Merlu 02: De weg van het bloed

€19,95
Artikelcode 111222
Thierry Dubois | Jérome Phalippou

Mei 1940. De 25-jarige soldaat Georges Colin probeert ten tijde van oorlog de kleine transportfirma van zijn familie weer op te starten. Dat wekt de aandacht van diverse groeperingen...
Scenario Thierry Dubois
Tekeningen Jérome Phalippou
Inkleuring Patrick Larme
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463067614

December 1941, net na de Japanse luchtaanval op Pearl Harbor. De wereld zinkt steeds dieper weg in een wereldwijde oorlog. Georges Colin is al enkele maanden spoorloos: gedood door het Duitse leger? Marie-Jeanne kan het niet geloven... Maar om haar vader verdere moeilijkheden te besparen berust ze in haar lot als echtgenote van Jean-Claude, een actief medestander van de bezetter.  Intussen moet het transport blijven doorgaan, en de ondernemingen Colin en Leduc proberen het hoofd boven water te houden... Maar ergens in het maquis roert zich intussen een zekere Merlu...

Merlu is een driedelig Tweede Wereldoorlog-avontuur getekend door Jérome Phalippou (14-18, De avonturen van Betsy) en geschreven door Thierry Dubois (Jacques Gipar).

Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
20 Sep 2021
Moors Magazine
In het eerste deel van Merlu, een strip die speelt tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog, zagen we hoe George Colin van soldaat weer vrachtwagenchauffeur wordt, om het transportbedrijf van zijn familie weer op poten te zetten. We zien ook hoe hij langzaam maar zeker het verzet in rolt en waarom hij de verzetsnaam Merlu aanneemt. Aan het eind van dat eerste deel wordt de auto waar hij in reed door de Duitsers opgeblazen.

In deel 2 zijn we in december 1941 beland, als de Japanners Pearl Harbor aanvallen. Merlu’s vroegere vriendin Marie-Jeanne is getrouwd met een fanatieke collaborateur, vooral om haar vader uit de problemen te houden, en ze heeft een baby.

Merlu, die de aanslag blijkt te hebben overleefd, is met zijn verzetsgroep actiever dan ooit – ze laten een trein uit de rails lopen en voeren meer sabotage-acties uit. Het is lang niet altijd duidelijk wie mede-of tegenstanders zijn. Bij de echtgenoot van Marie-Jeanne, Jean-Claude, is het overduidelijk, die wil maar al te gretig met de Duitsers samenwerken, maar er blijken ook onverwachte medestanders te zijn – politiemensen bijvoorbeeld.

Als de verzetsgroep verraden wordt en de Duitsers hun op de hielen zitten wordt een jongen die hun komt waarschuwen zonder pardon doodgeschoten. Dat was, wat mij betreft, wel een schokkend moment, omdat het je ook weer even met het moment in deze tijd zet – want hoe laconiek wordt er tegenwoordig niet gepraat over kinderen die in oorlogssituaties omkomen? Er wordt een bom met een drone op een “terrorist” gedropt, die achteraf een hulpverlener blijkt te zijn, en terloops wordt er dan ook nog even vermeld dat er bij die bomaanslag ook zeven kinderen zijn omgekomen…

Merlu is een tamelijk genuanceerde oorlogsstrip die je regelmatig aan het denken zet. Zwart en wit en vele grijstinten, en alle ellende die een bezetting met zich meebrengt. Dit was het tweede deel van een driedelig verhaal.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/merlu-2-de-weg-van-het-bloed/