Het wilde westen 03: Six secrets

Artikelcode 214083
Francois Capuron | Fred Duval | Fabrice Jarzaguet

Eer, vrijheid, wraak en een handvol dollars brengen vier levens bijeen in een wilde rit door een door burgeroorlog verscheurd land. Een spannende western in 4 delen!
Scenario Fred Duval, Francois Capuron
Tekeningen Fabrice Jarzaguet
Inkleuring Isabelle Rabarot
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463065016
ISBN Softcover 9789463065023

Verenigde Staten, herfst 1865. Na ternauwernood te zijn ontsnapt aan kapitein Lopeman en zijn IJzeren Brigade, leiden Shannon en Nathanaël, die nog steeds gezocht worden door premiejagers, een ondergedoken bestaan. Lopeman van zijn kant, is “ingehuurd” voor een hachelijke missie: te achterhalen waarom het tracé van een nieuwe spoorlijn plotseling werd veranderd.

Een jonge Zuidelijke van goede komaf, een afvallige Indiaanse verkenner en een kapitein met doortastende methodes. Drie levens, die elkaar kruisen tijdens hun tocht door het nog steeds wilde Westen?

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
1865, het zuiden van de VS. De jonge William Granger zit gevangen, zijn zus Shannon en de Indiaan Nathanaël worden gezocht en zijn op de vlucht. Intussen gaat kapitein Lopeman onverschrokken door met de jacht op geboefte. Shannon en Nathanaël heeft hij ook in het vizier…

Door Martijn Douma

Trein
William Granger is onderdeel van een gevangenentransport: een flink aantal soldaten van het verslagen zuidelijke leger is gevangen genomen. Ze worden per trein vervoerd naar Kansas, waar ze aan het werk zullen worden gezet: er moet een brug worden gebouwd. Hij ziet het somber in. Gelukkig ontvangt hij een brief van zijn zus, die schrijft dat ze veilig is.

Veilig?
Of Shannon wel echt zo veilig is valt nog te bezien: ze probeert uit handen van de Yankees te blijven. Daarnaast staat er een prijs op haar hoofd en dat van Nathanaël. Premiejagers zijn hen op het spoor. Het net rond het tweetal sluit zich snel…

Brute rotzak
Kapitein Lopeman, een brute rotzak en voor de duivel niet bang, strijkt her en der premies op door criminelen te grazen te nemen. In deel 1 en 2 zat hij, met zijn IJzeren Brigade, al achter de Grangers aan. Nu krijgt hij de opdracht om in het geheim te achterhalen waarom het tracé van een nieuwe spoorlijn plotseling werd veranderd. Hij infiltreert op een bouwplaats waar een nieuwe spoorbrug wordt gebouwd, door daar de leiding op zich te nemen. De beste manier om onopgemerkt te blijven is door in de spotlight te gaan staan, zullen we maar zeggen…

Climax
De paden van Shannon, Nathanaël en Lopeman worden in dit stripboek vakkundig bij elkaar gebracht. Uiteindelijk dwingt bruut Lopeman het tweetal zelfs tot samenwerken. Spanning en actie genoeg! Bovendien eindigt het album met een spannende climax waardoor je wil weten hoe het afloopt.

Kijkplezier
Met plezier gelezen, dit verhaal. Een prima scenario weer van François Capuron en Fred Duval, die per album van hoofdpersoon lijken te wisselen (hier is dat Lopeman). Fabrice Jarzaguet wisselt veel af qua invalshoeken, zijn semi-realistische stijl levert veel kijkplezier op. De titel van dit album, ‘Six Secrets’, lijkt te verwijzen naar de groep mannen die de abolitionist John Brown financieel ondersteunde in zijn strijd voor de afschaffing van de slavernij in Kansas: The Six Secrets. Een dergelijk groepje speelt ook in dit album een rol.


Dijk van een vierluik
Na drie albums van de vier albums durven we de conclusie al wel te trekken dat dit een prima vierluik is: een rauwe western met een originele invalshoek, veel spanning en actie en een badass bad guy.

De naam van de reeks: galgvogel
Ik wil het toch nog even aankaarten: Het wilde westen is zo ongeveer de meest algemene naam die je kunt bedenken voor een vierluik over het roemruchte Wilde Westen. Maar de naam zegt niks over de inhoud van het verhaal… De oorspronkelijke Franse naam is Gibier de potence. Letterlijk betekent dat zoiets als ‘galgvogel’, de figuurlijke betekenis is zoiets als ‘een persoon die nergens goed voor is’ of, nog duidelijker, ‘een persoon die het verdient om aan de galg te hangen’. Wel bijzonder dat door Silvester Strips voor de huidige naam gekozen is in plaats van voor een meer onderscheidende naam.
https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/zes-geheimen-en-een-rotzak-het-wilde-westen-3/