

Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenScenario | Jean-Claude Van Rijckeghem |
Tekeningen | Thomas Du Caju |
Inkleuring | Thomas Du Caju |
Formaat A | 23 x 31 cm |
Pagina's | 48 |
ISBN Hardcover | 9789463069878 |
Londen, 1942… Paulette Kincaid is de dochter van een overleden Engelse zakenman en een Française. Haar moeder liet haar in de steek nog voor de oorlog begon en haar vader stierf in een bombardement tijdens de Battle of Britain. Al twee jaar woont ze bij haar tante. Ze helpt in de kledingwinkel met stikken en verstellen maar ze verveelt zich dood. Om een zwangere vrouw te helpen die op het punt staat te bevallen steelt ze een legerjeep. In plaats van door het leger te worden bestraft krijgt ze een baan aangeboden bij de spionagedienst SOE.
Haar gedrevenheid en kennis van het Frans maakt Paulette tot een zeer waardevolle rekruut voor missies in bezet gebied… Haar codenaam verzint ze zelf. Ze noemt zichzelf ‘Naald’…
Saboteuses wordt geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem en getekend door Thomas Du Caju (Vleugels van hoop). Beide auteurs werkten eerder samen aan de reeks Betty & Dodge.
Snelle bestellers krijgen er tevens GRATIS een A3-Kunstdruk bij cadeau. OP=OP!
Saboteuses is een aardige, maar ook wel weer erg onwaarschijnlijke reeks. Alsof de Engelse geheime dienst willekeurige meisjes van de straat af plukte en in no time op wist te leiden tot gevaarlijke geheim agenten. Hoe het zij, dit soort oorlogsverhalen doet het eigenlijk altijd goed en ook deze reeks krijgt dus toch weer een voldoende.
https://www.instagram.com/deboekenman/
https://9ekunst.nl/2022/11/06/kort-van-stof-september-2022-2/
In plaats van door het leger te worden bestraft krijgt ze een baan aangeboden bij de spionagedienst SOE, omdat ze onder de indruk zijn van haar doortastende optreden. Haar codenaam kiest ze zelf – Naald. Eigenlijk is ze te jong, en vooral ook te onbesuisd voor de klus die ze voor haar in gedachten hebben, maar na een pittige opleiding van drie maanden wordt ze met twee andere jonge vrouwen gedropt in Frankrijk, waar ze meteen voortvarend aan de slag gaan.
En dat loopt niet allemaal even soepel – tot grote frustratie van de vrouw waaraan ze gekoppeld is raakt de impulsieve Paulette steeds in de problemen, en de eerste grote sabotage-actie die de twee vrouwen uitvoeren verloopt ook al niet geheel volgens plan…
De strip is gebaseerd op de speciale geheime dienst die Churchill in 1940 oprichtte – het SOE (Special Operations Executive) werd door Churchill zijn “ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering” genoemd, maar het personeel zelf had het over “The Firm”. De agenten van de SOE moesten het vuile werk opknappen – alles was toegestaan, moorden, ontvoeringen en aanslagen. Tussen 1942 en 1944 werden er 37 vrouwen opgeleid die als geheim agent in bezet gebied werden ingezet, daarvan keerden er veertien nooit terug – zij waren de “saboteuses” waar deze fictieve stripreeks een eerbetoon aan wil zijn.
Een bijzonder verhaal, goed getekend, deel 1 maakt nieuwsgierig naar het afsluitende deel 2.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/saboteuses-1-naald/
Na Betty & Dodge, Little England en De Muizen van Leningrad slaan Jean-Claude Van Rijckeghem en Thomas Du Caju de handen in elkaar om een stripverhaal rond de Tweede Wereldoorlog te maken. Dat beide auteurs op dit gebied inmiddels een goed gesmeerde tandem vormen, hoeven we niet meer in de verf te zetten. Een verhaal rond het verzet staat altijd garant voor de nodige spanning en een stevige portie actie en drama. Van Rijckeghem portretteert in sneltempo het personage van Paulette: jong, knap, impulsief, intelligent, een tikkeltje arrogant, maar met het hart op de juiste plaats. We zijn meteen mee met het personage dat na de korte harde opleiding als geheim agente losgelaten wordt in een door de nazi’s bezet Frans dorpje. We volgen het meisje dat ondanks haar tekortkomingen groeit in alles wat ze doet. Elke actie van het verzet heeft namelijk gevolgen. Soms zijn die gevolgen oneindig veel groter dan gedacht of dan de bedoeling was. Wat kan een meisje van achttien jaar emotioneel dragen?
Thomas Du Caju heeft inmiddels zijn sporen als tekenaar ruimschoots verdiend. Zijn herkenbare tekenstijl weet ons keer op keer te bekoren. In veel van zijn vrouwelijke hoofdpersonages valt altijd wel een vleugje Betty te herkennen. Bewust of onbewust, we kunnen daar bezwaarlijk iets op tegen hebben. De inkleuring, lichteffecten en decors ademen sfeer uit. Met name de scènes die zich in het donker afspelen, zijn bijzonder knap! Uiteraard sluipt er her en der ook nog een vliegtuig, Jeep of Kübelwagen ten tonele, de kers op de taart zullen we maar zeggen.
Dit eerste deel van Saboteuses wist ons vanaf de eerste pagina’s te overtuigen en stelde geen seconde teleur. Bovendien blijven we achter met een cliffhanger van formaat. We kunnen alleen maar hopen dat we niet te lang op het vervolg moeten wachten. Silvester verzorgde de mooie hardcoveruitgave en heeft na Du Caju's Vleugels van Hoop blijkbaar de smaak te pakken. Hun fonds zit dan ook boordevol kwalitatieve reeksen rond de Tweede Wereldoorlog.
JACKY CORNELIS
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Saboteuses 01: Naald