De Verhoeven brigade VOORDEELPAKKET 01+02 (+stofomslag)

€51,90 €49,95
Pascal Bertho | Yannick Corboz

Een detectivereeks gebaseerd op de succesvolle romans van Pierre Lemaître.
Scenario Pascal Bertho
Tekeningen Yannick Corboz
Inkleuring Sebastien Bouët, Fabien Blanchot
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 72
ISBN Hardcover 9789463068932

Een detectivereeks gebaseerd op de succesvolle romans van Pierre Lemaître.

Commissaris Camille Verhoeven is geboren met hypotrofie en is slechts 1,45 m groot. Hij is een eenzame, discrete en ijverige man. Zijn ervaring stelde hem in staat een bont en efficiënt team samen te stellen. Het team bestaat uit Louis, rijk en elegant, Armand, nauwgezet en gierig en Jean-Claude, flierefluiter en rokkenjager. Zal deze unieke brigade erin slagen om iedere zaak tot een goed einde te brengen?

Dit pakket bevat boek 1+2. Ieder deel van De Verhoeven brigade is een afgeronde zaak.

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

9
23 Aug 2022
9ekunst.nl
Wat hebben wij toch met misdaad? De meeste mensen komen er in hun leven helemaal niet mee in aanraking, zeker niet met de zware misdaad. Veel heftiger dan een gestolen fiets wordt het meestal niet. Maar films, podcasts en boeken over zware misdaad vinden we om te smullen. Misschien komt dat door onze veilige situatie: we proberen ons voor te stellen hoe het is om niet veilig te zijn en kunnen daarbij griezelen, juist omdat we weten dat we knus op te bank zitten en het niet waarschijnlijk is dat er rampen zullen gebeuren.

Veel misdaadseries (films en boeken) worden verteld vanuit het perspectief van degene die het moet oplossen. De persoon moet de juiste aanwijzingen opmerken en op een of andere manier de misdadiger een beetje begrijpen zodat hij/zij hem een stap voor kan zijn. De lezer/kijker/luisteraar kan meedenken en zo de indruk krijgen dat hij of zij de misdaad ook een beetje mee oplost. De laatste jaren is er ook altijd een tweede verhaallijn: die van het persoonlijke leven van de commissaris of de detective. Die moet ook nog kinderen opvoeden en zijn/haar relatie goed weten te houden.

Bij de serie De Verhoeven brigade is het al niet anders. Aan het begin maken we kennis met een forse misdaad en de dreiging van meer misdaden. Camille Verhoeven moet met zijn team de dader te pakken zien te krijgen en voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Verhoeven heeft sinds vijf maanden een relatie met Irene. Dat doet hem ook wel eens twijfelen: mag hij, een man met het lichaam van een jongen, wel houden van een vrouw die zo mooi en grappig is? Irene zal nog een grote rol spelen in het tweede deel, Irene, waarin de relatie al wat verder is en Irene zwanger. Dan dreigt zijn vrouw, juist nu ze kwetsbaar is, slachtoffer te worden. De persoonlijke verhaallijn wordt daarmee goed in de verf gezet. Zo wordt er nadrukkelijk een beroep gedaan op de empathie van de lezer en die gaat graag met het verhaal mee.

Camille Verhoeven is een kleine man (1,45 meter). Hij is vaak aan het tekenen en voor dat schetsen moet je natuurlijk scherp waarnemen. De andere leden van de Verhoeven brigade zijn Jean-Claude Madeval, Louis Mariana en Armand. Het zijn eigenzinnige karakters en ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. De teamleden verschillen onderling, maar zijn loyaal aan elkaar en versterken elkaar. Het wat merkwaardige team werkt goed in de strip.

De verhalen zijn spannend: er hangt gevaar en dat moet bezworen worden. Je hebt het idee dat het team dichter bij de oplossing komt, maar de kans bestaat dat het viertal er toch niet helemaal de vinger achter krijgt of domweg te laat komt. Als lezer heb je het vertrouwen dat het allemaal goed zal komen, maar dat vertrouwen wordt wel op de proef gesteld.

Het scenario van de strips is gebaseerd op romans van Pierre Lemaitre. Zijn naam is niet nieuw binnen de stripwereld. Hij schreef eerder het tweeluik Tot ziens daarboven en De kleuren van de brand, twee uitstekende strips. Lemaitre staat garant voor een goed verhaal. Pascal Bertho is de scenarist en de tekeningen zijn van Yannick Corboz. Bertho kennen we van Kérioth, Endurance en Zeven piraten, Corboz van het vierluik Moordenaar op maat. Voor De Verhoeven brigade lijkt zijn stijl iets zwieriger en soepeler te zijn.

Hoewel de verhalen een zekere grimmigheid hebben, is de toon vrij licht en er zit genoeg humor in de teksten. Dat maakt het geheel tot een plezierige leeservaring: een verhaal dat hecht in elkaar zit en waarvan je graag wilt weten hoe het afloopt, een onderhoudende manier van vertellen, toegankelijke tekeningen en een zekere vriendelijkheid ten opzichte van de lezer.

Dat betekent dat je je met de verhalen van De Verhoeven Brigade prima kunt vermaken. Degelijke, goed gemaakte strips, die je graag achter elkaar uitleest en waarin je na afloop ook nog eens rustig kunt bladeren om terug te kijken naar bijvoorbeeld een goed getroffen expressie op de gezichten. De albums zijn bovendien mooi uitgegeven door Silvester, met als extraatje een afbeelding op de binnenkant van de stofomslag.

https://9ekunst.nl/2022/07/16/zware-misdaad-en-een-lichte-toon-maken-van-de-verhoeven-brigade-plezierig-leeswerk/