Dune: De graphic novel 2 (+stofomslag)

€29,95
Artikelcode 310104
Frank Herbert | Brian Herbert | Kevin J Anderson | Raul Allen

De definitieve graphic novel adaptatie van Dune, de grensverleggende sciencefiction klassieker van Frank Herbert!
Scenario Frank Herbert, Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Tekeningen Raul Allen
Inkleuring Patricia Martin
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 176
ISBN Hardcover 9789463069090

Dune, De graphic Novel, Boek 2: Muad’Dib, is het tweede deel van een trilogie die een adaptatie vormt van de roman van Frank Herbert uit 1965. In dit deel stranden de jonge Paul Atreides en zijn moeder, Vrouwe Jessica, in de diepe woestijn van Arrakis. Ze werden verraden door hun eigen lijfarts, Dr. Yueh, en vernietigd door hun grootste vijanden: de Harkonnen. Nu moeten Paul en Jessica de mysterieuze Fremen vinden of ze zullen sterven. Terwijl ze de goed bewaakte geheimen van de planeet langzaam ontrafelen zullen ze elk geconfronteerd worden met keuzes die hun lot en hun leven voor altijd zullen veranderen. 

Deze trouwe adaptatie door Brian Herbert, de zoon van Frank Herbert, en de New York Times besteller auteur Kevin J. Anderson, schetst de evolutie van Paul van jongen tot mysterieuze Messias. Het grafische team, Raúl Allén en Patricia Martín, is ook weer van de partij en toont dat ze meesters zijn van het stripmedium terwijl ze hun versie van de iconische wereld van Dune verder ontwikkelen. 

Dune verscheen in 2021 ook als speelfilm. Zie hier de trailer:

3 reviews

4,4 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
05 Mar 2023
Striptip.nl
Paul Atreides en Vrouwe Jessica vluchten de onherbergzame woestijn van Dune in. Ze worden op de hielen gezeten door soldaten van Huis Harkonnen. Baron Vladimir Harkonnen wil de Atreides vernietigd zien. Moeder en zoon moeten veel ontberingen doorstaan. Zal het ze lukken aan een zekere dood te ontsnappen?

Door Martijn Douma

Fremen
Paul en Vrouwe Jessica proberen te bevatten wat ze is overkomen en gaan hun opties na. Die zijn beperkt: hulp hoeven ze van niemand te verwachten. Paul krijgt het vermoeden dat de Fremen misschien uitkomst kunnen bieden. Dit geheimzinnige volk met een geheel eigen cultuur woont diep in de woestijn van de planeet Arrakis (Dune). De keizerlijke planetoloog, Liet Kynes, biedt zijn hulp aan, al riskeert hij er zijn eigen leven mee. Bovendien lijkt hij verbonden te zijn met de Fremen. Maar hoe? Hij laat er maar weinig over los.

Overleven
Baron Vladimir Harkonnen probeert de keizer en de andere grote huizen tevreden te houden en tegelijkertijd zijn belangen op Dune te behartigen. Zo stelt hij zijn neef “Het Beest” Rabban weer aan als heerser over Dune, terwijl hij zijn andere neef, de jonge Feyd Rautha, opleidt tot zijn opvolger. Maar het voornaamste voor hem is de jacht op moeder en zoon: hij wil het Huis Atreides vernietigd zien. Geholpen door de keizerlijke elitetroepen, de Sardaukar, sluit het Harkonnense net zich rond de twee vluchtelingen. Ze worden verder de woestijn ingedreven en moeten tot het uiterste gaan om te overleven.

Gevangen
Uiteindelijk stuiten Paul en Jessica op een groep Fremen, onder leiding van Stilgar en de jonge vrouw Chani. De groep is niet bepaald vriendelijk, het duo wordt afgevoerd naar een sietch – een nederzetting in een grot. En zo volgt een kennismaking met een zeer stug volk dat gewend is aan de extreme, barre omstandigheden in de woestijn, en dat gelooft in lokale legenden en visioenen. Jessica’s Bene Gesserit-opleiding komt goed van pas…

Tekeningen
De tekeningen, van het Spaanse duo Raúl Allén en Patricia Martín, zijn realistisch. Er wordt gespeeld met de pagina-indeling, kaders van plaatjes en het camerastandpunt. Het kleurgebruik is opvallend: veel donkere en contrasterende kleuren. Het doet allemaal van tijd tot tijd kunstzinnig en origineel aan, mooi om naar te kijken.

Melange
In dit tweede deel van het drieluik Dune leer je in volle vaart de wereld en karakters beter kennen. Met name Paul Atreides en Vrouwe Jessica, maar ook de meedogenloze Baron Harkonnen. Je wordt ondergedompeld in een woeste wereld, waar water rijkdom betekent en geen water een onherroepelijke dood. Voeg daar ecologie, religie en mystiek èn actie aan toe en je hebt een geweldig melange. De graphic novel weet de sfeer van het boek goed te vatten en blijft trouw aan het oorspronkelijke verhaal. De titel van het boek, Muad’Dib, is de Fremen-naam die Paul voor zichzelf uitkiest. Muad’Dib is de kleine woestijnmuis.

Geen plek
Een nadeel van het hoge verteltempo is dat niet alle bijzonderheden van deze wereld en voorkomende acties worden uitgelegd. Daar is blijkbaar geen plek voor ingeruimd. Hoe het nu bijvoorbeeld zit met de aanwezige legenden die in Pauls richting wijzen, of met de Bene Gesserit zusterorde wordt voor iemand die het boek niet gelezen heeft waarschijnlijk niet duidelijk. Maar als je nieuwsgierigheid gewekt is door deze graphic novel heb je een mooie aanleiding om het boek ook te lezen.

Dit tweede deel van de Dune-trilogie is lastig te volgen zonder dat je het eerste deel hebt gelezen, of op zijn minst deze uitgebreide recensie van deel 1. Dus weet waar je aan begint! Maar een duik in deze wereld is absoluut de moeite waard.

https://www.striptip.nl/recensies/graphic-novel/dune-2-muaddib-hoe-een-legende-begint/
m
02 Jan 2023
MOORS MAGAZINE
Dune is een science-fictionklassieker uit 1965 die lang onverfilmbaar werd geacht – pas zeer onlangs kwam er een film uit die enigszins acceptabel was te noemen. De graphic novel die van het vooruitziende boek van Frank Herbert werd gemaakt is wel degelijk een succes, want de makers hebben op een slimme manier alle mogelijkheden die het medium strip biedt uitgebuit. En dat maakt deze bewerking niet alleen voor de liefhebbers van het oorspronkelijke verhaal interessant, maar ook stripliefhebbers kunnen hier zonder meer enthousiast van worden.

Ik laat je hier drie pagina’s uit het tweede deel van het drieluik zien zodat je kunt zien wat ik bedoel. Let daarbij vooral ook op het gebruik van kleur, en de manier waarop de plaatjes zijn ingedeeld. Het hoofd dat de hele derde pagina lijkt in te nemen, terwijl het verhaal toch gewoon doorgaat is daar een mooi voorbeeld van, net als de cirkels van de openingspagina – dat is knap werk, want in een film kun je dat niet voor elkaar krijgen, en in een gewone tekst ook niet, terwijl het hier perfect werkt.

In dit tweede deel stranden de jonge Paul Atreides en zijn moeder Jessica, in de eindeloze woestijn van Arrakis, de woestijnplaneet die beter bekend staat als Dune. Ze werden verraden door hun arts, Dr. Yueh, en verbannen door hun grootste vijanden de Harkonnen. Nu moeten Paul en Jessica de mysterieuze Fremen vinden om niet te sterven. Terwijl ze de geheimen van de planeet ontrafelen worden ze geconfronteerd met keuzes die hun leven voor altijd zullen veranderen. Paul wordt zo van jonge jongen een geheimzinnige Messias in dit deel.

Verbazingwekkend hoe het medium strip zo goed toegesneden blijkt te zijn om dit science-fiction-epos optimaal te vertellen. Indrukwekkend.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/dune-de-graphic-novel-boek-2-muaddib/
s
06 Dec 2022
Striptease
Dune is een van de bekendste sciencefictionverhalen uit de geschiedenis. Het verhaal ontstond in de jaren 1960 en zette de toon voor alle sciencefiction die erna kwam. Het verhaal speelt zich af in een andere wereld met een hoogontwikkelde technologie. Het enige wat er niet op vooruit is gegaan is de condition humaine, de menselijke aard. Al is het verre van zeker of in we in Dune met mensen te maken hebben. Maar dan is het toch in elk geval een soort levende wezens dat aan mensen doet denken, met name door die menselijke aard. Want zoals op de aarde gewoonlijk staan ook hier machten elkaar naar het leven.

Hertog Leto Atreides heeft van de keizer opdracht gekregen op de planeet Arrakis de macht over te nemen van de adellijke familie der Harkonnen. Die zitten er echter helemaal niet op te wachten om die macht over te dragen. Leto wordt vermoord, zijn vrouw en zoon weten te ontsnappen en belanden in de woestijn van Arrakis. De woestijn wordt geteisterd door gruwelijk grote wormen die elke beweging waarnemen en hun slachtoffers verslinden. Verder is de droogte een groot probleem. Het woestijnvolk, de Fremen, weten echter wonderwel in groten getale te overleven. Zij vinden Paul en Jessica. Een van de krijgers van de Fremen vertrouwt Paul echter niet en daagt hem uit tot een duel. Jessica heeft dan al aangetoond over bijzondere krijgkunsten te beschikken. Ze belooft de aanvoerder van de Fremen hem die kunsten bij te brengen. Al bij al is er dus weinig sprake van gevangenneming, eerder van opgevangen worden. Baron Harkonnen breidt inmiddels zijn macht sluipenderwijs uit. Misschien dingt hij wel naar de troon van de keizer.

Ik had Dune nooit gelezen voordat ik deze graphic novel in handen kreeg. Het is een ouderwetse saga van machtige families die elkaar naar het leven staan voor de macht in een rijk, zoals we dat ook bij House of the Dragons zien en voorloper Game of Thrones. Maar dan gaat het hier om een planetenrijk en beschikt men over een zeer ontwikkelde technologie. Fijne lectuur nog steeds, ook na meer dan halve eeuw, maar dan met prachtig beeld eraan toegevoegd.

https://www.stripschap.nl/pages/topics/frank-herbertrsquos-dune-the-graphic-novel-boek-2.php?p=20