Marshal Bass 05: De engel van Lombard Street

€19,95
Artikelcode 214045
Darko Macan | Igor Kordey

Deze rauwe western volgt het spoor van de eerste zwarte Amerikaanse marshal. De geschiedenis van River Bass, die zich afspeelt tijdens de woeligste jaren van het wilde westen, vertelt het verhaal van een erg eenzame held.
Scenario Darko Macan
Tekeningen Igor Kordey
Inkleuring
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463066112

River Bass deinst voor niets of niemand terug... behalve voor zijn eigen familie. Om niet naar huis te moeten zwerft hij door de Verenigde Staten, en belandt zo in Philadelphia tijdens de Wereldtentoonstelling van 1876. Onder de honderdduizenden bezoekers bevindt zich ook een eenogige huurmoordenaar, veteraan van de Burgeroorlog, en Bass stelt zich kandidaat om hem op te sporen. Marshal Bass weet intussen dat hij elke vijand aankan, in de wijde natuur of in de gevangenis, maar kan hij zich ook hier staande houden, helemaal alleen in de grote stad?

Ieder deel van Marshal Bass is een afgerond verhaal.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Een congreslid wordt vermoord. De moordenaar wordt gezien en blijkt maar één oog te hebben. River Bass, de rondtrekkende marshal, denkt hem wel te kunnen vinden, ook al kent hij de stad niet en is het er super druk vanwege de Wereldtentoonstelling. Een speurtocht die hem bijna duur komt te staan…

Door Martijn Douma

De tactiek die marshal Bass bedenkt blijkt goed te werken: hij vindt de eenoog al snel. Maar dat betekent niet dat hij daardoor beter af is. Die eenogige man, met een angstaanjagend uiterlijk en getooid in kleding uit de Burgeroorlog, is een gevaarlijke tegenstander. Dat zou je niet verwachten van iemand die ‘liefdadigheidswerk’ verricht in Lombard Street.

Het verhaal eindigt met een spannende climax op een markante, maar voor de hand liggende, plek – en daarmee bedoel ik niet de bekende trappen in Philadelphia (Rocky!).

Discriminatie
Een spannend verhaal, waarin de rauwe werkelijkheid van openlijke discriminatie er wel even inhakt. Wanneer Bass over straat loopt wordt hij uitgescholden of wordt de politie erbij gehaald. De minachting die van veel mensen afstraalt maakt het bij vlagen best heftig om te lezen. Er zijn sindsdien flinke stappen in de goede richting gezet in de VS, maar het anno nu nog regelmatig opduikende politiegeweld geeft wel aan dat we er nog lang niet zijn. Het thema racisme is op dit moment helaas actueler dan ooit.

Marshal Bass: bijzonder karakter
Hoofdpersoon River Bass heeft een bijzonder karakter: hij lijkt problemen aan te trekken, hij wordt door vrijwel iedereen slecht behandeld – vooral ook gediscrimineerd. Maar hij lijkt zich er niets van aan te trekken, hij gaat gewoon door en vervolgt stoïcijns zijn weg. Of hij nu wordt bespuugd, geslagen of onder vuur genomen – hij ondergaat het gelaten en voert zijn opdracht uit. Ook al wordt hij bijna het slachtoffer van zijn eigen succes en staat hij op het eind vaak met lege handen. Over zijn gezin, dat hij al ruim een jaar niet gezien heeft, wil hij niet praten. Dat zou best een verklaring kunnen zijn voor de volharding die hij in zijn werk toont. Zijn moeizame en pijnlijke relatie met en het verleden van zijn gezin zijn op de achtergrond schrijnend aanwezig.

Eigenzinnige, atypische western
Marshal Bass is een eigenzinnige, rauwe western die iets atypisch over zich heeft. Macan komt met rauwe, intense verhalen, die perfect passen bij de karakteristieke, rijke, tekenstijl van Igor Kordey. Datzelfde geldt voor de sfeervolle, donkere, inkleuring door Vitkovic. Met De engel van Lombard Street heeft het auteursteam weer een puik album afgeleverd!
https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/openlijk-racisme-houdt-marshal-bass-niet-tegen/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
River Bass was de eerste zwarte hulpsherriff van de Verenigde Staten, maar hij krijgt met heel wat vooroordelen en onversneden racisme te maken op zijn weg naar gerechtigheid. In dit vijfde deel in de stripreeks over deze vrijgelaten slaaf, oud-soldaat, gewezen zwerver, die intussen boer en familievader is geworden, vinden we Marshal Bass in Philadelphia tijdens de Wereldtentoonstelling van 1876.

De grote stad confronteert Bass nog meedogenlozer dan anders met het racisme van het land, en ook voor de lezer is het soms schokkend, hoewel je het eigenlijk allemaal wel weet. Bass wordt opgepakt omdat hij een blanke aanspreekt die meteen op tilt springt, en hij niet wordt geloofd als hij zegt dat hij een marshal is, maar gelukkig is er een van oorsprong Duitse politieman die hem gelooft en verder helpt. Bass gaat vervolgens op zoek naar de een-ogige moordenaar van een congreslid en komt weer ouderwets zwaar in de problemen.

Een donker verhaal, met tekeningen die daar perfect bij aansluiten, en een held die zich moeizaam en somber door het leven worstelt. Toch is dit een bijzonder goede strip. En eigenlijk moet je de hele reeks lezen, want het congreslid dat hier vermoord wordt leek in het vorige deel nog een “goede” te zijn, maar blijkt hier een corrupt mannetje te zijn. En dat zijn dan nog maar de zijspoortjes. Geen strip voor tere zieltjes, maar een aanrader voor iedereen die van serieuze westernstrips houdt.