Merlu 01: De weg van de nederlaag

€19,95
Artikelcode 111221
Thierry Dubois | Jérome Phalippou

Mei 1940. De 25-jarige soldaat Georges Colin probeert ten tijde van oorlog de kleine transportfirma van zijn familie weer op te starten. Dat wekt de aandacht van diverse groeperingen...
Scenario Thierry Dubois
Tekeningen Jérome Phalippou
Inkleuring Patrick Larme
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463066600

Mei 1940. Te midden van de stroom vluchtelingen probeert een kolonne vrachtwagens het front te bereiken, maar de Duitse doorbraak blijkt onstuitbaar. De hele troep wordt gevangengenomen. De 25-jarige soldaat Georges Colin is niet van plan weg te rotten in een kamp: hij ontsnapt bij de eerste gelegenheid en keert terug naar huis. Intussen wordt de wapenstilstand getekend, die het begin van de bezetting inluidt. De kleine transportfirma van zijn familie ligt op apegapen, en de zaak weer opstarten vergt heel wat moed. Maar iemand die met een vrachtwagen regelmatig de demarcatielijn overrijdt kan natuurlijk interessant zijn voor heel wat mensen...

Een driedelig Tweede Wereldoorlog-avontuur van de tekenaar van De avonturen van Betsy.

Snelle bestellers krijgen bij de hardcover GRATIS een luxe A3-kunstdruk bij cadeau (alleen bij eerste uitzet, OP=OP!).

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

c
14 Jan 2021
Cutting Edge
De Tweede Wereldoorlog is een geliefkoosde setting voor menig stripauteur en dat is niet verwonderlijk: er gebeurde zoveel dat je inspiratie bij de vleet vindt. Voor liefhebbers van oorlogsstrips is het bijna iedere maand watertanden. Deze keer met het veelbelovende debuutalbum van de trilogie ‘Merlu’ (Franstalig voor ‘heek’, een vissoort).

Een kolonne vrachtwagens van het Franse leger moet het front bereiken. Ze trekken naar Gien bij de Loire, want hun collega’s hebben bevoorrading nodig. Door de chaos in het land lopen ze vertraging op, vooral door de duizenden vluchtelingen op straat. Snel wordt de hele groep gevangengenomen, maar de vijfentwintigjarige soldaat Georges Colin kan ontsnappen en terugkeren naar huis.

Eenmaal thuis, rijdt hij voor zijn familiebedrijf rond met een Berliet, een type vrachtwagen. Hij moet over de demarcatielijn (die de grens markeerde tussen bezet Frankrijk en de ‘vrije zone’) om goederen te vervoeren, en dat blijkt interessant voor meerdere partijen. Mensen proberen, zoals transmigranten anno 2020, via de vrachtwagen de grens over te steken. Al snel wordt die dan ook voorzien van een geheime laadruimte om die missie te doen slagen. Ook in oorlogstijd moet de familiezaak blijven draaien.

Scenarist Thierry Dubois is een echte liefhebber van Franse voertuiggeschiedenis. Dat bewijst hij onder andere met zijn vorige reeksen ‘Jacques Gipar’, waar hij de tekenaar was en de auto de rode draad vormde doorheen de reeks. Nu laat hij het tekenwerk over aan Jérome Phalippou, die we dan weer kennen van ‘De avonturen van Betsy’. Hij hanteert een semi-realistische tekenstijl met veel aandacht voor mimiek en expressie. De aantrekkelijke inkleuring zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat de strip wat luchtiger overkomt dan we gewoon zijn voor verhalen die zich afspelen in oorlogstijd.

Verhaalgewijs komen we nog niet veel te weten in het debuutalbum van ‘Merlu’ en blijven we wat op onze honger zitten. Maar Dubois weet ons te triggeren voor het vervolg met enkele cliffhangers. De cameo’s van onder andere Robbedoes en Kwabbernoot, Graaf Rommelgem en Steven Sterk zijn ook mooi meegenomen. Tel daarbij het overtuigende grafische werk en we worden benieuwd naar wat deel twee in petto heeft.
- Rex Ensent

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/5462/debuutalbum-van-merlu-is-een-hoopvolle-start/
m
14 Dec 2020
Moors Magazine
Het is mei 1940 en een colonne militaire vrachtwagens probeert middenin een stroom vluchtelingen het front te bereiken. Dat lukt niet, en de soldaten worden krijgsgevangen genomen. Het lukt de vijfentwintigjarige soldaat Georges Colin vrij snel te ontsnappen en hij keert terug naar huis waar hij de transportfirma van zijn familie weer met horten en stoten opstart in het inmiddels bezette Frankrijk.

Daarvoor moet hij regelmatig over de demarcatielijn, waar hij een speciale Ausweis voor heeft bemachtigd. Hij wordt door een oude vriend van zijn vader, die een garage dicht bij die demarcatielijn heeft, gevraagd om een tas met post mee te nemen, goed verstopt zijn wagen, en daar begint het eigenlijke verhaal van een jonge man die langzaam maar zeker het verzet wordt binnengeloodst.

Op een bepaald moment smokkelt hij niet alleen maar post, maar ook mensen over de grens, en het wordt zo steeds gevaarlijker voor hem en de mensen om hem heen.

De weg van de nederlaag is het eerste deel van een bijzondere, genuanceerde oorlogsstrip, getekend door Jérome Phalippou, die we tot nu toe kenden van de voortreffelijke, maar toch iets oppervlakkiger Avonturen van Betsy. Zwart en wit bestaan niet, ook hier niet, wat het verhaal van Merlu des te intrigerender en levensechter maakt. De cliffhanger van dit eerste deel is overigens redelijk dramatisch, dus ik ben erg benieuwd naar het vervolg.

Oh, en Merlu is de verzetsstrijdersschuilnaam die Georges Colin aanneemt als hij besloten heeft dat hij zich serieus met het verzet gaat bezig houden.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/merlu-1-de-weg-van-de-nederlaag/