Er was eens... De Mens 02: De vruchtbare valleien en Egypte

Artikelcode 502002
Gaudin | Minte | Barbaud

Er was eens... de mens is gebaseerd op de populairwetenschappelijke, historische animatieserie uit 1978 van de hand van Albert Barillé.
Scenario Jean-Charles Gaudin
Tekeningen Jean Barbaud, Minte
Inkleuring Afroula Hadjiyannakis
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Softcover 9789463062534

Er was eens... de mens is een populairwetenschappelijke, historische animatieserie uit 1978 van de hand van Albert Barillé. Het was meteen een groot succes, dat ook de daaropvolgende generaties bleef boeien.

In dit deel ontdekken we hoe de mensen van Mesopotamië tot Egypte leerden de rivieren te beheersen om de valleien vruchtbaar te maken. En samen met onze sympathieke helden zijn we getuige van de bouw van de eerste piramides en de opkomst van de farao’s...

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
13 Jan 2022
Strip Info.be
In de bespreking van het vorige deel werd al verwezen naar de bron van deze reeks: de tekenfilms van Barillé. Voor sommigen van ons zal deze reeks dan ook niet meer heel veel verrassingen bevatten, maar dat is ook niet de bedoeling. Dit is niet zo zeer gericht op de nostalgie-koper maar naar de jeugd van nu... een nieuwe generatie om kennis te maken met de geschiedenis van de mens.

In dit deel maken we de stap van de Cro-magnonmens naar de landbouwers en piramidebouwers van Egypte. Er worden dus behoorlijk wat stappen gezet op weg naar de huidige mens: vuur, landbouw, wiel, schepen.. Ondanks de grote stappen voor de mensheid komt dat zo niet over als je het leest. De evolutie is natuurlijk en logisch. Alleen de uitstapjes naar de bijbel zijn niet altijd zo geschiedkundig juist, maar ook dat wordt gekaderd, nadien.

De maestro die het verhaal vertelt en de kinderen die naar hem luisteren mochten niet ontbreken. Ze geven de komische noot aan wat anders toch zou doorslaan naar een droge opsomming van oorzaken en gevolg. Dat is gelukkig niet veranderd en ook wel nodig om mijn jonge neefjes geïnteresseerd te houden. Ook de tekenstijl is vlot: de essentie wordt weergegeven, met weinig extra franje maar wel met de juiste details om het punt te maken.

In het kort: het lijkt succesvol de jeugd aan te spreken.