De avonturen van Betsy 04: Waanzin op wielen

Artikelcode 110994
Olivier Marin | Jérome Phalippou

Betsy (het nichtje van Margot) is een nieuwsgierige en onbevreesde jonge vrouw. Voor haar is er niets leuker dan het achterhalen van de geschiedenis van een auto, waar een merkwaardig geheim aan lijkt te kleven.
Scenario Olivier Marin
Tekeningen Jérome Phalippou
Inkleuring
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463068994

Mei 1945. De geallieerde troepen vallen Duitsland binnen en bereiken de Berghof, Hilters buitenverblijf. En daar vinden de mannen van de 2de pantserdivisie van generaal Leclerc… een Mercedes W150 770K, de paradewagen van de dictator. Jaren later is het Betsy die in een onopvallende buitenwijk van Parijs die buitengewone wagen ontdekt. Maar er zijn nog meer kapers op de kust. Zal ze erin slagen die zeldzame parel te bemachtigen voor de collectie van meneer Schlumpf?

Lees in deze reeks ook De autoreportages van Margot, de nicht van Betsy.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

m
04 Oct 2022
Moors Magazine
Strips die draaien om auto’s, dat is volgens mij typisch iets Frans – er zijn verschillende stripreeksen waarin auto’s feitelijk de hoofdrol vervullen, en de twee reeksen rond de nichtjes Margot en Betsy zijn daarvan misschien wel de leukste.

Want hier gaat het elke keer wel om een bepaalde auto, maar het verhaal eromheen is zeker niet onbelangrijk. Zoals in dit vierde deel in de reeks De Avonturen van Betsy, het nichtje van de autojournaliste Margot. Betsy werkt voor de excentrieke autoverzamelaar Schlumpf, maar dit keer valt ze voor Margot in om een verhaal te maken over de paradewagen van Hitler, een Mercedes W150 770K die aan het einde van de oorlog door een Amerikaanse generaal zou worden meegenomen als oorlogsbuit, maar die uiteindelijk in een buitenwijk van Parijs beland is.

Als Betsy voor een interview arriveert blijkt er een andere kaper op de kust, een jongen die voor een andere verzamelaar een belachelijk laag bod op de auto doet. Als de twee ruziënd door de eigenaar de deur uit worden gezet begint een spannend verhaal, waarin Betsy laat zien dat ze alle mannen de baas is als het op daadkracht en vindingrijkheid aankomt. En die heeft ze allebei nodig, want de auto blijkt de volgende dag gestolen te zijn door een paar neo-nazi’s die hem in een vrachtwagen hebben geladen nadat ze de eigenaar en zijn vrouw hebben vastgebonden.

Ik ga hier uiteraard niet veel meer over het verdere verloop van het verhaal vertellen, maar het zal je duidelijk zijn dat deze strip niet alleen voor autoliefhebbers een aanrader is. Een goed verhaal, spannend, geweldig goed getekend en gewoon als los verhaal te lezen. Een aanrader, speciaal ook voor echte stripliefhebbers, want in de achtervolgingsscenes kom je verschillende striphelden tegen, waaronder Jerome K Jerome die op zijn brommertje bijna ondersteboven gereden wordt door Betsy. Maar hij is zeker niet de enige stripheld. Leuk.
b
27 Sep 2022
Bunt Blogt
Sommige strips imponeren door hun psychologische diepgang of door hun experimentele tekenstijl of door nog iets anders. Er zijn ook strips, en daar hoeven we echt niet op neer te kijken, die gewoon een goed verhaal vertellen, leuk getekend. Nu doe ik net of dat 'gewoon' is, maar een goed verhaal is al heel wat.

Het zijn geen strips die de hemel bestormen, die ons nieuwe inzichten geven, die ons wakker doen liggen. Maar ze kunnen je wel een leuke leestijd bezorgen. Zulke strips treffen we aan in de serie De avonturen van Betsy.
De Mercedes van Hitler

Voor autoliefhebbers heeft de strip in ieder geval iets bijzonders: in elk album is er aandacht voor een bepaalde oldtimer, die dan ook heel vaak terugkomt in het verhaal, zodat hij van alle kanten getekend kan worden. Al eerder schreef ik over Race tegen de klok, waarin een Talbot Lago 26C centraal stond. In het vierde deel, Waanzin op wielen, gaat om de Mercedes van Adolf Hitler.

Dat betekent dat dit deel ook zeker interessant zal zijn voor liefhebbers van de geschiedenis. De auto van Hitler is terechtgekomen bij een particulier en Betsy heeft er lucht van gekregen. Besty Haller is in dienst van Fritz Schlumpf, amateurracer en verzamelaar van bijzondere auto's.

Betsy doet zich voor als journaliste, omdat ze de auto wel eens wil zien. Op dezelfde dag blijkt de eigenaar afgesproken te hebben met een andere belangstellende, Frank Richard, die de. auto graag zou aanschaffen voor Henri Malartre, die een museum heeft. Om de zaak nog gecompliceerder te maken blijken er ook drie nazi's te zijn die graag de auto van hun geliefde Führer willen hebben.

Frank en Betsy zijn concurrenten en ze maken gemakkelijk ruzie met elkaar. Er zijn legio strips over twee tegenpolen die elkaar bestrijden of beconcurreren maar die uiteindelijk toch op elkaar aangewezen zijn. Dat je een doel moet bereiken, maar daarvoor eerst een stel moeilijkheden moet overwinnen, hebben we ook al vaak gezien, maar dat geeft niet. De vraag is of het een goed verhaal opgeleverd heeft en dat is bij Waanzin op wielen zeker het geval.

Ouders in het verzet

Betsy krijgt wat meer achtergrond mee als ze wat meer vertelt over het gezin waar ze in opgegroeid is: haar ouders zaten in de oorlog in het verzet, waarbij haar moeder verdween. Qua tijd kan dat kloppen: het verhaal speelt zich af in 1964, wat te zien is aan het krantenstukje dat achter in het album is opgenomen.

Wel is het vreemd dat Betsy verwijst naar de Suezcrisis: 'Ondanks de hele Suezcrisis lijkt het alsof de benzine u niets kost, Fritz, als u 500 kilometer wou rijden enkel om dat te vertellen.' Die Suezcrisis was al in 1956.

De scenarioschrijver, Olivier Marin, is er uitstekend in geslaagd om goed verhaal in elkaar te zetten. De historische achtergrond van de auto maakt het onderwerp interessant en de link met het heden van het verhaal wordt mede aangebracht door de malle nazi's, die niet alleen voor een vrolijke noot zorgen, maar die ook gevaarlijk zijn.

Spannend verhaal

Waanzin op wielen is ook een spannend verhaal. Je hebt er als lezer vertrouwen in dat het goed zal aflopen, want de sfeer is goedmoedig, maar je bent wel benieuwd naar hoe dat dan goed moet komen. De sympathie ligt bij Betsy, maar je weet dat veel van de andere personages ook wel iets goeds in zich hebben. Dat basisvertrouwen geeft een gevoel van veiligheid, waardoor het verhaal ook geschikt is voor redelijk jonge lezers, terwijl de spanning ervoor zorgt dat het absoluut niet vervelend is voor oudere lezers. Die zullen zich graag laten meeslepen met de loop van de gebeurtenissen.

De tekenaar, Jérome Phalipou, heeft ook weer degelijk werk geleverd. Mij zeggen auto's niet zoveel, maar ik neem aan dat de afbeeldingen van de historische Mercedes mooi zijn. De tekeningen zijn helder, met personages die op een natuurlijke manier bewegen en bij wie de emoties duidelijk van het gezicht te lezen zijn. Dat is niet altijd subtiel, maar daar vraagt dit soort verhalen ook niet om.

De decors zijn ook goed en van gebouwen is zowel de buitenkant als het interieur goed getroffen. De inkleuring door Fabien Alquier is functioneel en ook die zorgt ervoor dat het verhaal niet zwaar wordt. Ook bij spannende momenten is de omgeving vaak aangenaam, omdat het weer zonnig is. En bij de nachtscènes zijn er lampen die warm licht verspreiden. Verder helpen het optimisme en de onvermoeibaarheid van Betsy natuurlijk ook. Zij zal haar hoofd niet gauw laten hangen. Altijd staat zij positief in het leven. Hoogstens wordt ze af en toe boos, want ze laat niet over zich heen lopen.

Waanzin op wielen is een positief, redelijk luchtig verhaal, dat je met veel plezier kunt lezen. Van Betsy moet je wel houden en ze heeft je onverdeelde sympathie. Wie nog niet eerder wat van De avonturen van Betsy las, zal na dit deel waarschijnlijk ook de rest willen lezen.

https://teunisbunt.blogspot.com/2022/06/waanzin-op-wielen-olivier-marin-jerome.html