Lynx: Boek 1

€9,95
Artikelcode 212656
Alexandre Eremine | Serge Perrotin

In de verre toekomst onderzoeken agenten van het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen verschillende planeten die verspreid zijn over de hele melkweg...
Scenario Serge Perrotin
Tekeningen Alexandre Eremine
Inkleuring Alexandre Eremine
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463066907
ISBN Softcover 9789463066914

In de verre toekomst onderzoeken agenten Bor de la Roque en Annet Pyriev van het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen verschillende planeten die verspreid zijn over de hele melkweg. IDPER-agenten worden Lynx genoemd omdat deze roofdieren in het verleden opnieuw op planeet Aarde werden geïntroduceerd om bepaalde ecologische onevenwichten te herstellen.

Elk nieuw deel laat je nieuwe vreemde werelden ontdekken. Telkens worden ook verschillende ecologische rampen en de problemen die zij met zich meebrengen tegen het licht gehouden. Lynx is een sciencefictionreeks voor liefhebbers van Centaurus, Europa en Aldebaran.

7 reviews

4,2 sterren op basis van 7 beoordelingen

i
03 Mar 2023
Indeboekenkast.com
Lynx speelt zich af in een verre toekomst. Agent Bor de la Roque heeft een zware tijd achter de rug. Hij verloor zijn dochter en hsilvesteraar moeder. Na lange tijd wordt hij gekoppeld aan een nieuwe partner, Annet Pyriev. Zij is een jonge agente en de verwende dochter van een schatrijke ondernemer. Hoewel de twee elkaar in eerste instantie niet mogen, komt Bor er al snel achter dat Annet meer in haar mars heeft dan hij had kunnen bedenken.

In hun eerste gezamenlijke missie komen ze onverwachts terecht op de planeet Flu , waar een religieus volk woont dat offers brengt aan een waterserpent. Annet en Bor komen er al snel achter dat er hier meer aan de hand is.

Lynx afbeelding

Lynx is een nieuwe sciencefiction stripalbumreeks. In elk nieuw verhaal maak je als lezer kennis met nieuwe werelden. De rode draad in de verhalen zijn diverse ecologische problemen. De serie is een aanrader voor liefhebbers van dit genre. Denk daarbij aan de series Aldebaran, Centaurus en Europa.

De realistisch overkomende illustraties in dit album zijn het werk van illustrator Alexandre Eremine. Ze spreken tot de verbeelding en de levendige personages ogen zeer natuurlijk.

Dit eerste deel is een prettige kennismaking met de hoofdpersonages en je wordt als lezer al snel meegezogen in dit avontuur. Het boek heeft een open einde en deel 2 zal vermoedelijk voor opheldering zorgen. Een prachtige reeks om in de gaten te houden.

https://indeboekenkast.com/stripboeken/sciencefiction/lynx-boek-1/
d
29 Nov 2022
De Boekenman
n de zeer verre toekomst heeft de mens een groot aantal planeten gekoloniseerd… Vele daarvan zijn verwoest door de behoeften van grote industriële conglomeraten. Om dit soort milieurampen te voorkomen, is Lynx in het leven geroepen.

De agenten worden geleid vanaf de planeet TER3, in het BAYER-systeem. Een van de Lynx-agenten, Bor, een ervaren man, wordt door zijn superieur, commandant Ward, met spoed naar TER3 geroepen. Zijn onderzoek op de planeet Helis stond op het punt tot een conclusie te komen, waarbij het bedrijf Techlys betrokken werd, dus erg goed gezind is hij niet. De reden voor deze terugroeping is dat Bor een nieuwe partner moet zoeken. Dat wil hij eerst niet, door de tragische dood van zijn vrouw en zijn dochter. Maar met Annet Pyriev, een jong meisje met een sterk karakter, heeft hij toch een teamgenoot. Sterker nog: zij is de dochter van Pyriev, de mediamagnaat… En een van de belangrijkste bijdragers aan de winst van het bureau dat Bor in dienst heeft… Maar die ook belangen heeft in het bedrijf Techlys dat Bor ten val wilde brengen…

Het debuutalbum van Lynx is sterk in meerdere opzichten; eerst en vooral kunnen we vast en zeker van een origineel scenario spreken. Het sci-figenre draait soms rondjes bij allerlei soorten aliens, kolonisaties van planeten … maar hier levert scenarist Serge Perrotin een aardig verhaal af. Enerzijds heeft het verhaal een einde. In veel reeksen eindigt het debuut met een grote cliffhanger. Dat is positief. Anderzijds bezorgt Perrotin ons ook nog enkele vragen naar de komende delen toe.

Het tekenwerk komt van een Rus, namelijk Alexandre Eremine. Zijn naam doet geen belletje rinkelen, maar wat een talent bezit die man! Eerst en vooral willen we zijn uitgebreide kleurenpallet in de bloemetjes zetten. Een kleurrijke strip wekt eenmaal onze interesse op. Ook zijn ruimtetuigen, alsook de buitenaardse decors zijn minutieus uitgewerkt. Van deze man willen we ongetwijfeld meer werk tegenkomen in de striphandel!

Lynx is een verrassende sciencefictionreeks met een ecologisch tintje. Een uitstekend debuut en een aangename kennismaking met het auteursduo. Wordt vervolgd…

https://www.instagram.com/deboekenman/
c
28 Nov 2022
Cutting Edge
Nog een nieuwe sciencefictionserie bij Silvester, ditmaal getekend door de Rus Alexandre Eremine. Technish minder verbluffend dan zijn collega Janjetov, maar zijn personages hebben wel expressie en zijn figuren bewegen tenminste niet als robotten. Ook hier een leuke opzet die wel wat aan het werk van Leo doet denken. We volgen een agent die verre planeten moet inspecteren opdat er geen ecologische rampen zouden gebeuren door interventie van mensen of bedrijven. Hij moet een team vormen met een verwende rijkeluisdochter, maar zij heeft blijkbaar toch meer in haar mars. Ook hier een veelbelovend begin van wat een leuke serie kan worden. (Pep)

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/8264/stripfax-april-2021/
9
16 Jun 2021
9e Kunst
Lynx is een interplanetair agentschap dat moet toezien op dat maatschappelijke ontwikkeling van talloze planeten in het universum geen delicate ecosystemen beschadigt. Dat doen ze in ware James Bond stijl. Een inventieve en spannende plot gaat hand in hand met een originele invalshoek, maar de grootste plus zijn de personages. De chemie tussen agent Bor, een oude brombeer en Agent Pyriev, een verwende rijkeluisdochter, spat van de bladzijden. Bovendien broeit er bij beide agenten allerlei ongein onder hun oppervlakte, zodat ze allesbehalve de tweedimensionale personages blijven die ik net voor u beschreef.

https://9ekunst.nl/2021/05/06/kort-van-stof-april-2021/
m
16 Jun 2021
Moors Magazine
Een goed science fictionverhaal laat je net even anders naar de werkelijkheid van je eigen tijd kijken door de zaken net even een andere draai te geven. Een echt goed science fictionverhaal doet dat niet al te nadrukkelijk – daar gaat het vooral om het verhaal, dat best zo vreemd mogelijk mag zijn.

De science fictionstrip Lynx voldoet ruimschoots aan die criteria. We zijn in de verre toekomst aangeland en volgen agent Bor van IDPER, het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen. Hij onderzoekt in zijn eentje planeten in de uithoeken van de Melkweg, en hij ontdekt daarbij regelmatig zaken die sterk aan corruptie en erger doen denken. Daar hebben we de link met het hier en nu al te pakken, want Bor wordt in het begin van dit eerste deel van de reeks Lynx al van een missie afgehaald omdat zijn onderzoek slecht uitpakt voor bepaalde stinkend rijke, invloedrijke ondernemers.

De verwende, ongeduldige en arrogante jonge dochter van een van die rijke mannen wordt vervolgens aan hem toegewezen als partner, en samen gaan ze op pad naar een planeet waar op een geheimzinnige manier vrijwel al het water is verdwenen. Dat verhaal, hoe dat water verdwijnt en op een andere planeet weer opduikt, is volstrekt krankzinnig in de beste science fictiontradities, dus er valt hier genoeg te genieten voor de liefhebbers van buitenissige verhalen. In de loop van het boek komen we er ook achter dat Bor een dramatische persoonlijke geschiedenis achter zich heeft, en dat Annet en haar rijke vader niet bepaald op vriendschappelijke basis met elkaar omgaan. Wat humor zit er ook nog bij, het verhaal is werkelijk fenomenaal mooi getekend en ingekleurd en de cliffhanger maakt wel heel nieuwsgierig naar het volgende deel. Een absolute topper in het genre.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/lynx-boek-1/
l
15 Jun 2021
Lookie Books
Terwijl Perrotin de Franstalige stripliefhebbers al wist te verblijden met een handvol reeksen en op zich staande uitgaves, is de Russische Eremin de nobele onbekende van het tweetal. Met dit eerste deel in de scifi-fantasy-reeks Lynx zetten ze hun gezamenlijke eerste stappen in het nederlandstalig striplandschap. Boek 1 uit de reeks brengt een scifi-setting tot leven die eerder aards aanvoelt en waarbij een futuristisch verhaal over macht en de politieke beïnvloeding van interplanetaire big tech-ondernemingen de plot voortstuwt. Het resultaat is een best wel geslaagde eco-ruimte-avonturen-thriller.

Bij de eerste leesbeurt van deze beeldroman kon ik haast niet anders dan de link leggen met het enorm populaire “Aquablue” en alhoewel quasi geen enkele strip de vergelijking met voorgenoemde titel kan doorstaan, weet Lynx toch heel wat gelijkwaardige elementen aan te voeren. De verhaallijn is strak opgebouwd, de personages werden van net voldoende diepgang voorzien om geloofwaardig te lijken en de dialogen zijn functioneel. Daarnaast laat scenarist Perrotin voornamelijk de illustraties van Eremine het verhalende woord voeren. En net die tekeningen zijn sterk, heel sterk gebracht. Zowat ieder beeldvak wordt netjes voorzien het nodige schaduw- en lichtspel, de contrasten zijn netjes weergegeven en kleuren voelen allesbehalve vlak aan.

“Boek 1” mag dan wel het eerste deel van een reeks zijn, alhoewel er voldoende verhaalelementen voor handen zijn die nog een afsluiting behoeven, leest de strip als een op zich staande publicatie. Met z’n 56 pagina’s is die overigens van gemiddelde omvang en makkelijk op een luie namiddag door te nemen. Helemaal origineel is de opzet van “Lynx” niet echt te noemen, maar dat komt voornamelijk omdat de markt van scifi-ruimte-verhalen nu eenmaal geruime tijd dicht bevolkt is, het is echter een geslaagde samenwerking die ongetwijfeld op heel wat bijval zal kunnen rekenen. Ik ben alvast fan en kijk vol verlangen uit naar het vervolg in de reeks.
c
15 Jun 2021
Coole Suggesties
In de verre toekomst weten we dat er meer is dan alleen onze planeet Aarde. We hebben meer planeten ontdekt waar leven mogelijk is, iedere planeet heeft zo zijn unieke eigenschappen en wordt bewoond door mensen. Om alles in het gareel te houden zijn er speciale agenten op pad om te zorgen voor evenwicht en balans. Deze worden Lynxen genoemd. Je leert twee lynxen kennen in dit eerste deel van een reeks: de oude, cynische en ontzettend kritische (tegen het conspiracy-theory-aan), agent Bor, en de energieke, eigenwijze en over-het-paard-getilde meisje Annet. Ze worden door het hoofd van het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen (IDPR) aan elkaar gekoppeld en ontdekken al snel dat verschillende planeten uit balans raken. De reden daarvan is terug te leiden naar aarde, waar ineens een wonderlijk geneesmiddel verkrijgbaar is voor ontzettend veel geld. De vraag is: wie heeft dit geneesmiddel ontwikkeld… en hoe wordt de balans in het universum weer hersteld?

De fraaie illustraties in dit album spreken tot de verbeelding. Ze zijn gedetailleerd vormgegeven met uitgesproken emoties in de gezichtsuitdrukkingen – hoewel sommige scènes op het verkeerde moment zijn vereeuwigd, zo lijkt. De omgevingen zijn kleurrijk en divers. Soms wordt er iets te snel geschakeld van de ene naar de andere omgeving, het gemis aan tijdsbesef speelt hier zo nu en dan parten.