Dune: De graphic novel 1 (+stofomslag)

€29,95
Artikelcode 310103
Frank Herbert | Brian Herbert | Kevin J Anderson | Raul Allen

De definitieve graphic novel adaptatie van Dune, de grensverleggende sciencefiction klassieker van Frank Herbert!
Scenario Frank Herbert, Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Tekeningen Raul Allen
Inkleuring Patricia Martin
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 176
ISBN Hardcover 9789463066747

Dune, het epische sciencefictionmeesterwerk van Frank Herbert, speelt zich af in een verre toekomst, te midden van een gigantische interstellaire feodale maatschappij en vertelt het verhaal van Paul Atreides die, samen met zijn familie, de heerschappij over de woestijnplaneet Arrakis overneemt.

Dune is een verbluffende mix van avontuur en mysticisme, politiek en natuur. Een machtig en fantastisch verhaal dat een unieke kijk op ons universum biedt en nu getransformeerd wordt naar iets nieuws in graphic novel formaat. De adaptatie van Brian Herbert en Kevin J. Anderson behoudt de integriteit van het originele boek, de magnifieke illustraties van Raul Allen en Patricia Martin en de covers van Bill Sienkiewicz brengen het boek tot leven voor een nieuwe generatie lezers.

Dune verscheen in 2021 ook als speelfilm. Zie hier de trailer:

4 reviews

4,5 sterren op basis van 4 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
Dune, Frank Herberts epische sciencefiction meesterwerk dat zich afspeelt in de verre toekomst te midden van een uitgestrekte feodale interstellaire samenleving, vertelt het verhaal van Paul Atreides. Hij neemt, samen met zijn familie, de woestijnplaneet Arrakis over. Wanneer Pauls moeder Jessica een briefje vindt in een geheime serre waarin ze gewaarschuwd wordt voor een verrader in hun midden, probeert de Atreides-familie uit te zoeken wie van hun vertrouwde adviseurs van plan is hen te vermoorden of nog erger, hen uit te leveren aan de gemene Baron Vladimir Harkonnen. Terwijl Paul en zijn vader hertog Leto door de gebruiken van deze nieuwe wereld navigeren, van het vliegen over de zandduinen terwijl ze reusachtige mensenetende wormen proberen te ontwijken tot het verkopen van druppels water aan arme mensen op straat, wordt het zowel Paul als hertog Leto duidelijk gemaakt dat het leven op Arrakis geen eitje is.

Doorheen de roman geven de kleurrijke illustraties bij de dialogen tussen de personages een bijzonder inzicht in wat Herbert zich precies voorstelde bij het lezen van zijn oorspronkelijke roman. Met precies de juiste hoeveelheid informatie, humor en actie gemengd met politiek, is het eerste deel van ‘Dune’ de perfecte introductie in de wereld van sci-fi en fantasy. Door de verschillende rassen en goed afgeronde karakters die we ontmoeten, samen met de spanningen die ontstaan tussen het huis Atreides en de andere planetaire rassen, ontstaat er een interessante dynamiek die ons geïnteresseerd houdt.

Hoewel de toevoeging van illustraties een broodnodig inzicht geeft in het landschap van de planeet Arrakis, laat ‘Dune’ wel wat broodnodige informatie achterwege, vooral wat betreft het plaatselijke taaltje en het sci-fi-jargon van Frank Herbert. Van de Kwisatz Haderach, de Bene Gesserit of Gom Jabbar is er weinig tot geen uitleg over wat deze termen betekenen en ze lijken een zeer belangrijke plaats in te nemen binnen de roman. Het zou nuttig zijn voor lezers, vooral degenen die nieuw zijn in het genre, om een woordenboek achterin de roman te hebben om de verwarring op te helderen die ze kunnen voelen rond deze termen.

Het tekenwerk komt van twee spanjaarden, Raúl Allén en Patricia Martín. Ze hebben heel wat ervaring in het comicwereldje en dat zie je ook terug in de tekenstijl, met dik afgelijnde personages die uit de decors stappen als het ware.

Over het geheel genomen is de graphic novel een zeer knappe aanvulling op de serie die decennia geleden door Frank Herbert werd gestart (in 1965 om precies te zijn). Lezers die op zoek zijn naar een gemakkelijke introductie tot de epische werken die al in het genre zijn gepubliceerd, kunnen met deze strip een perfecte manier vinden om hun tenen in het genre te dompelen zonder de extra verplichting van de geschreven roman.

https://www.instagram.com/deboekenman/
s
21 Sep 2021
StripTip
Wanneer een van mijn favoriete boeken wordt verfilmd of verstript houd ik altijd mijn hart vast: zal de nieuwe interpretatie recht doen aan de creatieve rijkdom van het verhaal? De verfilming van The Lord of the Rings vind ik goed gelukt, die van The Hobbit niet, maar de verstripping ervan is dan weer best aardig. Dune kent al een mislukte verfilming: die van David Lynch uit 1984, en een beter geslaagde versie: de miniseries Dune en het vervolg, Children of Dune, die Sci Fi Channel in 2000 en 2003 uitbracht. Het is te hopen dat de nieuwe verfilming die in oktober uitkomt alle verwachtingen overtreft.

Dune – de graphic novel: boek 1 is een goed geslaagde verstripping van het boek. De auteurs zijn dicht bij het originele boek gebleven en dat is zowel bewonderenswaardig als noodzakelijk gezien de complexiteit. De karakters komen goed uit de verf, de fraaie tekeningen zijn sfeervol en passend bij het verhaal. Deze graphic novel geeft een goede indruk van de intrigerende wereld van Dune: een dijk van een science fictionverhaal en een verrijking voor de science fictionstrip!
m
16 Jun 2021
Moors Magazine
Eerst een kleine bekentenis – hoewel ik vroeger een fanatieke science fictionlezer was en ik alle delen van Asimov’s Foundationreeksen verslonden heb, net als al die dikke pillen van Robert Heinlein, kon ik niks beginnen met Frank Herbert’s Dune. Op de een of andere manier kwam ik daar niet in – ik vond de mensen te hard, geen overtuigende echte mensen, en de verhalen te extreem, hoewel het bij science fiction voor mij niet snel te extreem is.

Maar nu is daar Dune, de graphic novel, en ik ben ook een groot stripliefhebber, dus… En inderdaad, dat maakt wel uit – Dune is op een meer dan voortreffelijke manier omgezet naar een beeldverhaal dat door de manier van tekenen wel kan overtuigen, al waren er ook hier wel wat bladzijden nodig om me te overtuigen. Maar de verschillende spelers worden mooi geïntroduceerd – het is door de gekleurde tekstblokjes duidelijk door wiens ogen we op welke momenten kijken, en het blijft daardoor mooi overzichtelijk.

Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst, te midden van een gigantische interstellaire feodale maatschappij en vertelt het verhaal van Paul Atreides die, samen met zijn familie, de heerschappij over de woestijnplaneet Arrakis overneemt. Of liever gezegd, ze worden gedwongen als “bevelhebbers” van die planeet aangesteld, zeer tegen de zin van hun voorgangers, die er een lucratief maar snoeihard handeltje dreven in “spice”, een drug die levensverlengend en intelligentieverhogend werkt. Ze komen dan ook in een val terecht waar ze niemand kunnen vertrouwen en waar ze hun leven geen moment zeker zijn. Dat levert een verhaal op waarbij je als lezer continu op het puntje van je stoel zit, want ook jij weet niet wie er wel of niet te vertrouwen is, je volgt vooral de jonge hoofdrolspeler Paul.

Hoewel Dune al in 1965 verscheen lijkt het er sterk op dat het boek nu pas zijn voorspellende krachten een beetje waar aan het maken is, zou je bijna cynisch kunnen denken. De perfecte tijd dus voor deze graphic novel en een breder publiek voor deze terechte science fictionklassieker.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/dune-de-graphic-novel-boek-1/
9
16 Jun 2021
9e Kunst
De zoon van James Herbert profiteert al zijn hele leven van de spin-offs die hij baseert op de Dune boeken van zijn vader. Hij weet zich gelukkig steeds te omringen met getalenteerd volk om die verhalen tot een goed einde te brengen. Het duurt even voor je in het verhaal van deze graphic novel zit omdat de scènes niet zoveel samenhang vertonen en de spanningsboog van het boek er hier en daar wat slapjes bijhangt. Een vaak voorkomend euvel bij adaptaties omdat de adaptanten geen zicht hebben op de structuur van het geadapteerde. De tekeningen zijn echter superbe en het bronmateriaal zo goed dat ook deze versie zeer kan beklijven.

https://9ekunst.nl/2021/05/06/kort-van-stof-april-2021/