Cézembre: Boek 1 (+stofomslag)

€25,95
Artikelcode 310711
Nicolas Malfin

Saint-Malo, augustus 1944, de oorlog woedt voort. Een oorlogsverhaal dat het lot van vier jongeren volgt en een doorslaggevend hoofdstuk uit het intense verhaal van de bevrijding van Frankrijk.
Scenario Nicolas Malfin
Tekeningen Nicolas Malfin
Inkleuring Meephe Versaevel
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 80
ISBN Hardcover 9789463066716

Saint-Malo, augustus 1944, de oorlog woedt voort. Op de basis van het Franse eiland Cézembre probeert het Duitse leger de opmars van Amerikaanse troepen tegen te houden. Terwijl de strijd voor de bevrijding van hun stad aan de gang is, proberen de achttienjarige Ewan, en zijn vrienden Corentin, Marie en Théo zich bij het verzet aan te sluiten.

Een oorlogsverhaal dat het lot van vier jongeren volgt en een doorslaggevend hoofdstuk uit het intense verhaal van de bevrijding van Frankrijk.

Nicolas Malfin brengt niet alleen een stad die verwoest werd door vuur en staal opnieuw tot leven, maar evoceert ook de menselijke kanten van dit verhaal met veel emotie en precisie. Malfin (Golden City) is zowel scenarist als tekenaar van dit tweeluik. Met dit verhaal bewijst hij dat zijn tekenpen ook romantisch werk kan leveren.

Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

3 reviews

4,4 sterren op basis van 3 beoordelingen

e
16 Jun 2021
Enola.be
Nicolas Malfin is met zijn werk voor Golden City uitgegroeid tot één van de populairste Franse tekenaars voor SF-verhalen. In 1999 ging deze reeks op scenario van Daniel Pecqueur van start en speelde van bij aanvang in op de leemte die de ecologische science-fiction van Aquablue op dat moment wat liet ontstaan. Golden City was meteen een verkoopstopper, mede ook dankzij het flitsende tekenwerk van Malfin. Zijn azuurblauwe zeeën en technologische creaties werden gecombineerd met heel dynamisch tekenwerk waarin personages en voertuigen bijna van het blad af leken te komen.
In 2012 verscheen dan met het eerste deel van Cézembre voor het eerst een album op eigen scenario. Deze kreeg meteen een plek in de roemruchte collectie Vrije Vlucht van uitgeverij Dupuis. Door Malfins vele werk duurde het tot 2019 vooraleer het slotdeel in het Frans verscheen. Nu heeft Silvester het eerste deel vertaald, en wellicht zal het tweede niet lang op zich laten wachten. Met zijn eerste scenario kon Malfin het moeilijk verder van huis zoeken. Weg zijn de fantasieverhalen op vreemde planeten. Nu gaat het om een oorlogsverhaal rond het eiland Cézembre, vlak voor de Bretoense kust bij Saint-Malo. Ewan is in 1944 een jongeman die verliefd is op Françoise. Malfin kiest voor een verhaal over een grote groep personages en de impact van de oorlog. De verschillende partijen in het conflict, verzet en collaboratie komen beide aan bod. Met dit eerste deel van Cézembre maakte Malfin een stevig debuut als scenarist. Hij documenteerde zich voor het tekenwerk stevig in de periode en de regio. Hij kruidt dit met zijn gekende spectaculaire tekenwerk.
Voor de fans van Golden City is het een aangename verrassing om hun favoriete tekenaar eindelijk eens op een ander verhaal te zien werken. Hoewel Malfin oog heeft voor de nuance in een oorlogssituatie en zorgvuldig vermijdt om goeden en slechten te creëren in zijn verhaal, is Cézembre als totaalpakket toch een oorlogsverhaal van het meer geromantiseerde soort geworden. Daar is zeker niets op tegen, maar hier en daar leek het alsof de gladheid en dynamiek van zijn tekenwerk de donkere momenten van het scenario wat tegenwerkte, alsof Malfin in zijn verhaal toch net nog wat donkerder en complexer wilden gaan, dan wat zijn tekenwerk toelaat.
Maar dit laatste is wellicht een detailopmerking van een zeurkous die niet gewoon wil aanvaarden dat Cézembre een verslavend verhaal is, zorgvuldig geconstrueerd door een pure vakman die naast tekengenen, duidelijk ook talent voor het schrijven van een verhaal meegekregen heeft. Als vertaler van Golden City, heeft Silvester nu ook de vertaalrechten van deze oorspronkelijke Vrije Vlucht kunnen loswerken van Dupuis. In de vormgeving van het album heeft Silvester bovendien de opmaak van Vrije Vlucht behouden. Met een aantrekkelijke cover heeft deze Cézembre alles om een verkoopstopper te worden. Op naar een spoedig te verschijnen slot!

https://www.enola.be/2021/01/21/nicolas-malfin-cezembre/?fbclid=IwAR2Gfb9bqVFTNCCYdBHfh6ytUrbGZRBjigfFHAlgHzP6Aj71SX0971zpad8
t
16 Jun 2021
Teunis Bunt
De Tweede Wereldoorlog is ruim voorradig in nieuw verschenen strips. Waarom dat zo is, is niet zomaar duidelijk. Er zijn immers steeds minder stripmakers die de oorlog zelfs maar als kind hebben meegemaakt. Wel noopt een oorlog tot morele keuzes en verder is het een tijd waarin veel verhoudingen op scherp worden gesteld, waarin keuzes het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood. En soms is de oorlog gewoon een decor voor avonturen.

Sommige stripmakers hebben duidelijk de bedoeling een stuk van de geschiedenis te belichten. Dat doet bijvoorbeeld Nicolas Malfin met het tweeluik Cézembre, waarvan nu Boek 1 verschenen is. Cézembre is een eiland voor de Bretonse kust, bij het plaatsje Saint-Malo.

Het plaatsje is in de oorlog bezet door de Duitsers, maar de Amerikanen komen dichterbij. Saint-Malo maakt deel uit van de Atlantikwal en is daarom stevig verdedigd. Van binnenuit organiseert het verzet zich onder de plaatselijke bevolking.
In de val

Hoofdpersoon is Ewan, die als kind al zijn oom en zijn vader moest missen, omdat die gedood werden door de Duitsers. Hij wil zich, samen met zijn vrienden graag aansluiten bij het verzet. Hij is verliefd op de dochter van de bakker, ook een verzetsman. Als Ewan bij zijn geliefde is, vergeet hij de tijd, wat zijn redding is. Hij ziet nog net dat zijn makkers in de val lopen.

Bij het verraad is een leeftijdgenoot betrokken, Bastien Fénec. Hij is afkomstig uit hetzelfde plaatsje, maar heeft dus een andere keuze gemaakt. De Duitsers zijn intussen op zoek naar een Amerikaan en langzaam krijg je het idee dat er een Duitser is die meer weet van deze Amerikaan dan hij laat merken.
Dossier

Achter in het album is een dossier opgenomen waarin de situatie van het eiland Cézembre en van Saint-Malo in vier pagina's helder uit de doeken wordt gedaan, met mooi, historisch illustratiemateriaal.

Om het geschiedenisverhaal tot leven te brengen zijn de personages nodig en het is mooi dat Malfin er niet simpel helden en schurken van maakt. Bastien bijvoorbeeld wil een nieuw Bretagne en hij is anti-communist, meer dan dat hij nu zo voor de Duitsers is. Wat overigens niet wil zeggen dat zijn manier van handelen te prijzen is.

Dat een Duitser met wie je je niet wilt vereenzelvigen er ook nog eens afzichtelijk uitziet, is wel een cliché dat vermeden had kunnen worden.

Het verhaal, geschreven door Malfin, die we daarvoor alleen als tekenaar kenden, zit goed in elkaar en leest lekker door.
Teksten in het Duits

Bijzonder is dat de teksten van de Duitsers in het Duits zijn, met daaronder de vertaling in het Nederlands. Het zou logisch geweest zijn als de teksten van de Fransen dan ook in het Frans zouden zijn, plus de vertaling, maar bij hen krijgen we alleen de Nederlandse tekst. Soms snapte ik de tekst niet helemaal. De Duitser die ik hierboven al noemde zegt: 'Wegwezen nu!... Tenzij jullie hen willen vervoegen in hun miserie.' Bedoeld is waarschijnlijk: 'Tenzij jullie willen delen in hun ellende.'

Het zijn maar kleinigheden, net als de uitleg dat SS de afkorting zou zijn van Schutstaffel (in plaats van Schutzstaffel).
Cover

Het tekenwerk is goed. Heldere tekeningen, waarbij zowel de rustige scènes als de passages met veel actie goed overkomen. De cover moet aanzetten tot verkoop, dat snap ik wel, maar die roept wel een romantischer beeld op dan wat er in de strip aan de hand is en het meisje lijkt een beetje op het dak geplakt. Ik heb een hele tijd naar de afbeelding gekeken, maar ik geloof niet dat je op die manier stabiel kunt zitten.

Zoals gezegd: het zijn kleinigheden. Dit eerste boek van Cézembre belicht een deel van de oorlog waarvan ik niets wist, in de vorm van een boeiend verhaal, dat ook nog goed getekend is. Kom maar op met dat tweede deel!

https://teunisbunt.blogspot.com/2020/12/cezembre-boek-1-nicolas-malfin.html
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Cézembre is een eilandje voor de Franse kust, tegenover het stadje Saint-Malo dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters was omgebouwd tot fort vol kanonnen die de Amerikanen moesten tegenhouden. Het eiland was voor die tijd een kloostereiland en later een vakantieplek, omdat het een strand op het zuiden bezat, maar vanaf 1940 was dat afgelopen.

Nicolas Malfin maakte een tweedelige strip over de laatste maanden van de oorlog, rond augustus 1944. De vier vrienden Ewan, Corentin, Marie en Theo, allemaal rond de achttien, willen zich bij het verzet aansluiten, maar dat gaat gigantisch mis, want ze lopen in de val, nota bene opgezet door een jeugdvriend die voor de Duitsers in het verzet geïnfiltreerd is.

Cézembre is het waargebeurde verhaal van het stadje Saint-Malo aan het eind van de oorlog, als de Duitsers op een bepaald moment alle mannelijke inwoners (behalve de bakkers) opsluiten om ze later te kunnen executeren. Een kleine hardnekkige verzetsgroep probeert te redden wat er te redden valt, en wij volgen als lezer vooral de lotgevallen van Ewan, die zijn vader en zijn oom al in het begin van de oorlog verloren is, zijn vriendin Françoise, zijn vrienden Corentin, Marie en Theo en de twee collaborateurs die er langzaam maar zeker achter komen dat ze als de Britten en de Amerikanen komen, ze van de Duitsers ook niet veel meer te verwachten hebben.

Nicolas Malfin kenden we tot nu toe alleen van de science fictionstripreeks Golden City die geschreven wordt door Daniel Pecqueur, maar hier overtreft hij zichzelf, want dit verhaal, dat hij voor het eerst zelf schreef, is niet alleen erg goed, de tekeningen zijn ook nog een slag beter dan in Golden City, vind ik. Alleen al hoe het stadje Saint-Malo getekend wordt, dat is een complete liefdesverklaring aan dit prachtige oude stadje. Chapeau!

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/cezembre-boek-1/