Conquests 03: Decornum

€9,95
Artikelcode 213163
Nicolas Jarry | Stephán Crety | Olivier Héban

Het laatste restje van de mensheid bestaat uit 5 kolonies, elk met een armada van ruimteschepen die het heelal doorkruisen richting 5 exoplaneten. Hun doel: veroveren!
Scenario Nicolas Jarry
Tekeningen Stéphane Créty
Inkleuring Olivier Héban
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463066174
ISBN Softcover 9789463066181

In de toekomst bestaat de mensheid uit vijf kolonies. Hun armada’s met ruimteschepen zetten koers naar vijf exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren.

Decornum is gigantisch groot en heeft een overvloed aan grondstoffen. De perfecte planeet voor de Japanse ruimtevloot om er de basis te leggen voor een nieuwe beschaving... Een deel van de oorspronkelijke bewoners is hun echter vijandig gezind. Bovendien beschikken deze buitenaardse wezens over een bijna onuitputtelijke energiebron.

De kolonie heeft een tekort aan materialen en manschappen en kan niet meteen een frontale aanval inzetten. Enkele menselijke verkenners worden op de planeet gedropt met een missie die essentieel is voor het voortbestaan van de mensheid. Ze moeten zoveel mogelijk informatie trachten te vergaren. Onder hen bevindt zich ook Keïto wiens heethoofdigheid weleens voor problemen zou kunnen zorgen...

Lees ook de nieuwe scifi knaller ISS SNIPERS!

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

j
10 Jan 2022
Joost Zuijderduijn, Fantasy Wereld
Concept van Conquests is ook de derde keer weer interessant
Keïto is een van de kolonisten die naar Decornum is afgereisd om daar de mensheid de planeet te laten bevolken. Deze planeet is bewoonbaar, maar een buitenaards ras leeft hier ook. Ze noemen zichzelf de heersers en zijn een vrij complex ras met veel biologische vooruitgang, waardoor de planeet overnemen nog een aardig karwei is. Keïto kan in ieder geval in een speciaal pak onderdeel uitmaken van een van de gemeenschappen van deze heersers, die als slaven dienen. Maar kan er wel samengewerkt worden met dit volk, of is een oorlog onvermijdelijk?
Nieuw intergalactisch avontuur

In Conquests volg je de mensheid, die na het kapot maken van hun eigen planeet op zoek gaat naar andere planeten waar ze kunnen leven en voortbestaan. In elk deel lees je weer over een andere planeet waar de mensen bezig zijn met kolonisatie, maar ook in dit deel gaat dit vrij stroef. De heersers van Decornum zijn niet van plan om zich over te leveren aan de mensheid, die een groot scala aan wapens bezit. De locaties op Decornum zien er erg veelzijdig uit, wat mooi wordt afgewisseld met de ruimtestations vol technologische snufjes. Ook laat dit deel de gruwelijkheden zien van de oorlog, maar ook hoe wreed de heersers kunnen zijn. Het is fascinerend om te zien hoe dit buitenaardse ras te werk gaat, maar ook hoe de spanningen snel oplopen.

Keïto is een ideaal personage dat je voornamelijk volgt. Hij werd geboren in Japan, de aarde werd compleet verwoest door de mensheid en nu heeft hij een missie op de nieuwe planeet. Door een speciaal pak lijkt hij net op de heersers, waardoor hij kan infiltreren in een gemeenschap van slaven, waar hij meer leert over de planeet. Hoewel hij graag wil dat de mensheid op deze planeet kan wonen, merkt hij ook dat de manier van aanpak van de mensen niet al te juist is. Maken ze nu juist weer een nieuwe planeet kapot? Keïto worstelt hier ontzettend mee, wat wordt versterkt door flashbacks naar zijn jeugd waarin hij veel optrok met zijn grootvader. Hij is daardoor een held die aan de verkeerde kant staat, maar gaandeweg de juiste beslissingen weet te maken.
Bloederige taferelen, maar mist nog enige logica

Doordat de mensheid met harde hand de planeet wil overmeesteren, komen er genoeg spannende gevechten voorbij waarin alles op gruwelijke wijze wordt afgebeeld. Er zijn veel spanningen waarbij de mensen met grote robotpakken de heersers een kopje kleiner willen maken, wat resulteert in allerlei bloederige taferelen die erg akelig ogen. Alle technologische machines van de mensen zijn erg gedetailleerd getekend, waardoor je onder de indruk raakt door alle details die er te vinden zijn. Aan de andere kant is deze strip op bepaalde punten wat rommelig. Bij sommige afbeeldingen is niet helemaal duidelijk welk personage waar staat, waardoor het even puzzelen is voordat je een goed beeld hebt van de situatie. Ook wordt er net niet genoeg uitleg gegeven om erg duidelijk te zijn, wat enige afbreuk doet aan het verhaal.
Conclusie

In de serie Conquests lees je steeds weer een nieuw verhaal over de mensheid die een ruimteavontuur beleeft op een nieuwe leefbare planeet, maar of dat nou goed uitpakt… Dit derde verhaal weet weer origineel te zijn door een personage dat aan beide kanten staat en een buitenaards ras dat op biologisch gebied een bepaalde voorsprong heeft op de mensheid. Het verhaal had misschien iets meer duidelijkheid kunnen geven over de situatie, maar over het algemeen blijkt de kolonisatie van andere planeten weer een interessant concept te zijn waar veel over te schrijven valt.
s
16 Jun 2021
Strip Tip
Decornum, een planeet twee keer zo groot als de Aarde, met een kleine bevolking. Vruchtbare grond genoeg, een geschikte atmosfeer, geen oceanen maar wel zoetwatermeren. Klinkt als een geschikte planeet om te koloniseren! Maar de lokale bevolking werkt niet echt mee…

Door Martijn Douma

Omdat de voorraden grondstoffen nagenoeg op zijn wordt er snel een versterkte nederzetting opgericht. Die wordt echter binnen enkele uren volledig van de planeetbodem gevaagd, waarna de – van oorsprong Japanse – mensen van de vloot maken dat ze van de planeet af komen.

Blauwhuidig
Piloot Keïto infiltreert vervolgens in een lokale stam. Dat doet hij door zich in een pak te vermommen als een van de blauwhuidige aliens. Hij bouwt er in de loop der jaren vriendschappen op en leert planeet en bewoners kennen. De vreedzame lokale bevolking blijkt door een heel kleine heersende klasse gebruikt te worden als slaven. Deze heersers kunnen wel over enorme hoeveelheden energie beschikken – de bron hiervan is onbekend. De vraag is hoe de kolonisten de heersers kunnen verslaan.

Escalatie
Nadat een conflict tussen de stam en de heersers escaleert verdwijnt Keïto letterlijk van de radar. Zijn vriendin Atsuka, toevallig ook de kapitein van zijn unit, ziet zich genoodzaakt tegen de bevelen in achter hem aan te gaan. En dat zet vervolgens een kettingreactie in gang…

Avatar
Iemand die door middel van een vermomming infiltreert bij een stam buitenaardse wezens, waar ken ik dat van? Dit SF-verhaal is overduidelijk geïnspireerd door Avatar. Hierbij voegt de vriendschap tussen Keïto en enkele wezens een diepere emotionele laag aan het verhaal toe, net als de verbondenheid die hij met de planeet voelt. Zelf heeft hij trouwens een vrij eigengereid karakter en dat pakt wel leuk uit.

Japans
Dat de kolonisten allen van Japanse origine zijn is een interessant uitgangspunt. Het komt wel aan bod, vooral door middel van herinneringen, maar ik heb het gevoel dat daar wel meer in had gezeten. Neemt niet weg dat Nicolas Jarry (Frankrijk, 1976) hier een leuk verhaal mee heeft afgeleverd.

Combinatie SF en fantasy
Zoals we inmiddels gewend zijn van Stéphane Créty (Frankrijk, 1969) zijn de tekeningen van goede kwaliteit. Hij combineert in dit album zijn ervaring op het gebied van fantasyreeksen zoals Drakenbloed, Dwergen en Elfen met zijn ervaring met Star Wars. Dat resulteert in fraai getekende ruimteschepen, spannende aliens en sfeervolle natuurbeelden van de planeet. Ook dit derde album in de reeks Conquests mag er zijn!