De avonturen van Betsy 03: Race tegen de klok

Artikelcode 110993
Olivier Marin | Jérome Phalippou

Betsy (het nichtje van Margot) is een nieuwsgierige en onbevreesde jonge vrouw. Voor haar is er niets leuker dan het achterhalen van de geschiedenis van een auto, waar een merkwaardig geheim aan lijkt te kleven.
Scenario Olivier Marin
Tekeningen Jérome Phalippou
Inkleuring
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463065481

Betsy heeft een nieuwe oldtimer aangekocht voor de verzameling van Fritz Schlumpf. Terwijl de rijke zakenman zijn nieuwe aanwinst viert, wordt Betsy door de politie opgepakt wegens spionage... In welk wespennest is onze onverschrokken heldin nu weer terechtgekomen? En wat is het verband met die mythische racewagen, die ze in Zwitserland op de kop heeft getikt? Betsy zal maar weinig tijd krijgen om dat allemaal uit te vissen.

Lees in deze reeks ook De autoreportages van Margot, de nicht van Betsy.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Wanneer Betsy een in Zwitserland gekochte auto niet aanmeldt bij de douane is dat het begin van een boel ellende: ze wordt opgepakt door de politie. Vervolgens wordt ze vanuit het politiebureau ontvoerd en opgesloten in een huis op een onbekende locatie. Ze heeft geen idee waarom. Wat is hier aan de hand?

Door Martijn Douma

Niet voor een gat te vangen
Nu is Betsy niet voor een gat te vangen – dit is immers al haar derde avontuur. Dus – spoiler alert – ze weet te ontsnappen. Maar wat nu? Ze weet niet wat de aanleiding is voor haar ontvoering of wie haar ontvoerders zijn. Ze wordt continu achtervolgd. De sleutel die leidt tot de opheldering van het mysterie moet haast wel liggen bij de auto die ze gekocht heeft, een Talbot Lago 26c.

Race in de Haute-Savoie
Met deze auto wil Betsy’s baas, de steenrijke autoverzamelaar Fritz Schlumpf, deelnemen aan een race in de Haute-Savoie. Dan blijken er allerlei politieke factoren in het spel en wordt ook duidelijk dat de Koude Oorlog volop aan de gang is – het verhaal begint in Mulhouse, Elzas, in 1963. De spanning loopt op: weet Betsy uit handen van haar tegenstanders te blijven en het complot waar ze in verzeild is geraakt te verijdelen?

Verzorgd album
Dit album ziet er zeer verzorgd uit – sowieso zijn wij van Striptip! dol op hardcovers. Zoals met bijna alle hardcovers van Silvester Strips is ook dit exemplaar van Betsy deel 3 voorzien van een glanzend folie, waarmee een deel van de cover gehighlight wordt. Sla je het album open dan bevinden zich daar direct 2 pagina’s uit het fictieve autotijdschrift Auto-Revue uit 1963 met daarin een reportage geschreven door Margot over het vorige avontuur van Betsy, waarin zij een Rolls Royce ‘Silver Ghost’ heeft opgespoord. Na Betsy’s avontuur volgen nog enkele pagina’s met meer informatie over een drietal auto’s en wat fraaie affiches voor autoraces.

Overtuigend getekend
Dat Olivier Marin een voorliefde voor klassieke auto’s heeft wisten we al vanaf het moment dat in 2009 het eerste deel van De autoreportages van Margot verscheen. Bij dit soort verhalen is het cruciaal dat het overtuigend getekend wordt: het moet realistisch overkomen en bij voorkeur echte autoliefhebbers aanspreken. Jérome Phalippou (1971) is tekenaar van Betsy en slaagt er goed in de verschillende klassiekers op papier te zetten. Gelukkig maar, want het verhaal barst van de Tarbots, Maserati’s en een Mercedels ‘Zilveren Pijl’ en bovendien ook van de wat normalere auto’s uit die tijd. Prima getekend als je het mij vraagt: veel fraais op autogebied.

Idyllisch
Een deel van het boek speelt zich in de bergen van de Haute-Savoie af en in deze scenes komen idyllische landschappen voorbij met wat dorpjes, houten huizen, kerkjes, hellingen en rivieren. Ook de race aan het eind van het verhaal mag er wezen. De inkleuring, door Fabien Alquier, doet wat ‘ouderwets’ aan, als in: weinig felle kleuren en niet al te strak. Maar dat heeft zo ook zijn charmes: het verhaal speelt zich immers af in 1963.

Betsy 3, “Race tegen de klok!”, leest lekker weg: een verhaal met een sterke vrouw in de hoofdrol, spannende intriges, fraaie klassieke auto’s en een mooi landschap. Leuk om te lezen!
https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/betsy-3-race-tegen-de-klok/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Fransen zijn gek op vliegtuigen en op auto’s, en dat zie je in hun strips terug. De Avonturen van Betsy draaien dan ook om old-timers die vooral zo mooi mogelijk in beeld worden gebracht, in dit geval drie klassieke race-auto’s, een Talbot uit 1948, een Maserati , ook uit 1948, en een Mercedes uit 1937. Die drie auto’s bevinden zich in de collectie van de gebroeders Schlumpf, die Betsy hebben aangetrokken om auto’s voor hun op te sporen en te kopen. Betsy is de verzonnen hoofdrolspeler in de stripreeks, maar de broers Schlumpf bestaan wel degelijk, en je kunt hun collectie oude auto’s bekijken in Cité de l’Automobile van Mulhouse.

Achterin dit boek vind je een paar pagina’s met alle informatie over die drie auto’s, maar ook als niet-auto-fanaat kom je in deze strip goed aan je trekken, want de Avonturen van Betsy zijn altijd buitengewoon spannend, en meer dan alleen een vehikel om mooie auto’s te laten zien. Het verhaal zit ook dit keer weer heel goed in elkaar en gaat vlot van start, want Betsy wordt meteen gearresteerd en een paar pagina’s verder al uit haar cel bevrijd door de schurken, want die zijn nog wat duisters met haar van plan. Uiteraard weet Betsy uit te vogelen wat er precies aan de hand is en weet ze een dramatische ontknoping te voorkomen, maar het is echt een race tegen de klok!

Goed getekend (Jérome Phalippou lijkt met elk boek losser en beter te gaan tekenen), spannend verhaal, en extra aantrekkelijk voor liefhebbers van oude auto’s en race-auto’s in het bijzonder.