Op tijdreis door de schilderkunst 02: Van Watteau tot Picasso

Artikelcode 214019
Ivana Smudja | Gradimir Smudja

Ga mee op een reis langs de hoogtepunten uit de geschiedenis van de schilderkunst. Compleet verhaal in 2 delen.
Scenario Ivana Smudja
Tekeningen Gradimir Smudja
Inkleuring
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 104
ISBN Hardcover 9789463068901

In vogelvlucht door de schilderkunst. Een compleet verhaal in 2 delen!

De ondeugende kat Vincent en zijn jeugdige bazinnetje zetten hun betoverende reis verder in het spoor van de grootste schilders uit de kunstgeschiedenis van de voorbije drie eeuwen. Een kleurrijke sliert personages, van Goya tot Keith Haring, vormt het sluitstuk van dit wonderlijke tweeluik, dat tegelijk leerrijk en vermakelijk is, niet in het minst dankzij het virtuoze tekenwerk van Gradimir Smudja (Mausart, Het Kunstbordeel, Vincent en Van Gogh).

2 reviews

5 sterren op basis van 2 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
Wat is deze strip fan-tas-tisch getekend! We kennen Gradimir Smudja al van Mausart, een andere kunststrip die hij bracht. Dat hij liefhebber is van kunst, zie je terug in zijn werk; hij tekent vooral schilderachtig en zo verheft hij de negende kunst nóg meer tot kunst!

https://www.instagram.com/deboekenman/
m
04 Oct 2022
Moors Magazine
Je kunt op vele manieren les geven in kunstgeschiedenis, maar de manier waarop Ivana en Gradimir Smudja het doen is toch wel vrij uniek en erg leuk – ze maakten een strip over een roodharig meisje en haar kat die een reis door de tijd maken waarbij ze op bezoek gaan bij de grootste kunstenaars van de afgelopen eeuwen.

Elk hoofdstuk begint met een grote pagina met de belangrijkste basisinformatie over de betreffende kunstenaar, zodat het boek meteen ook geschikt is voor elke middelbare school, want de serieuze informatie is meteen in ruime mate aanwezig. En in de strip die volgt weet het meisje de kunstenaar altijd weer van zijn meest intieme en persoonlijke kant te laten zien – zo maken we bijvoorbeeld kennis met de demonen van Goya, die hem zijn beste werk deden maken, en er zijn fraaie overgangen, van de stormschilder Turner naar de golvenschilder Hokusai – twee totaal verschillende temperamenten, maar werk dat eenzelfde impact op de kijker kan hebben.

Bij elke schilder wordt wel even stilgestaan bij hun beroemdste werk en dat levert een erg grappig Magritte-hoofdstuk op, terwijl de schreeuw van Munch wat minder vrolijk uitpakt. De uitvinding van het kubisme door Picasso wordt dan weer net iets te simplistisch voorgesteld, maar over het geheel is dit een strip die kunstgeschiedenis op een grappige manier toegankelijk maakt zonder dat de kunst daaronder lijdt, om het zo maar te zeggen.

Je maakt op een losse manier kennis met een groot aantal kunstenaars en hun beste werk terwijl die kunst ook nog eens serieus genomen wordt. Cliché’s worden ook zo veel mogelijk vermeden gelukkig. Zowel voor leerlingen van een middelbare school die nog een blanco blad zijn op kunstgebied, als voor de geïnteresseerde kunstliefhebber is dit een aanrader.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/op-tijdreis-door-de-schilderkunst-van-watteau-tot-picasso/