De Verhoeven brigade 03: Alex (+stofomslag)

Pascal Bertho | Yannick Corboz

Een detectivereeks gebaseerd op de succesvolle romans van Pierre Lemaître.
Scenario Pascal Bertho
Tekeningen Yannick Corboz
Inkleuring Sebastien Bouët, Erika Frichet
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 72
ISBN Hardcover 9789463069915

Een detectivereeks gebaseerd op de succesvolle romans van Pierre Lemaître.

Een verhaal met een bedrieglijke façade en merkwaardige wendingen.

Wie kent Alex echt? Ze is mooi, opwindend… Werd ze daarom ontvoerd, geïsoleerd en overgeleverd aan een gruwelijk lot? Wanneer de politie uiteindelijk ontdekt waar ze werd gevangen gehouden is Alex echter al lang ontsnapt en opnieuw verdwenen. Alex is slimmer dan haar beul. Alex vergeet niemand en vergeeft niets…

Ieder deel van De Verhoeven brigade is een afgeronde zaak.

7 reviews

4,3 sterren op basis van 7 beoordelingen

s
14 Jan 2024
Stripinfo.be
Dit is alweer het derde onderzoek van de Verhoeven Brigade, en ook dit deel mag er zijn. Het verhaal is gebaseerd op de politieroman met de gelijknamige titel "Alex" van de succesvolle Parijse scenarioschrijver en auteur Pierre Lemaitre.

Vanaf de allereerste bladzijde word je volledig meegezogen in deze 'policier'. Een vrouw wordt ontvoerd en gevangen gehouden in een kooi. Meteen volgen we het onderzoek van de brigade. Ondanks het feit dat Camille Verhoeven zich liever niet bezighoudt met ontvoeringszaken, wordt hij toch belast met het onderzoek. Vanaf het begin heeft hij echter het gevoel dat er iets niet klopt in deze zaak.

Wanneer Verhoeven en zijn team eindelijk de locatie van de ontvoerde vrouw weten te achterhalen, is ze al verdwenen, en neemt het verhaal een verrassende wending. Dit maakt het boeiend voor de lezer, die opnieuw op het verkeerde spoor wordt gezet. Het onderzoek moet langzaam maar zeker helderheid verschaffen in de zaak. Via flashbacks krijgen we geleidelijk aan informatie over het slachtoffer. En zoals in de vorige editie zal blijken dat er weer een psychopa(te)at aan het werk was die iets recht te zetten had.

Deze strip is een waar politiespektakel, vergelijkbaar met "Bureau des legendes" of "Profilage," maar dan in stripvorm. Stukje bij beetje wordt de puzzel in elkaar gezet. Je blijft geboeid omdat je wilt weten hoe dit afloopt.
Dit stripverhaal is prachtig geïllustreerd door Yannick Corboz, wiens tekenstijl perfect past bij dit genre. Het duo Bertho en Corboz levert opnieuw een meeslepend verhaal af dat zeker naar meer smaakt. De Verhoeven Brigade-serie blijft een topper in het politiestripgenre.

Pjotr, september 2023

https://www.stripinfo.be/recensie.php?recensie=4873
s
02 Jun 2023
Striptease
Op een willekeurige avond wordt ergens in hartje Parijs een roodharige jonge vrouw ontvoerd door een oudere man in een wit bestelbusje. Commissaris Verhoeven, door het halve korps bespot vanwege zijn geringe lengte die hem door een ziekte is ‘overkomen’, wordt op de zaak gezet. Ondanks dat er vrijwel geen getuige is en alleen een bewakingscamera van een apotheek wat extra informatie geeft, hebben Verhoeven en zijn mensen, zijn brigade, een spoor. Ze komen erachter van wie de bestelbus is en weten dat diens zoon verdwenen is. Gaandeweg wordt puzzelstukje voor puzzelstukje ontdekt en gelegd. Daaruit blijkt echter dat de ontvoerde vrouw geen slachtoffer is, maar een dader. Inmiddels zijn er nog wat andere tips binnengekomen die Verhoeven en zijn mensen naar een loods voeren waar ze een kapotte kooi vinden. De lezer weet dat de vrouw daar tijdelijk gevangen zat, maar dat ze wist te ontsnappen. De eigenaar van de bus wordt achterhaald, maar hij pleegt zelfmoord voordat men hem heeft kunnen ondervragen. Hoe dan ook, de zaak wordt gaandeweg opgelost. Zoals gewoonlijk blijkt er een heel verhaal achter de ontvoering te zitten. Maar dat verhaal vertelt dat de vrouw van dader weer slachtoffer wordt. Hoe dat zit moet de lezer zelf gaan bekijken.

Pierre Lemaitre is schrijver van thrillers en boeken over de wereldoorlogen waar hij regelmatig prijzen voor heeft gewonnen. Hij is de geestelijk vader van commissaris Camille Verhoeven die in dit verhaal na de dood van zijn vrouw een comeback maakt en zijn oude brigade weer bij elkaar brengt. Die brigade blijkt een geoliede machine te zijn die uitstekend in staat blijkt ingewikkelde zaken op te lossen. Zoals ook in dit verhaal. Maar het is geen goedkope ‘policier’, het verhaal zit ingenieus in elkaar en is nergens voorspelbaar. Een prima boek kortom, prettig spannend!
9
31 Mar 2023
9ekunst.nl
In dit derde en vermoedelijk laatste deel van Verhoeven Brigade worden Verhoeven en zijn team ingeschakeld om een ontvoering op te lossen. Wanneer de zaak bijna opgelost is, werpt een magistrale, want totaal onverwachte plottwist ander licht op de zaak. Ook hier levert tekenaar Corboz prachtig werk af. Bovendien kan hij werken op basis van een retestrak scenario met extreem goed uitgewerkte personages die levensechte dialogen spuien. Totaal onverwacht is Verhoeven Brigade in onze ogen de beste Nederlandstalige politiethriller in stripvorm van de laatste twee jaar geworden.

https://9ekunst.nl/2023/03/06/kort-van-stof-februari-2023/
c
31 Mar 2023
Cutting Edge
De verdwijning van een vrouw, roept bij inspecteur Verhoeven herinneringen op aan zijn vrouw, die ontvoerd en vermoord werd. De spoken van het verleden kwellen hem even hard als het onvermogen om de zaak op te lossen. Maar de kleine is een doorzetter. Weer een uitstekende verstripping die je van in het begin bij de lurven neemt en je niet meer loslaat. Langzaam aan krijgen we ook een beter beeld van het fascinerend hoofdpersonage. Jammer genoeg zijn er maar vier romans verschenen in de oorspronkelijke boekenreeks.

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/18875/ces-stripfax-feb23/
m
31 Mar 2023
MOORS MAGAZINE
Alex is het derde deel in de reeks literaire thrillers van Pierre Lemaitre in de reeks Verhoeven Brigade die door scenarioschrijver Pascal Bertho en tekenaar Yannick Corboz op sublieme wijze zijn omgewerkt tot graphic novels.

Camille Verhoeven is een uitzonderlijk kleine, kale man die in Parijs de leiding heeft over de moordbrigade, waar ook Louis Marini en Armand deel van uitmaken. Samen vormen ze een opmerkelijk, maar zeer effectief team, dat dan ook alle vertrouwen heeft van hun chef, de immer op punt van trouwen staande Jean.

Alex begint met een ontvoering, een zaak waar Verhoeven helemaal geen trek in heeft, maar die hem wordt opgedrongen. Maar met de jonge vrouw, Alex, die ontvoerd is, blijkt toch wat meer aan de hand te zijn, en de zaak blijkt ingewikkelder te zijn dan hij op het eerste gezicht leek, want Alex blijkt niet alleen slachtoffer, maar ook dader te zijn.

En dan volgt een ingenieus verhaal, met een zoektocht die spannend is van begin tot eind en die vreselijk goed in elkaar zit. De verhalen van Pierre Lemaitre zijn als literaire thriller al erg goed, maar als graphic novel werken ze bijna nog beter, onder meer doordat het verhaal fraai vertaald wordt naar het medium strip, en omdat tekenaar Corboz Verhoeven en zijn team bijzonder overtuigend weet neer te zetten.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/verhoeven-brigade-alex/
s
31 Mar 2023
Striptip.nl
Een vrouw wordt ’s avonds midden op straat een bus ingesleurd. Ontvoerd. Verhoeven wordt, geheel tegen zijn zin, op de zaak gezet: zijn specialiteit is immers moordonderzoek, geen ontvoering.

De vrouw, Alex, wordt naakt opgesloten in een kooi en gemarteld. Wat een nachtmerrie… Ze moet het opnemen tegen haar ontvoerder, die een oude bekende is, en de demonen uit haar verleden. Maar ze blijkt geen gewoon slachtoffer te zijn. Verhoeven en zijn team staan voor een raadsel: ze hebben geen enkel aanknopingspunt.

Een intrigerend en aangrijpend verhaal dat rauw op je dak valt. Het scenario steekt goed in elkaar en bevat sterke personages. Het verloop is verrassend. De tekeningen ogen, mede dankzij de inkleuring, fris en gezichtsuitdrukkingen komen goed uit de verf. Heerlijke politiethriller! (MD) ****

https://www.striptip.nl/strip-speeddates/de-strip-speeddates-van-maart-2023/
s
03 Mar 2023
STRIPSPECIAALZAAK.be
Pierre Lemaitre is een Franse scenarioschrijver en auteur die in 2013 voor zijn oorlogsroman Au Revoir la-haut (Tot Ziens Daarboven) de Prix Goncourt ontving. In Nederland en Vlaanderen brak hij vooral door met zijn thrillers over commissaris Camille Verhoeven. De nog relatief onbekende scenarist Pascal Bertho besloot van de getroebleerde, kleine, kalende Verhoeven een stripreeks te maken en vond samenwerking met tekenaar Yannick Corboz. Ze besloten het verhaal van Lemaitre aan te houden en maakten drie albums met vrouwen in de spotlights. Alex is het derde deel van Verhoeven Brigade, dat prima los te lezen is van de eerste twee albums (Irene en Rosie).

In het straatverlichte Parijs wordt een vrouw achtervolgd, in een steeg ruw mishandeld, ontvoerd, zonder kleren in een kooi gestopt en achtergelaten in een verlaten gebouw. Haar ontvoerder komt zo af en toe een foto van haar maken, om haar vervolgens weer alleen te laten met de ratten. Wanneer Camille Verhoeven en zijn team er weet van krijgen, duurt het niet lang alvorens de dader wordt gevonden. Maar van de ontvoerde vrouw ontbreekt elk spoor. De kooi is leeg, de vrouw is ontsnapt. Maar waarom geeft ze zichzelf dan niet aan bij de politie? Wilt ze anoniem blijven? Schuilt er wellicht meer achter haar ontvoering? Het onderzoek van Verhoeven en zijn team openbaart verbanden met andere (moord)zaken, en toont een mogelijke façade. Is de ontvoerde vrouw wel het slachtoffer?

Hoewel de plot dun is, de motieven zoals verwacht en het einde redelijk voorspelbaar, is de uitwerking van het scenario best boeiend. Bertho en Corboz hebben een goede balans gevonden tussen tekst en tekeningen. Het zijn veelal grote vlakken, met afwisselend gedetailleerde close-ups en overzichtsillustraties. De tekenstijl van Corboz is zoals we hem inmiddels kennen (zie het recente De Rivieren van het Verleden of aanschouw zijn prachtige portfolio op zijn website): schetsende penseelstreken met scherpe gelaatsuitdrukkingen en mooie lichamelijke vormen. De actie in het verhaal wordt knap uitgebeeld en komt levendig over.

Je zou kunnen zeggen dat de tekeningen van Corboz het verhaal op zichzelf vertellen, gezien grote delen zonder tekst, maar dan doe je de dialogen van Bertho tekort. De interactie tussen de diverse leden van de brigade is vermakelijk, met humor en scherpe inzichten. Ieder lid heeft zijn eigen rol, waarbij Camille Verhoeven uiteraard de show steelt. De vondsten van de brigade zijn soms op enig toeval berust, maar dat mag de pret van het amusante verhaal niet drukken.

Verhoeven Brigade is een heerlijke verstripping van de romans van Pierre Lemaitre. Bovendien knap om de vuistdikke thrillers in een 72 pagina’s tellend stripalbum te gieten. Volgens ons zal deze olijke brigade garant staan voor nog veel meer spannende verhalen. Hoewel Lemaitre drie volwaardige boeken schreef met Camille Verhoeven in de hoofdrol (Irene, Camille en Alex — Rosie is een kort verhaal), zullen Bertho en Corboz prima op eigen benen kunnen staan en het personage nog meer kunnen uitdiepen. Met commissaris Verhoeven hebben ze een ruwe diamant in handen die kan uitgroeien tot een iconisch strippersonage. Zet je verstand op nul, sluit je voor even af van de buitenwereld en geef je over aan een snelle doch simpele plot.

MADS BRUYNESTEYN

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/heerlijke-verstripping