Kale Kop 06: De grote dag

€9,95
Artikelcode 502066
Serge Ernst | Zidrou

De grappige en vertederende avonturen van een klein meisje dat in een ziekenhuis woont.
Scenario Zidrou
Tekeningen Serge Ernst
Inkleuring Serge Ernst
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Softcover 9789464840117

De grappige en vertederende avonturen van een jong meisje dat in een ziekenhuis woont.

Hallo, ik heet Zita. Zita Sayyah. Maar hier, in ziekenhuis De Wafel, noemt iedereen me ‘Kale Kop’. Ik ben 13. Ik weet het, dat zou je niet zeggen. Ik woon op de 6e verdieping. Daar vind je kinderen na een auto-ongeluk en kinderen met een zware ziekte. Kinderen die het echt niet hebben getroffen, dus!

Ik heb het grote lot gewonnen: ik lijd aan een soort leukemie. 9 jaar al. Wie doe beter? Of eerder… wie doet slechter? Maar het kan me niet meer schelen. Want ik ben verliefd! Ik heb ergens gelezen ‘als je de liefde kent, word je door het leven verwend’. En vanavond heb ik met hem afgesproken.

Ik vraag me af of hij me zal durven te kussen! Ik ga voor alle zekerheid toch maar mijn tanden poetsen…

Kale Kop is getekend door Serge Ernst, op scenario van Zidrou.

3 reviews

5 sterren op basis van 3 beoordelingen

d
27 Nov 2023
De Boekenman
Deel 6 van Kale Kop start meteen scherp; Zita is genezen en mag naar huis!... Of toch niet, het was maar een droom. Gelukkig krijgt ze troost van Piet, een andere patiënt uit het ziekenhuis. Er groeit een ontroerende romance tussen de twee, waar de vonken afvliegen!

Kale kop raakt en ontroert je ieder album opnieuw. Wat lezen we dit werk van Ernst en Zidrou toch zo graag! Ze proberen van een erge situatie het beste te maken, wat ook een mooie boodschap naar de jonge lezer kan zijn; probeer het positieve in alles te zien, pluk de dag!
m
27 Nov 2023
MOORS MAGAZINE
Kun je een humoristische strip maken over ongeneeslijk zieke kinderen? Scenarioschrijver Zidrou en striptekenaar Ernst bewijzen met hun reeks rond het meisje Zita Sayyah, dat in het ziekenhuis waar ze al negen jaar woont liefkozend Kale Kop genoemd wordt, dat dat inderdaad heel goed kan.

Zita woont op de zesde verdieping, waar je kinderen vindt die daar na een auto-ongeluk terecht zijn gekomen, of omdat ze een zware ziekte hebben, zoals Zita, die leukemie heeft. Ze is inmiddels dertien, en verliefd op Pietje, die juist in dit deel te horen krijgt dat hij naar huis mag omdat zijn kanker verdwenen is.

Het verhaal begint dit keer met een droom – Zita droomt dat ze haar eigen haar weer terug heeft, dat ze genezen is en dat ze naar huis mag – de Grote Dag dus. Maar dat blijkt een droom die alle kinderen op haar afdeling in verschillende variaties blijken te kennen. Zita blijft echter onverwoestbaar optimistisch en vrolijk, en geniet van de kleinste dingen, en met Pietje kan ze zowaar een eerste kus uitwisselen.

Kale Kop is een aandoenlijke, zelfs aangrijpende strip, die je regelmatig doet lachen, maar wel met een melancholieke bijsmaak. Indrukwekkend hoe zware kost lichtvoetig behandeld kan worden en daardoor extra hard binnenkomt. Chapeau!

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/kale-kop-6-de-grote-dag/
s
02 Jun 2023
STRIPSPECIAALZAAK.be
Eindelijk is het de grote dag voor de dertienjarige Zita. Na negen jaar te hebben gewoond op de oncologische afdeling van het ziekenhuis, heeft ze haar leukemie definitief verslagen. Eindelijk is ze kankervrij. Haar droom is waar geworden. Eindelijk kan ze de vrijheid tegemoet wandelen. Eindelijk vrij!

Met een krop in de keel lezen we de eerste bladzijden van de nieuwe Kale Kop. We zijn zo blij voor haar. Oprecht blij. Al jaren leven we met het meisje mee. Haar onzekerheden, haar guitige humor, haar oneindige droefheid als iemand van de andere krokodillen of vaste bewoners op de kinderkankerafdeling het niet haalt, haar onverdroten optimisme,... We denken dat we haar door en door kennen. Of toch helemaal niet. Shiiiiiiiiit. Scenarist Zidrou had nog eens een heel creatief moment. Deze Kale Kop is zonder twijfel de meest romantische, maar ook een van de hardste uit de hele reeks. Wat een strip!

Tekenaar Serge Ernst (De Zappers, Knipoogje van Ernst) is geen tekenaar voor wiens werk je je naar de winkel rept, maar deze Kale Kop zit hem als gegoten. De ingebakken vrolijkheid van zijn open tekeningen maakt het zware onderwerp altijd verteerbaar. Dit is echt wel zijn allerbeste reeks. Meer nog, pagina 9 van dit album is ongetwijfeld de strafste pagina die hij ooit heeft getekend.

In elke recensie die we van deze topreeks al hebben geschreven, herhalen we het enorme marketingpotentieel van de reeks. In een ideale wereld is de strip Kale Kop een evenement. Honderden Rode Kruis-vrijwilligers verkopen stripstickers van het fenomeen Kale Kop. Hordes vrijwilligers brengen deze strip aan de man voor het Kinderkankerfonds in plaats van het traditionele bloemetje. In elke wachtzaal van elk kinderziekenhuis ligt dit album er als kennismaking. In een ideale wereld hebben uitgeverij Strip2000 en nu al twee albums Silvester, al een spotgoedkope laatstejaarsstudent marketing in huis gehaald wiens enige missie erin bestaat iets van bovenstaande te realiseren. De ideale wereld ligt zo voor het grijpen. Deze strip verdient het, want zelden werd kinderkanker zo eerlijk benadert.

Kale Kop is een prachtstrip met het hart op de juiste plaats. Voor de twijfelaars, dit is het beste album van de reeks. Probeer het uit.

WOUTER PORTEMAN

https://www.stripspeciaalzaak.be/pas-verschenen/beste-album-van-de-reeks