al te bekende naam in de Nederlandstalige stripwereld. Je zou hem kunnen kennen van ‘De autoreportages van Margot’, ‘McQueen’ of uit het tweede album van ‘Agatha Christie’. Hij hanteert een tekenstijl met dikke lijnen en een minimum aan details in de gezichten, zonder afbreuk te doen aan prachtige decors. Die sober lijkende tekenstijl past wat dat betreft perfect bij het album, waar de gevangenen mochten blij zijn met één schamel sneetje brood. Ook zorgt het tekenwerk voor een contrast met het scenario van het verhaal. Het verhaal geeft een boodschap van hoop, terwijl de tekeningen je met de neus op de feiten drukken. Auschwitz was gruwelijk, laten we dat nooit vergeten.

Het totaalplaatje is beklijvend, beenhard, schrijnend maar hoopgevend. Desberg en Van der Zuiden vertellen een verhaal over een man die fysieke pijn inruilt voor een geestelijke overwinning. Een verloren man die zich nooit laat neerslaan.
- Rex Ensent

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/5456/de-engelen-van-auschwitz-grijpt-je-vast-en-laat-je-niet-los/
m
14 Dec 2020
Moors Magazine
In het voorwoord bij de strip De Engelen van Auschwitz legt scenarioschrijver Stephen Desberg uit hoe een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz hem ertoe bracht het verhaal van één van de mannen te vertellen. Hij verzint dan het verhaal van die ene man die er in slaagt het lijden op een bepaalde manier te overwinnen en zijn fysieke pijn om te zetten in een geestelijke overwinning, door zijn onverzettelijke geloof in engelen.

Het indrukwekkende is dat er in deze strip niets uit de weg wordt gegaan – de joodse medegevangene die er al een jaar is en die de nieuwkomers terroriseert omdat hij zo zelf denkt te kunnen overleven, en met name de confrontaties van de hoofdrolspeler in het verhaal, David, met de Duitse Obersturmführer Karsten die werkelijk nergens voor terugdeinst.

Het verhaal begint met de aanloop naar de hel van Auschwitz, en eindigt met een epiloog, waarin de liefde beschreven wordt tussen de Joodse Eva en Hansel, die de zoon van Karsten blijkt te zijn. Ook dat laatste deel wordt integer en goed verteld.

De Engelen van Auschwitz is een heftig en behoorlijk confronterend boek dat feitelijk actueler dan ooit is. Integer verteld, prachtig getekend, indrukwekkend.
https://www.moorsmagazine.com/algemeen/de-engelen-van-auschwitz/