Conquests 01: Islandia

€9,95
Artikelcode 213161
Jean-Luc Istin | Ziborad Radivojevic | Eber Evangelista

Het laatste restje van de mensheid bestaat uit 5 kolonies, elk met een armada van ruimteschepen die het heelal doorkruisen richting 5 exoplaneten. Hun doel: veroveren!
Scenario Jean-Luc Istin
Tekeningen Ziborad Radivojevic
Inkleuring Eber Evangelista
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463065726
ISBN Softcover 9789463065900

In de toekomst bestaat de mensheid uit vijf kolonies. Hun armada’s met ruimteschepen zetten koers naar vijf exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren.

Het reisdoel wordt bereikt: Islandia, een ijsplaneet met slechts één autochtoon ras. Op bevel van Admiraal Ragnvald Hakarsson wordt Oberleutnant Kirsten Konig belast met het leggen van de contacten met de ‘Islandiërs’.
Sinds ze ontwaakte uit haar cryoslaap heeft Konig last van een niet aflatende hoofdpijn,duizeligheid en hallucinaties die verbonden lijken te zijn met de planeet. Dan krijgt ze te horen dat de tweede kolonie werd aangevallen. Er zijn geen overlevenden of getuigen. Konings onderzoek lijkt erop te wijzen dat de Islandiërs de schuldigen zijn, maar dan ontdekt ze een spoor dat leidt naar het hart van een complot dat ze nooit voor mogelijk had gehouden...

Lees ook de nieuwe scifi knaller ISS SNIPERS!

5 reviews

4,2 sterren op basis van 5 beoordelingen

i
03 Mar 2023
Indeboekenkast.com
Na 30 jaar in ontwaakt Oberleutnant Koning uit haar cryo-slaap. Het ruimteschip Fafnir waar zij en de rest van de bemanning sliepen, heeft zijn doel bereikt. Ze zijn aangekomen bij hun doel: de ijsplaneet Islandia. Kirsten Koning is alleen niet ontwaakt zoals ze had gehoopt. Ze heeft een barstende koppijn en heeft last van hallucinaties. Ze voelt zich verbonden met de bevolking van deze planeet en hoopt dat de mensheid en Islandiërs in vrede naast elkaar kunnen leven, maar haar leidinggevenden hebben heel andere plannen.

Islandia is het eerste en meer dan geslaagde deel van de futuristische stripalbumreeks Conquests. Het verhaal bevat alle ingrediënten die je van een sciencefictionserie mag verwachten. Het verhaal start wel wat clichématig. De aarde is er dankzij de vernielzucht van de mensheid slecht aan toe en de overblijvers moeten op zoek naar een nieuwe locatie waar ze kunnen overleven. Het verhaal heeft echter een paar originele wendingen, waardoor je alleen maar verder wilt lezen. Extra leuk vind ik dat de rode draad in dit verhaal rondom een krachtige vrouw en haar dochtertje draait. Het verhaal zal dan ook zeker zowel mannen als vrouwen aanspreken. Islandia is een prima combinatie van een goed toekomstverhaal en indrukwekkende illustraties.
Illustratie: Ziborad Radivojevic

Het stripalbum is vrij dik en er valt dan ook (voor een stripalbum) vrij veel te lezen. Het staat bol van de futuristische technologische snufjes, spiritualiteit en menselijk drama. Het geheel leest vlot weg en is dankzij de realistisch ogende illustraties van Ziborad Radivojevic een fraai geheel geworden. De pakkende tekst van Jean-Luc Istin is vermakelijk te noemen en naar de gedetailleerde illustraties kun je blijven kijken. Dit album heeft min of meer een gesloten einde, maar ik hoop in het volgende deel nog veel meer over Kirsten Koning en haar dochter te lezen.

https://indeboekenkast.com/stripboeken/sciencefiction/conquests-1-islandia/
s
13 Jan 2022
Strip Info.be
Ergens in de toekomst heeft de mensheid het klaargespeeld om z’n heimat finaal te verwoesten. De enige hoop op overleven van de soort is het koloniseren van exoplaneten en dus werden armada’s uitgestuurd. Eén van die armada’s heeft als eindbestemming Islandia (Spaans voor ‘Ijsland’), een ijsplaneet waar de mens moet trachten samen te leven met de inheemse bevolking. Maar waar een leger wordt uitgestuurd om vredevol samenleven mogelijk te maken, mag je problemen verwachten…

Het album start met een scène geïnspireerd op ‘2001 A Space Odyssey’ waarin een zwarte monoliet de ’vonk’ van intelligentie schonk aan de mensheid. Iets wat bij mij steeds de nodige nieuwsgierigheid opwekt. Kwestie is dan om die interesse vast te houden. En daar slaagt Jean-Luc Istin wonderwel in! Het verhaal overstijgt het normale ‘ik kwam, ik zag en ik overwon (of ook vaak: ging tenonder)’ van heel wat reeksen waarin een legermacht de hoofdrol speelt. Er is voldoende plaats voor actie, ontdekking, maar ook voor gevoel.

Het tekenwerk van Zivorad Radivojevic spreekt me ook aan en vormt een uitstekende match met de setting. Gecombineerd met het spelen met de pagina-indeling en het variëren in grootte van de tekeningen, zorgt dit voor een erg aangename leeservaring.
De inkleuring van Eber Evangelista bepaalt mee de sfeer maar doet soms overbelicht aan. Vooral bij (naakte) lichamen is er naar mijn gevoel teveel contrast.

Hét grote voordeel van dit album/deze reeks is dat elk boek afzonderlijk te lezen is. Alles draait om verschillende groepen mensen op een verschillende bestemming en het verhaal eindigt op de laatste pagina (hoewel er toch ruimte is om er eventueel een vervolg aan te breien). Een verademing tussen ellenlang uitgesponnen reeksen.

Nog dit: oorspronkelijk waren er 5 albums voorzien in deze reeks, maar in het Frans werden reeds 8 albums uitgebracht. Als ze allemaal het niveau van Islandia aanhouden, hoor je mij alvast niet klagen!

Besluit: een stevig begin van deze reeks! Zeker de moeite waard voor liefhebbers van het genre.
https://stripinfo.be/recensie.php?recensie=4748
j
10 Jan 2022
Joost Zuijderduijn, Fantasy Wereld
De wereld is niet meer leefbaar en de mensheid, die nu bestaat uit vijf grote kolonies, reist nu door de ruimte op zoek naar planeten. Kirsten is een van deze mensen en als ze wakker wordt na haar lange slaap, hoort ze dat haar kolonie is aangekomen bij een bewoonbare planeet. Er is leven gevonden op deze planeet, dus Kirsten wordt op een missie gestuurd om contact te maken met de aliens. De aliens zijn erg vredelievend en al snel worden er kampen opgezet op de planeet, tot er catastrofale rampen in de kampen plaats beginnen te vinden. Is dit de schuld van de aliens, of is er meer aan de hand?
Futuristische strip op een nieuwe planeet

Conquests is een vijfdelige serie die zich focust op het koloniseren van nieuwe planeten. De intergalactische vloot ziet als eerste Islandia, een planeet die aan het oppervlak erg koud is. De wezens die er leven zijn wat primitief, maar je ziet wel dat ze geen oorlog in het vizier hebben. Dit is een groot contrast met de mensen die met hun ruimteschepen en machines een nieuwe wereld willen veroveren. Op een rustige manier samenleven met de aliens is voor de machthebbers geen optie, ze moeten laten zien wie hier de baas is!

Kirsten krijgt steeds meer vraagtekens bij de bevelen die ze krijgt. Ze ziet dat de aliens geen kwaad in de zin hebben, maar ze wordt wel onzeker als het erop lijkt dat de aliens een oorlog zijn gestart. Ze denkt goed na en weet haar gevoel te volgen, waardoor ze uiteindelijk de antwoorden krijgt die ze nodig heeft om tot een oordeel te komen. Daarnaast merkt ze dat ze na haar kunstmatige slaap niet meer dezelfde is. Ze voelt zich wat vreemd en is erg afstandelijk naar haar man, hoewel ze nog steeds veel om haar dochtertje geeft. Gaandeweg het verhaal word je steeds nieuwsgierig naar het mysterie achter Kirsten, want ze is erg opmerkelijk en kan dingen die normaal niet zouden kunnen.
Epische strijd met wat onnodige aspecten

Islandia zit vol met spannende gevechten waarin je veel futuristische beelden ziet. Het ruimteschip zit vol techniek en ziet er ook realistisch uit. Het kleurgebruik is vooral erg koeltjes, wat helemaal wordt aangedikt door de koude planeet die wordt bezocht. Hierdoor steken kleuren zoals rood wel erg goed af tussen alle koele kleuren, waardoor beelden zoals vuur nog opvallender zijn. De afbeeldingen zitten daarbij vol detail en landschappen worden op een indrukwekkende wijze weergegeven. Alle machines en de harnassen van personages zijn erg gestroomlijnd, waardoor gevechten en actiescènes heel strak aanvoelen.

De afbeeldingen zitten vol detail en landschappen worden op een indrukwekkende wijze weergegeven.

Deze strip bevat ook wat kleine dingen die wat onnodig aanvoelen. Zo is Kirsten vaak schaars gekleed of naakt afgebeeld, wat afbreuk doet aan het serieuze verhaal. Daarbij waren er ook personages die af en toe Duitse uitspraken deden, wat ook niet helemaal paste bij het verhaal. Deze uitspraken hadden ook prima vertaald kunnen worden naar het Nederlands, dus dit voelde wat overbodig aan. Wel is het fijn om te zien dat Kirsten naast haar plichten als soldaat, ook een zachte kant heeft wat betreft haar dochter. Zo zorgde deze strip toch voor wat menselijkheid, aangezien veel mensen van de kolonie alleen maar slechte bedoelingen hebben met de planeet.
Conclusie

Islandia is een mooi begin van een vijfdelige serie waarin de mensheid exoplaneten probeert te verkennen, waar ze hopelijk ook kunnen leven. Dit verhaal is in ieder geval op gepaste wijze afgerond en daardoor kan het volgende deel een heel nieuw avontuur laten zien. De tekenstijl is erg strak en koeltjes, terwijl de personages erg sterk zijn en er zowel slechte als goede mensen aan bod komen in dit verhaal. Mocht je toe zijn aan een intergalactisch avontuur, dan is Conquests zeker wat voor jou!
https://www.fantasywereld.nl/strips/striprecensies/conquests-1-islandia-een-futuristische-strip-op-een-nieuwe-planeet/
j
10 Jan 2022
Joost Zuijderduijn, Fantasy Wereld
De wereld is niet meer leefbaar en de mensheid, die nu bestaat uit vijf grote kolonies, reist nu door de ruimte op zoek naar planeten. Kirsten is een van deze mensen en als ze wakker wordt na haar lange slaap, hoort ze dat haar kolonie is aangekomen bij een bewoonbare planeet. Er is leven gevonden op deze planeet, dus Kirsten wordt op een missie gestuurd om contact te maken met de aliens. De aliens zijn erg vredelievend en al snel worden er kampen opgezet op de planeet, tot er catastrofale rampen in de kampen plaats beginnen te vinden. Is dit de schuld van de aliens, of is er meer aan de hand?
Futuristische strip op een nieuwe planeet

Conquests is een vijfdelige serie die zich focust op het koloniseren van nieuwe planeten. De intergalactische vloot ziet als eerste Islandia, een planeet die aan het oppervlak erg koud is. De wezens die er leven zijn wat primitief, maar je ziet wel dat ze geen oorlog in het vizier hebben. Dit is een groot contrast met de mensen die met hun ruimteschepen en machines een nieuwe wereld willen veroveren. Op een rustige manier samenleven met de aliens is voor de machthebbers geen optie, ze moeten laten zien wie hier de baas is!

Kirsten krijgt steeds meer vraagtekens bij de bevelen die ze krijgt. Ze ziet dat de aliens geen kwaad in de zin hebben, maar ze wordt wel onzeker als het erop lijkt dat de aliens een oorlog zijn gestart. Ze denkt goed na en weet haar gevoel te volgen, waardoor ze uiteindelijk de antwoorden krijgt die ze nodig heeft om tot een oordeel te komen. Daarnaast merkt ze dat ze na haar kunstmatige slaap niet meer dezelfde is. Ze voelt zich wat vreemd en is erg afstandelijk naar haar man, hoewel ze nog steeds veel om haar dochtertje geeft. Gaandeweg het verhaal word je steeds nieuwsgierig naar het mysterie achter Kirsten, want ze is erg opmerkelijk en kan dingen die normaal niet zouden kunnen.
Epische strijd met wat onnodige aspecten

Islandia zit vol met spannende gevechten waarin je veel futuristische beelden ziet. Het ruimteschip zit vol techniek en ziet er ook realistisch uit. Het kleurgebruik is vooral erg koeltjes, wat helemaal wordt aangedikt door de koude planeet die wordt bezocht. Hierdoor steken kleuren zoals rood wel erg goed af tussen alle koele kleuren, waardoor beelden zoals vuur nog opvallender zijn. De afbeeldingen zitten daarbij vol detail en landschappen worden op een indrukwekkende wijze weergegeven. Alle machines en de harnassen van personages zijn erg gestroomlijnd, waardoor gevechten en actiescènes heel strak aanvoelen.

De afbeeldingen zitten vol detail en landschappen worden op een indrukwekkende wijze weergegeven.

Deze strip bevat ook wat kleine dingen die wat onnodig aanvoelen. Zo is Kirsten vaak schaars gekleed of naakt afgebeeld, wat afbreuk doet aan het serieuze verhaal. Daarbij waren er ook personages die af en toe Duitse uitspraken deden, wat ook niet helemaal paste bij het verhaal. Deze uitspraken hadden ook prima vertaald kunnen worden naar het Nederlands, dus dit voelde wat overbodig aan. Wel is het fijn om te zien dat Kirsten naast haar plichten als soldaat, ook een zachte kant heeft wat betreft haar dochter. Zo zorgde deze strip toch voor wat menselijkheid, aangezien veel mensen van de kolonie alleen maar slechte bedoelingen hebben met de planeet.
Conclusie

Islandia is een mooi begin van een vijfdelige serie waarin de mensheid exoplaneten probeert te verkennen, waar ze hopelijk ook kunnen leven. Dit verhaal is in ieder geval op gepaste wijze afgerond en daardoor kan het volgende deel een heel nieuw avontuur laten zien. De tekenstijl is erg strak en koeltjes, terwijl de personages erg sterk zijn en er zowel slechte als goede mensen aan bod komen in dit verhaal. Mocht je toe zijn aan een intergalactisch avontuur, dan is Conquests zeker wat voor jou!
https://www.fantasywereld.nl/strips/striprecensies/conquests-1-islandia-een-futuristische-strip-op-een-nieuwe-planeet/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Conquests is de overkoepelende titel van een reeks van vijf science fictionstrips met als uitgangspunt dat de aarde de mensheid niet langer kan beschermen en dat vijf vloten van ruimteschepen onderweg zijn naar vijf exoplaneten om die nieuwe werelden te veroveren en daar een nieuw leven op te bouwen.

Elke aflevering vormt een afgerond verhaal, en elk verhaal is geschreven door een andere scenarioschrijver en getekend door een andere tekenaar, maar doordat het uitgangspunt gelijk is, voelen de eerste twee delen wel degelijk aan als twee verhalen die bij elkaar horen.

In het eerste deel, Islandia, wordt Oberleutnant Kirsten Konig wakker uit haar cryoslaap omdat ze bij hun reisdoel zijn aangeland, de ijsplaneet Islandia, waar slechts één autochtoon volk leeft. Konig wordt belast met de eerste verkenningen en ontmoetingen. Het opperbevel van de vloot heeft haast en gaat snel koloniën inrichten, maar dan gaat het mis en wordt er een kolonie uitgemoord, waarbij de beschuldigende vinger uiteraard naar de oorspronkelijke bewoners van de planeet gaat, maar dat blijkt toch allemaal iets ingewikkelder in elkaar te steken. Islandia is vooral een verhaal van intriges, machtsspelletjes en verraad. De afloop is op zijn zachtst gezegd tamelijk verrassend te noemen.