De Verhoeven brigade 03: Alex (+stofomslag)

Pascal Bertho | Yannick Corboz

Een detectivereeks gebaseerd op de succesvolle romans van Pierre Lemaître.
Scenario Pascal Bertho
Tekeningen Yannick Corboz
Inkleuring Sebastien Bouët, Erika Frichet
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 72
ISBN Hardcover 9789463069915

Een detectivereeks gebaseerd op de succesvolle romans van Pierre Lemaître.

Een verhaal met een bedrieglijke façade en merkwaardige wendingen.

Wie kent Alex echt? Ze is mooi, opwindend… Werd ze daarom ontvoerd, geïsoleerd en overgeleverd aan een gruwelijk lot? Wanneer de politie uiteindelijk ontdekt waar ze werd gevangen gehouden is Alex echter al lang ontsnapt en opnieuw verdwenen. Alex is slimmer dan haar beul. Alex vergeet niemand en vergeeft niets…

Ieder deel van De Verhoeven brigade is een afgeronde zaak.

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
03 Mar 2023
STRIPSPECIAALZAAK.be
Pierre Lemaitre is een Franse scenarioschrijver en auteur die in 2013 voor zijn oorlogsroman Au Revoir la-haut (Tot Ziens Daarboven) de Prix Goncourt ontving. In Nederland en Vlaanderen brak hij vooral door met zijn thrillers over commissaris Camille Verhoeven. De nog relatief onbekende scenarist Pascal Bertho besloot van de getroebleerde, kleine, kalende Verhoeven een stripreeks te maken en vond samenwerking met tekenaar Yannick Corboz. Ze besloten het verhaal van Lemaitre aan te houden en maakten drie albums met vrouwen in de spotlights. Alex is het derde deel van Verhoeven Brigade, dat prima los te lezen is van de eerste twee albums (Irene en Rosie).

In het straatverlichte Parijs wordt een vrouw achtervolgd, in een steeg ruw mishandeld, ontvoerd, zonder kleren in een kooi gestopt en achtergelaten in een verlaten gebouw. Haar ontvoerder komt zo af en toe een foto van haar maken, om haar vervolgens weer alleen te laten met de ratten. Wanneer Camille Verhoeven en zijn team er weet van krijgen, duurt het niet lang alvorens de dader wordt gevonden. Maar van de ontvoerde vrouw ontbreekt elk spoor. De kooi is leeg, de vrouw is ontsnapt. Maar waarom geeft ze zichzelf dan niet aan bij de politie? Wilt ze anoniem blijven? Schuilt er wellicht meer achter haar ontvoering? Het onderzoek van Verhoeven en zijn team openbaart verbanden met andere (moord)zaken, en toont een mogelijke façade. Is de ontvoerde vrouw wel het slachtoffer?

Hoewel de plot dun is, de motieven zoals verwacht en het einde redelijk voorspelbaar, is de uitwerking van het scenario best boeiend. Bertho en Corboz hebben een goede balans gevonden tussen tekst en tekeningen. Het zijn veelal grote vlakken, met afwisselend gedetailleerde close-ups en overzichtsillustraties. De tekenstijl van Corboz is zoals we hem inmiddels kennen (zie het recente De Rivieren van het Verleden of aanschouw zijn prachtige portfolio op zijn website): schetsende penseelstreken met scherpe gelaatsuitdrukkingen en mooie lichamelijke vormen. De actie in het verhaal wordt knap uitgebeeld en komt levendig over.

Je zou kunnen zeggen dat de tekeningen van Corboz het verhaal op zichzelf vertellen, gezien grote delen zonder tekst, maar dan doe je de dialogen van Bertho tekort. De interactie tussen de diverse leden van de brigade is vermakelijk, met humor en scherpe inzichten. Ieder lid heeft zijn eigen rol, waarbij Camille Verhoeven uiteraard de show steelt. De vondsten van de brigade zijn soms op enig toeval berust, maar dat mag de pret van het amusante verhaal niet drukken.

Verhoeven Brigade is een heerlijke verstripping van de romans van Pierre Lemaitre. Bovendien knap om de vuistdikke thrillers in een 72 pagina’s tellend stripalbum te gieten. Volgens ons zal deze olijke brigade garant staan voor nog veel meer spannende verhalen. Hoewel Lemaitre drie volwaardige boeken schreef met Camille Verhoeven in de hoofdrol (Irene, Camille en Alex — Rosie is een kort verhaal), zullen Bertho en Corboz prima op eigen benen kunnen staan en het personage nog meer kunnen uitdiepen. Met commissaris Verhoeven hebben ze een ruwe diamant in handen die kan uitgroeien tot een iconisch strippersonage. Zet je verstand op nul, sluit je voor even af van de buitenwereld en geef je over aan een snelle doch simpele plot.

MADS BRUYNESTEYN

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/heerlijke-verstripping