Uur U 21: De laatste musketier 1/2

€19,95
Artikelcode 212821
Duval | Pécau | Aleksic

Uur U is een reeks verhalen waarin historische gebeurtenissen een andere draai krijgen. In dit deel: Wat als... de jonge koning Lodewijk XIV tijdens de opstand tegen Mazarin wordt gedood.
Scenario Fred Duval, Jean-Pierre Pécau
Tekeningen Vladimir Aleksic
Inkleuring Thorn
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463069274

Uur U is een reeks verhalen waarin historische gebeurtenissen een andere draai krijgen.

Herfst 1651, tijdens de Fronde des Princes, vlucht de jonge koning Lodewijk XIV weg van Parijs. Hij wordt echter gedood door bandieten. De musketier d'Artagnan, die belast was met de bescherming van de koninklijke familie, is nooit van dit trauma hersteld. Een paar dagen na deze gruwelijke gebeurtenis wint de Prins van Condé de Slag bij Cognac en levert hij Frankrijk uit aan de Spanjaarden. Twintig jaar later probeert de verbannen kardinaal Mazarin een laatste alliantie te vormen om Frankrijk te heroveren. Hij roept zijn betrouwbaarste man terug om een belangrijke boodschap af te leveren, deze man, die een wapenmeester is geworden, blijkt d'Artagnan, de laatste van de musketiers.

Boek 21 en 22 vormen samen een compleet verhaal. Ook verkrijgbaar als voordeelpakket.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

m
28 Nov 2022
MOORS MAGAZINE
Uur U is een stripreeks met een opmerkelijk uitgangspunt – wat als de geschiedenis op een cruciaal moment net een iets andere wending had genomen? Het is eigenlijk historische fantasy die de geschiedenis naar zijn hand zet, en waarin de kantelmomenten zo beïnvloed worden dat de geschiedenis een dramatisch andere kant op kantelt.

In de delen 21 en 22, die samen één verhaal vormen, komen we de Drie Musketiers uit de befaamde romans van Alexandre Dumas tegen – d’Artagnan speelt een van de hoofdrollen in het eerste deel, en komt aan het eind daarvan zijn oude maten Portos en Aramis weer tegen. Dat is natuurlijk extra leuk voor iedereen die de avonturen van de drie musketiers ooit gelezen heeft, al vrees ik dat het grootste deel van het jongere Nederlandse publiek niet tot die doelgroep behoort.

Ook verder is dit een verhaal dat vooral oudere lezers zal aanspreken, vermoed ik, en dan vooral degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en die dan ook nog eens de geschiedenis van Frankrijk een beetje paraat hebben. In 1671 wordt in deze aflevering van UUR U Lodewijk de Vertiende, die in de reguliere geschiedenisboeken bekend zou komen te staan als de Zonnekoning, op jonge leeftijd vermoord, waarna Frankrijk door Spanje en Engeland verdeeld wordt. d’Artagnan had de moord wellicht kunnen voorkomen en is dat trauma nooit te boven gekomen.

Twintig jaar later probeert de verbannen kardinaal Mazarin Frankrijk te heroveren en roept daarvoor zijn betrouwbaarste man op om een brief af te leveren. Die man is d’Artagnan, die zo aan zijn laatste grote opdracht begint.

Ondanks het feit dat dit deel wel heel erg voor het Franse lezerspubliek gemaakt is kun je het heel goed lezen als een goed gelukte historische fantasy – het laat een situatie zien die heel goed had kunnen gebeuren – en het laat zien dat de geschiedenis soms van hele kleine toevalligheden aan elkaar hangt.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/uur-u-de-laatste-musketier/
9
23 Aug 2022
9ekunst.nl
In deze nieuwe fictieve alternatieve historische setting krijgen we het verhaal voorgeschoteld van één van de vier musketiers op rust. D’Artagnan wordt voor een laatste keer ingeschakeld om de Franse Koning te beschermen. Die verschanst zich in Parijs, dat op het punt staat om ingenomen te worden door het Spaanse leger. De musketiers zijn uiteraard dankbare personages om over te strippen en het is een lust voor de lezer om D’Artagnan en de zijnen bezig te zien. De tekeningen zijn soms wat houterig, maar de vaart, en zelfs humor, die in het verhaal zitten maken heel wat goed.

https://9ekunst.nl/2022/08/06/kort-van-stof-juli-2022/