Sonora 02: Lola Montez

€9,95
Artikelcode 214215
Jean-Pierre Pécau | Benoit Dellac | Scarlett

1851, Maximilien is niet ten prooi gevallen aan de goudkoorts, maar aan een andere, net zo gevaarlijke: de koorts om wraak te ­nemen...
Scenario Jean-Pierre Pécau
Tekeningen Benoit Dellac
Inkleuring Scarlett
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463066280
ISBN Softcover 9789463066297

1849, er is goud gevonden in Californië! Max bevindt zich, net als veel goudhongerige avonturiers, ver van huis in de goudvelden. Dit is het vervolg van de intrige in deel 1, waarin onze gekwelde held aankwam bij de placers van San Francisco.

Na de moord op een Chileense mijnwerker dringt generaal de Freney er bij de mijnwerkers op aan dat ze zich moeten verlossen van de Hounds en eindelijk de veiligheid op de placers moeten herstellen. Maar dat is niet het eigenlijke doel van de generaal die echt tot alles bereid is om dat te bereiken. Nu Max de alcalde is en nog steeds op wraak zint, zal hij moeten schipperen tussen wat hij zelf wil en wat zijn baas wil, tussen zijn wraak... en wat zijn hart hem ingeeft.

Sonora is een wraakwestern, compleet in 3 delen.

3 reviews

4 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
In de goudzoekersregio rond San Francisco, 1851, geniet Maximilien aanzien als rechterhand van de generaal. Niemand heeft in de gaten dat hij daar alleen is om wraak te nemen. Maar zijn doelwit is erg lastig te vinden…

Door Martijn Douma

In dit tweede deel wordt Maximilien, recent vanuit Frankrijk overgekomen, gedwongen zijn mannetje te staan. Want ook al geniet hij inmiddels het nodige aanzien als rechterhand van de generaal, de mensen in zijn omgeving zijn onberekenbaar en lang niet altijd zuiver op de graat. Neem bijvoorbeeld de tiener Mace “Tortillard”, die eerder door Maximilien werd gered: vingervlug met het pistool, maar ook licht ontvlambaar. En aanzienlijk minder beschaafd dan de Fransman – een ongeleid projectiel dus!

Explosief
De generaal leunt flink op de (ook qua kleding) onberispelijke Max maar hij vertrouwt hem niet alles toe en houdt er een dubbele agenda op na. De politieke intriges van de generaal leiden zelfs tot een explosieve situatie in het stadje. Lola Montez, de knappe geliefde van de generaal – tevens exotisch danseres in de saloon – ziet onze knappe Fransman wel zitten en dat maakt de situatie er niet per se beter op. Kan Maximilien haar avances weerstaan, nu hij erachter is gekomen dat zij degene is die hem discreet de naam kan bezorgen van de persoon waarop hij zich wil wreken?

Oog om oog
In het drieluik Sonora krijgen we de groezelige, gevaarlijke kant te zien van de nederzettingen in de heuvels bij San Francisco ten tijde van de goudkoorts. Daar waar het credo “oog om oog” is en je er altijd voor moet zorgen dat je rug is gedekt… Een western met een grauwe sfeer en een onvoorspelbaar verloop, voorzien van de bijpassende tekenstijl van Benoît Dellac en een sfeer verhogende inkleuring van Scarlett Smulkowski. We kijken uit naar het slot van dit drieluik!
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Sonora is wat je een “wraakwestern” zou kunnen noemen. We volgen Maximilian Bonnot, die in het verhaal verder gewoon Max heet, naar San Francisco, waar het barst van de avonturiers en goudzoekers, en bannelingen, zoals Max, die de Franse revolutie is ontvlucht. Alleen is Max niet op zoek naar goud, maar naar de man die in Parijs zijn broer heeft vermoord.

Om zijn doel te bereiken heeft hij zich aangesloten bij generaal de Freney die probeert de rust in het woelige San Francisco te bereiken door de mijnwerkers en de “Hounds” tegen elkaar op te zetten. Max moet het vuile werk opknappen, en ziet ondertussen met lede ogen aan hoe zijn jonge protegé volledig ontspoort.

Wat de strip verder, naast een spannend verhaal en pittige scenes interessant maakt is dat het ook een redelijk realistisch beeld geeft van Californië halverwege de negentiende eeuw. De staat werd net toegelaten tot de Verenigde Staten van Amerika, en de generaal wou graag de eerste gouverneur worden.

De vrijbuiters zien dat niet zo zitten en gaan voor een deel op zoek naar een andere plek waar goud gevonden wordt – Sonora,over de grens in Mexico. Aan het eind van dit boek, waarin vele verwikkelingen zich hebben voorgedaan, vertrekt de generaal naar Sonora, met Max, die zijn wraak meeneemt. Nog even wachten op het afsluitende derde deel…

Oh, en als je wil weten wat voor rol Lola speelt in het verhaal, zul je de strip gewoon moeten aanschaffen.
c
08 Sep 2020
Cutting Edge
Wraakwestern op z'n best

Het Wilde Westen… wat een fantastische periode is dat. Het tijdperk dat nog geen honderd jaar heeft geduurd bestond uit heel wat gevaar en gelukkig wordt er in de stripwereld heel wat aandacht aan besteed. Dat resulteert in heel wat fantastische westernreeksen als onder andere ‘Undertaker’, ‘Bouncer’, ‘Blueberry’ en uiteraard ook 'Lucky Luke'. We kunnen hier nog een pak meer topreeksen neerpennen, maar dan wijken we af van het tweede album van 'Sonora', ook al een reeks die in het rijtje thuishoort.

San Fransisco is anno 2020 een bruisende stad en dat is te danken aan alle pioniers die er op goudzoektocht kwamen. In deel één kwamen we te weten dat Maximilien, afgekort naar Max, aankwam in de stad bij de placers. Niet zozeer door de talrijke goudaders die er te vinden zijn, maar wel voor wraak op iemand die hem in het verleden heel wat leed bezorgde. Al snel wordt Max benoemd tot adjudant van generaal De Freney en moet hij ervoor zorgen dat alles veilig verloopt in de stad.

Het stadje zit vol Fransen, die gevlucht zijn na de mislukte Parijse Revolutie en onderdrukt worden is het laatste dat ze willen. Daarom weigert de bevolking deel te worden van de Unie, en iedereen zal het gevoeld hebben…

Sonora is een beklijvend westerndrieluik dat clichés probeert te vermijden. Zo zien we geen woedende indianenmenigtes op de prairie en het alom gekende spierballengerol blijft ook uit. Benoît Dellac, die we kennen uit onder andere ‘Slangengod’ en ‘Man van het jaar’, levert een knap getekend verhaal af met oog voor detail en perspectief. Pécau kennen we dan weer van ‘Man van het jaar’ (opnieuw) en ‘Verborgen geschiedenis’. Dankzij onder andere die reeksen kan hij heel wat adelbrieven voorleggen wat betreft het schrijven van knappe scenario’s. Ook nu bekoort hij ons met een spannend verhaal dat ons aandachtig houdt. Op naar het derde en laatste deel!

Seppe Cools
© Cutting Edge - 18 augustus 2020

http://www.cuttingedge.be/boekenstrips/jean-pierre-pécau-benoît-dellac-scarlett-smulkowski-'sonora-2-lola-montez'