Merlu 03: De weg van de overwinning

€19,95
Artikelcode 111223
Thierry Dubois | Jérome Phalippou

Mei 1940. De 25-jarige soldaat Georges Colin probeert ten tijde van oorlog de kleine transportfirma van zijn familie weer op te starten. Dat wekt de aandacht van diverse groeperingen...
Scenario Thierry Dubois
Tekeningen Jérome Phalippou
Inkleuring Patrick Larme
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463069977

5 september 1944, Chalon is bevrijd... Een opluchting voor de bevolking, na vier jaar van onderdrukking. Nu slaat ook het uur van de vergelding en de wraak. Maar zijn de verzetsmannen die nu voor het voetlicht treden wel echt dezelfden die de voorbije maanden hun eigen leven riskeerden in de schaduw?

Merlu is een driedelig Tweede Wereldoorlog-avontuur getekend door Jérome Phalippou (14-18, De avonturen van Betsy) en geschreven door Thierry Dubois (Jacques Gipar).

Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

3 reviews

4,4 sterren op basis van 3 beoordelingen

9
31 Mar 2023
9ekunst.nl
In deze reeks over het Franse verzet tijdens WOII zijn we aanbeland in de verwarrende periode net na de oorlog. Wie was goed en wie was fout? Rekeningen worden vereffend en de in de vorige albums opgezette intriges werpen vrucht af. Bevredigende afsluiter van een toptrilogie.

https://9ekunst.nl/2023/03/06/kort-van-stof-februari-2023/
m
31 Mar 2023
MOORS MAGAZINE
Het derde en afsluitende deel van de oorlogsstrip Merlu begint op 5 september 1944, als Chalon wordt bevrijd, en de bevolking dat uitbundig viert na vier jaar onderdrukking. Maar het is ook de dag van vergelding en wraak, en daar gaat het een en ander mis, want zijn de verzetsmannen die nu op het podium stappen wel dezelfden als de verzetsmensen die hun eigen leven in de schaduw riskeerden? En erger nog: degenen die nu aan de schandpaal worden genageld, zijn dat wel allemaal de echte collaborateurs?

Het verhaal schakelt dan terug naar de maanden voor de bevrijding, waarin we zien hoe Merlu en zijn mannen de Duitse bezetters ontregelen en onder meer bestelen van voedselvoorraden. Hun informatie komt voor een groot deel van Marie Jeanne, de moeder van Merlu’s zoontje, die is getrouwd met de collaborateur Lèque en die via hem het hoofdkwartier van de Duitsers binnenkomt. Dat maakt haar in de ogen van de inwoners van het stadje uiteraard ook tot collaborateur, terwijl juist zij met gevaar voor eigen leven als infiltrant actief is.

Ik ga hier niet te veel vertellen over hoe die laatste weken van de oorlog rond Chalon verlopen, maar de zaken escaleren tamelijk dramatisch, waarbij Lèque onverwachte kanten blijkt te hebben, die hem niet minder gevaarlijk maken.

Opmerkelijk aan deze indringende oorlogsstrip is dat hij getekend werd door dezelfde tekenaar die ook de luchtige, rond klassieke auto’s draaiende detectivereeks De avonturen van Betsy tekende. Dan is dit toch wel even andere kost. Een meer dan uitstekend drieluik, met een indrukwekkende afsluiter.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/merlu-3-de-weg-van-de-overwinning/
s
31 Mar 2023
Striptip.nl
Merlu keert in 1943 terug uit Engeland, om zijn verzetswerk voort te zetten. Zijn geliefde Marie-Jeanne probeert informatie van de Duitsers te bemachtigen. Daartoe flirt ze er vrolijk op los met de hoogste officieren. Haar echtgenoot Jean-Claude, die collaboreert met de Duitsers, blijkt een groot geheim te hebben. Wanneer de stad Chalon bevrijd wordt is de belangrijkste vraag wie er fout is geweest en wie niet…

Het slot van dit drieluik laat zien hoe moeilijk het verzet het had en hoe gewone mensen tegen elkaar werden opgezet. Dat gaat met de nodige spanning gepaard. Van tevoren viel niet te voorspellen hoe dit drieluik zich zou voltrekken. Het is een goed verhaal geworden, al ga je als lezer met reuzenstappen door de oorlog heen. De tekeningen trek ik bijzonder goed. Fijn slot van een vermakelijk drieluik. (MD) ****

https://www.striptip.nl/strip-speeddates/de-strip-speeddates-van-maart-2023/