Sonora 01: Wraak

€9,95
Artikelcode 214214
Jean-Pierre Pécau | Benoit Dellac | Scarlett

1851, Maximilien is niet ten prooi gevallen aan de goudkoorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te ­nemen...
Scenario Jean-Pierre Pécau
Tekeningen Benoit Dellac
Inkleuring Scarlett
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463066051
ISBN Softcover 9789463066068

Het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje door de hele wereld. Van de ene dag op de andere spoelt een golf mensen aan in San Francisco. Onder hen honderden ­Fransen: de vluchtelingen van de mislukte ­Parijse revolutie van 1848.

1851, Maximilien Bonnot gaat in San ­Francisco van boord, samen met zijn ­andere door de goudkoorts aangetrokken reis­genoten, ­bannelingen, avonturiers. Hij is niet ten prooi gevallen aan die koorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te ­nemen...

Sonora is een wraakwestern, compleet in 3 delen.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Er is goud gevonden in Californië! Het gerucht verspreidt zich als een lopend vuur over de hele wereld. Er komt in 1848 een grote stroom op gang van allerhande op goud belust volk. De goldrush is begonnen. Op naar San Francisco! Maximilien Bonnot gaat er in 1851 ook naartoe. Niet omdat hij door de goudkoorts besmet is, maar hij heeft een ander doel: wraak…

Door Martijn Douma

San Francisco wordt overspoeld door bannelingen en avonturiers. Onder hen honderden Fransen: veel van hen zijn Frankrijk ontvlucht na de mislukte Parijse revolutie van 1848. Laat Bonnot nu tijdens die mislukte revolutie soldaat zijn geweest, bij de nationale garde van de Seine. Daar werd hem iets vreselijks aangedaan door revolutionairen.

Ruige adjudant
Nu is onze Maximilien, met zijn soldatenachtergrond, voor geen kleintje vervaard en dat valt op in een ruige goudzoekersomgeving. Zijn reputatie blijkt hem te zijn vooruitgesneld: generaal De Freney vraagt hem bij aankomst als zijn adjudant voor hem te komen werken. In de placers, de nederzettingen in de heuvels bij Frisco, zal de orde moeten worden gehandhaafd. Want er zullen belastingen moeten worden geïnd, namens de gouverneur van de staat.

Voor Bonnot de uitgelezen kans om ongemerkt op zoek te gaan naar degenen waarop hij wraak wil nemen. Hij accepteert de job dus, en neemt ook nog eens het groentje Tortillard in zijn kielzog mee.

Buiten de getreden paden… deels
Laat het maar aan Jean-Pierre Pécau over om een gedegen verhaal in elkaar te timmeren. Dat deed hij immers ook al in reeksen als De verborgen geschiedenis, Uur U en Wonderball. Hij probeert buiten de getreden paden van prairies, woestijnen, ranches, indianen en forten te blijven en benadert San Francisco vanuit Midden-Amerika. Met een historische achtergrond is hem dat aardig gelukt. Al is dat met de karakters wat lastiger te doen: de vingervlugge revolverheld, een generaal, een groentje en een danseres die een hele saloon in vuur en vlam weet te zetten – dat hebben we allemaal wel eens gezien.

Ruw en welgevormd
De tekeningen van Benoît Dellac (Slangengod, Frontlinies) passen prima bij het verhaal, ze benadrukken de ruwe, ruige sfeer van een mijnwerkerskamp. Het komt nog wel eens wat onoverzichtelijk over, maar ook dat hoort er wel bij. Zoals zo vaak moet ook Dellac laten zien dat hij welgevormde dames kan tekenen en – spoileralert – hij kan het. De covertekening is overigens door Nicolas Siner getekend: een geweldig mooie plaat, die vast bedoeld is om de verkopen op te stuwen.

Het eerste deel van het drieluik Sonora zal vooral de liefhebber van het westerngenre goed bevallen. Voor anderen is het best een leuk verhaal. Maar het is pas deel 1 – wie weet wat Pécau en Dellac nog in petto hebben…

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/sonora-1-wraakzuchtige-western/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
In 1849 trekken er heel wat avonturiers naar Californië, want er is goud gevonden. In de golf mensen die aanspoelt in San Francisco zijn ook veel Fransen, want na de mislukte Parijse revolutie van 1848 moesten er nogal wat vluchten, en daar zitten ook behoorlijk wat onfrisse types tussen.

In 1851 gaat Maximilien Bonnot in San Francisco van boord, maar hij is niet op zoek naar goud, hij gaat op zoek naar de drie schurken die in Frankrijk zijn broer hebben vermoord. En daar moet alles voor wijken. Om bij zijn doel te komen verhuurt hij zich als beveiliger aan een merkwaardige, corrupte “generaal” die een graantje probeert mee te pikken van de goudkoorts.

Bonnot heeft ook nog een jonge jongen onder zijn hoede genomen die hij min of meer tegen het harde leven probeert te beschermen, maar dat lijkt niet helemaal te gaan lukken, want de overmoedige jongen wil maar al te graag ook stoer een revolver uit proberen. Aan het eind van dit eerste deel leeft hij nog, maar je houdt je hart vast als lezer.

Dat geeft al een beetje aan dat de schrijver en tekenaar van deze driedelige strip er aardig in slaagt je als lezer mee te krijgen in het verhaal. Ik ben dan ook benieuwd naar de twee volgende delen.