Bomb Road 03: Yankee Station

€19,95
Artikelcode 213093
Michel Koeniguer

Bomb Road is een driedelige reeks over de verschrikkingen van de Vietnamoorlog, geschreven en getekend door de auteur van Misty Mission.
Scenario Michel Koeniguer
Tekeningen Michel Koeniguer
Inkleuring Wes Hartman
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463065986

1972. De oorlog lijkt steeds meer op een open wond die niet wil stoppen met bloeden, en de doodsteek betekent voor alle illusies van de jaren '60. Nixon heeft intussen zowat alle grondtroepen teruggetrokken, om alleen nog militaire raadgevers en de luchtmacht ter plaatse te laten in een zwaar geteisterd Zuid-Vietnam. De Noord-Vietnamese aanval op de zuidelijke buur vormt het startsein voor operatie Linebacker, een bommenoffensief op het Noorden. Te laat om nog de oorlog te winnen, maar nog iets te vroeg voor een allerlaatste ronde in het luchtruim van wat de Fransen Indochina noemden...

Bomb Road is een compleet verhaal in 3 delen door Michel Koeniguer (Misty Mission).

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
1972: De Vietnamoorlog sleept zich op pijnlijke wijze voort. Kapitein Bradley Townsend leidt piloten op in de VS, maar wordt gevraagd om voor een laatste ‘tour’ terug te keren in Vietnam. Dat doet hij, maar het wordt hem bijna fataal.

Door Martijn Douma

Dit verhaal draait net iets minder om oorlogshandelingen dan de eerdere albums. Want naast dat hij betrokken is bij luchtgevechten komt Townsend een oude bekende tegen. Bovendien ontstaat er zowaar een romance met een vrouw die hij in Vietnam tegenkomt.

Opvallend
Het is me bij de eerste twee delen niet opgevallen, maar deel 3 bevat relatief veel Vlaams taalgebruik. Terwijl de vertaler dezelfde is. Jammer…

Vliegtuigstrips
Ik moet eerlijk bekennen dat vliegtuigstrips niet de eerste strips zijn die ik oppak in de stripwinkel. Toch ben ik blij dat ik dit drieluik gelezen heb: naast wat meer kennis te hebben opgedaan van de Vietnamoorlog heb ik genoten van de platen van vliegtuigen, vliegdekschepen, helikopters en luchtgevechten van Michel Koeniguer: geweldig!

Tour of Duty
De inkleuring van Wes Hartman leende zich nog het best voor dit verhaal, met name bij platen die zich op of boven de zee afspelen. Bij vlagen riepen de tekeningen bij mij beelden op van de serie Tour of Duty.

Vliegtuigliefhebbers en geïnteresseerden in de Vietnamoorlog kunnen dit drieluik blind aanschaffen. I rest my case.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/bomb-road-3-laatste-tour/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Yankee Station is de positie van de vliegdekschepen van de Amerikaanse Task Force 77 die in de Golf van Tonkin lagen, en van waaruit de aanvallen op Noord-Vietnam werden uitgevoerd, in een oorlog die in 1972 steeds meer op een eeuwige open wond begint te lijken. In dit derde en afsluitende deel van de stripreeks Bomb Road over de Vietnamoorlog vertelt Kolonel Bradley “Redneck” Towsend, inmiddels 68 jaar oud, het verhaal van zijn laatste missie als piloot in Vietnam.

Het is een harde oorlogsstrip, laat dat gezegd zijn, en dan ook nog eens verteld door een tamelijk cynische ijzervreter die alleen maar wou vliegen. Maar het geeft wel een tamelijk realistisch beeld van een oorlog die inmiddels alweer bijna vergeten lijkt. Getekend door een tekenaar die het volgens mij heerlijk vindt om vliegtuigen te tekenen, want die zien er altijd weer even fantastisch uit, waardoor de oorlog op een rare manier toch ook nog iets glamoureus krijgt.