

Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenScenario | Stephen Desberg |
Tekeningen | Tony Sandoval |
Inkleuring | Tony Sandoval |
Formaat B | 22 x 29 cm |
Pagina's | 144 |
ISBN Hardcover | 9789464841824 |
Een man wordt wakker in een vreemd landschap. Hij zit onder de grond en het schemerige, roodachtige licht laat er geen twijfel over bestaan waar hij is. De man heet Ian McGilles en hij is wakker geworden in de hel. Wat heeft hij gedaan om dat te verdienen? McGilles deelt zijn gevangenis met een aantal anderen, die er al langer zitten en zich al snel voorstellen. Oorlogsmisdadigers, historische figuren en seriemoordenaars die hun plek hier dik hebben verdiend. Deze angstwekkende groep vertelt hem over een project en ze willen dat hij meedoet. Het gaat om niets minder dan ontsnappen uit de hel. De voortvluchtigen zijn Fegelein, een nazi-oorlogsmisdadiger; Gesualdo, een prins, componist en moordenaar; Locusta, de gifmengster uit het oude Rome; Anne Bonny, de meedogenloze pirate; en Jack the Ripper, ook bekend uit andere onderwerelden.
McGilles en zijn metgezellen banen zich een weg naar de oppervlakte en worden opgejaagd door de bewaker van de onderwereld, degene wiens naam het zelfs gevaarlijk is om te noemen: de Vilder en zijn roedel dolle honden. Om aan hem te ontsnappen sluiten ze zich aan bij een karavaan vol fabeldieren die voorbestemd zijn om geofferd te worden. McGilles’ aandacht wordt getrokken door een vogelvrouwtje in een kooi. Ze heet Volage en is bereid om van hem te houden, zelfs in dit desolate land vol ruïnes. Deze gevallen engel is een absolute schoonheid en waarschijnlijk zijn laatste hoop.
Volage is een compleet verhaal geschreven door Stephen Desberg (De rivieren van het verleden, De engelen van Auschwitz) en sfeervol geïllustreerd door Tony Sandoval.
Ook de strip Volage, Kroniek van de onderwereld speelt zich in de hel af. Ian Mc Gillis komt na zijn dood in de hel terecht, wat ook een soort van tweede geboorte is. Je zou denken dat die hel overbevolkt moet zijn, maar de tekenaar, Tony Sandoval schetst de hel vooral als een desolate wereld. Tamelijk naargeestig: er is geen begroeiing en er leven geen dieren, op de verscheurende honden van De Vilder na.
Schurken
Ian Mc Gillis, van wie we dan nog veel weten, vindt aansluiting bij een stel notoire schurken, drie vrouwen en drie mannen: Locusta, Isabelle van Castille, Carlo Gesualdo, Anne Bonnay, Jack the Ripper en Hermann Fegelein. Ze proberen uit de hel te ontsnappen, maar De Vilder met zijn honden zit hen op de hielen.
Dan is er nog een gekooide vogelvrouw, Volage, een gevallen engel. Ook zij sluit zich aan. Er lijkt zelfs iets moois te ontstaan tussen haar en Ian. Maar in hoeverre kun je iemand in de hel vertrouwen?
Het gezelschap maakt een tocht met hindernissen en onderweg kunnen ze niet iedereen erbij houden. Natuurlijk houden Volage en Mc Gillis het tot het einde vol. Ontsnappen ze uit de hel?
Scenario
Steven Desberg zette een scenario in elkaar volgens een beproefd recept: een tocht met hindernissen, die steeds lijkt te mislukken. Daarvan zijn er nogal wat. De setting is wel bijzonder, maar de vraag is of dat zoveel toevoegt. De hel is hier toch vooral decor. Hoe het zit met het bestraffen van het kwaad is nogal onduidelijk. Veel mensen zitten al heel lang in de hel. Wat is er al die tijd met hen gebeurd? Speelt er nog een god een rol? Er zijn veel vragen te stellen waarop geen bevredigend antwoord komt.
Het verhaal is onderhoudend, maar heel bijzonder vond ik het niet. De tekeningen intrigeerden mij wel, al kun je ook daar wel aanmerkingen op hebben. Mc Gilles is een spillebeen met een gespierd bovenlijf, maar zijn armen zijn de ene keer veel gespierder dan de andere keer en het geheel is statischer dan nodig is. Maar de naargeestigheid van de sfeer is er wel steeds, wat ook door de inkleuring zal komen.
De wijd uiteenstaande, grote ogen van bijvoorbeeld Anne Bonnay en Volage laten de mangakant van Sandoval zien. Die personages krijgen daardoor iets onschuldigs, terwijl je tegelijkertijd weet dat dat verraderlijk is. Het zwarte van de tekeningen, die toch een glimp van hoop laten, bleef mij ook na lezing nog wel bij.
Achter in Volage is er een 'Schetsdossier' opgenomen en dat is een mooi extraatje. Het nodigde mij in ieder geval uit om ook het Instagramaccount van Sandovan op te zoeken.
Interessant tekenwerk dus en een aardig verhaal, waarbij het tekenwerk langer in mijn geheugen zal blijven dan wat er nu precies met de personages gebeurde.
https://teunisbunt.blogspot.com/2025/04/volage-kroniek-van-de-onderwereld.html
Door Thijs Franssen
Ian McGilles, een voormalig huursoldaat, wordt wakker in de onderwereld. Geleid door een demoon die zijn lot zal bezegelen, komt hij er snel achter dat de hel niet zomaar een plek is van passieve kwelling. Het is een bruisend landschap van machtsspelletjes, brute straffen en levenloze zielen die hun lot ondergaan.
Een uitweg
Al snel komt Ian in contact met enkele historische figuren en raakt verstrikt in een gewaagde ontsnappingspoging. Opgejaagd door ‘de Vilder’, de meest beruchte speurder van de onderwereld, trekken ze door het helse landschap op zoek naar een uitweg. Samen proberen ze het onmogelijke: ontsnappen aan de eeuwige verdoemenis.
Ian McGilles
Wanneer Ian zich bij de groep aansluit, ontstaat al snel een leidinggevende rol voor hem. Hij maakt beslissingen onder druk en aarzelt niet om geweld te gebruiken. Naarmate het verhaal vordert, ontdekken we de redenen van zijn aanwezigheid in de hel en de drijfveren achter zijn ontsnapping.
Fellowship of the hell
Stephen Desberg, bekend van De Schorpioen en I.R.S., kiest de hel als decor. De keuze om historische criminelen en figuren toe te voegen aan het verhaal is goed gevonden. Toch voelt hun rol soms wat oppervlakkig. We krijgen niet echt inzicht in hun verleden of de reden waarom nou juist zij zijn gekozen.
Leven na de dood
Het thema hoop en wanhoop komt steeds weer terug in het verhaal. De personages zoeken naar een uitweg, maar realiseren zich dat de hel misschien geen uitweg heeft. Opgejaagd, omringd door ellende, proberen ze hoop te houden. Maar hoe houd je hoop als tegenslagen zich opstapelen? Bestaat dit überhaupt op een plek waar alles verloren lijkt te zijn?
Tekeningen
Tony Sandoval (Onzichtbare echo’s, Het lijk en de bank, Nocturno) vult deze tekortkomingen met zijn krachtige tekeningen gelukkig mooi aan. Zijn aandacht voor detail maakt elk personage uniek. Hij geeft ze persoonlijkheid en karakter. De historische achtergrond, die in tekst tekort schiet, wordt hierdoor minder belangrijk.
Overdonderend
Sandoval combineert zorgvuldig uitgewerkte realistische afbeeldingen met vluchtige penseelstreken. Deze laten ruimte voor eigen verbeelding. Er komen een paar prachtige paginagrote tekeningen voorbij. Ze overdonderden mij in hun schoonheid. Een geweldig contrast met hetgeen dat wordt afgebeeld.
Inspiratie
De hel in ‘Volage’ is een surrealistisch, levendig en huiveringwekkend decor dat haast zelf als een personage tot leven komt. Het is overduidelijk dat Sandoval zich heeft laten inspireren door de schilderkunst. Zijn onheilspellende monsters, schimmen en mythische wezens lijken zo te zijn ontsnapt uit de werelden van Jheronimus Bosch en Salvador Dalí. Het is bijna alsof je naar hun schilderijen kijkt.
Conclusie
Volage: Kroniek van de Onderwereld is een strip die indruk maakt met de schitterende tekeningen. Het verhaal is misschien niet altijd even diepgaand, maar desondanks blijft het boeien. Je wil toch weten of het zal lukken. Als kers op de taart vind je achterin het boek een prachtig schetsdossier.
https://www.striptip.nl/nieuws/volage-kroniek-van-de-onderwereld/
https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/26829/stripfax-nov-2024/
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Volage: Kroniek van de onderwereld (+stofomslag)