Afrikakorps 01: Battleaxe

€19,95
Artikelcode 213071
Olivier Speltens

Afrikakorps is een Tweede Wereldoorlog-avontuur geschreven en getekend door Olivier Speltens (De hel van het Oostfront).
Scenario Olivier Speltens
Tekeningen Olivier Speltens
Inkleuring Olivier Speltens
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9788463065436

In februari 1941 arriveert luitenant Joachim von Richter met zijn mannen in Afrika. Deze panzercommandant trekt te strijde op een nieuw front in Noord-Afrika. De hitte en het zand zijn er even geducht als de Engelse troepen die er gestationeerd zijn. Er wacht de bemanning van de 522-tank een zware strijd, maar de orders zijn duidelijk, Tobroek moet worden ingenomen!

Het Afrikakorps (Deutsches Afrikakorps, DAK) was tijdens de Tweede Wereldoorlog het expeditieleger van de Duitsers in Noord-Afrika. Het werd initieel gemobiliseerd als een ondersteunende kracht om de Italiaanse verdediging van de Afrikaanse koloniën te versterken. Na hun training bleven ze, onder het commando van de iconische maarschalk Erwin Rommel, onder verschillende namen vechten in Afrika en dat van maart 1941 tot hun overgave in mei 1943.

Afrikakorps is een drieluik van Olivier Speltens (De hel van het Oostfront).

3 reviews

4,4 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Het Afrikakorps wordt door generaal Rommel ingezet om in Noord-Afrika de Libische havenstad Tobroek te veroveren op de Britten. Luitenant Von Richter probeert daaraan, samen met zijn tankeenheid, een steentje bij te dragen.

Door Martijn Douma

Een intrigerende cover, dat is wat er het eerst in het oog springt bij dit album: een soldaat die een zware legerjas draagt en zijn gezicht en hoofd zoveel mogelijk bedekt houdt. Uit de achtergrond kun je opmaken waarom – hij staat in een woestijn, vol in de zon. In dit stripboek draait het om het Deutsches Afrikakorps, dat in februari 1941 als expeditieleger van de Duitsers in Noord-Afrika voet aan wal zette.

Tobroek
De eerste opdracht die luitenant Joachim von Richter en zijn mannen in hun Panzer III-tank (genaamd ‘Tank 522’) krijgen van generaal Rommel: het veroveren van de stad Tobroek (Libië) op de Engelsen. Tobroek is een havenstad en dat biedt strategisch en logistiek veel voordeel. Nadat de Italianen eerder de regio Cyrenaica, inclusief het stadje, hadden veroverd werd het door de Engelsen op de Italianen heroverd. Hitler besloot vervolgens om het fascistische Italië, deels ook uit eigenbelang, te helpen door troepen te sturen en dat is waarom Von Richter nu aan een opmars begint. Maar dat valt nog niet mee, vechten in de woestijn. Het is er normaal gesproken al heet overdag, in een panzertank is het nauwelijks te harden, met temperaturen boven de 60 graden! Om over de koude nachten maar te zwijgen.

Duits perspectief
Originele uitgangspunten in dit stripboek: de locatie (Noord-Afrika) en de invalshoek (vanuit Duits perspectief, net als overigens in Speltens’ vierluik De hel van het Oostfront) in de Tweede Wereldoorlog. Operatie Battleaxe heeft werkelijk plaatsgevonden en had voor de Geallieerden als doel om de Duitse en Italiaanse strijdkrachten rond Cyrenaica te vernietigen, met als een van de belangrijkste voordelen het opheffen van de belegering van Tobroek.


Grond en lucht
Wat interessant is om te zien: echte man-tot-man gevechten vinden er niet plaats. De vliegtuigen zorgen vanuit de lucht voor dreiging en er vinden snelle luchtgevechten plaats. Met de tanks loopt het zo’n vaart niet, deze moeten lange afstanden afleggen door de woestijn en om in positie te komen, waarna ze hun krachtige beschietingen kunnen inzetten.

Frappant
Wanneer een colonne Engelsen door de Duitsers beschoten wordt, proberen ze zoveel mogelijk materieel te beschadigen. Vervolgens gaan de Duitsers de Britse gewonden helpen en laten ze water bij hen achter. Frappant, in tijden van oorlog!

Gedocumenteerd
Over het verhaal: de situatie van destijds in Libië is goed onderzocht en uitvoerig gedocumenteerd door auteur Olivier Speltens (Brussel, 1971). Hij heeft daarbij ook gebruik gemaakt van diverse experts op dit gebied en het boek begint dan ook met een beschrijving van de situatie aldaar door Didier Bouvy. De gebeurtenissen zijn uiteraard geromantiseerd, maar volgen de historische lijnen.

De bemanning
Het verhaal volgt de historische gebeurtenissen, door de ogen van de bemanning van Tank 522, dus je krijgt wat mee van hoe het er zo ongeveer aan toe gegaan moet zijn met de soldaten. De hoofdpersoon, Leutnant Joachim von Richter, leren we in beperkte mate kennen. Van de andere vier bemanningsleden van de tank is Otto Müller een oude bekende van Von Richter, de anderen blijven op de vlakte. Dat is gelijk ook een van de makken van het verhaal: als lezer bouw je geen band op met de personages. Daarvoor is het menselijke aspect te veel op de achtergrond aanwezig en is dit aan de magere kant.

Knarsend zand
Dan de tekeningen: deze zijn van hoog niveau, erg knap. Prachtig om al die oude vliegtuigen voorbij te zien vliegen, de luchtgevechten, de tanks en de Noord-Afrikaanse landschappen en stadjes. Het opstuivende zand is dusdanig in beeld gebracht dat je bijna verwacht dat het tussen de pagina’s van je boek knarst. Zeer realistisch allemaal!

Verwacht met Afrikakorps 1: Battleaxe geen verhaal zoals uit een film, want het verhaal is historisch zeer verantwoord, maar slechts mager gedramatiseerd. Alleen vanwege de geweldige tekeningen al is dit album wel degelijk de moeite van het aanschaffen waard.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/afrikakorps-1-schitterend-getekende-clash-in-de-woestijn/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Afrikakorps is een driedelige strip over een vrij onbekend stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, geschreven en getekend door Olivier Speltens, die eerder ook al in vier delen indrukwekkend De Hel van het Oostfront in stripvorm heeft neergezet.

Het opmerkelijkste aan deze Franse strip is dat we het verhaal zien door de ogen van een niet onsympathieke Duitse officier die dient onder de roemruchte generaal Rommel. Mussolini heeft Hitler om hulp gevraagd in Noord-Afrika, want hij is daar op een vreselijke manier door de Britten in de pan gehakt, en hij wil zijn blijvende invloed in Libië, Algerije en Egypte zoveel mogelijk vasthouden.

In februari 194 arriveert panzercommandant Joachim von Richter met zijn mannen in Afrika, waar zijn tanks meteen al vastlopen in het zand en de hitte, die een even sterke tegenstander blijken te zijn als de Engelsen. Tobroek moet worden ingenomen, en we volgen het Afrikakorps in hun zware tocht.

Een indrukwekkende strip, met een verrassende invalshoek – het getuigt van durf om de Duitsers in zo’n verhaal centraal te zetten en min of meer als helden te presenteren, maar toch werkt het, omdat als het een objectief geschiedkundig verhaal overkomt. Er wordt niets geromantiseerd of mooier gemaakt dan het is, en je krijgt inzicht in een stuk geschiedenis waar je nauwelijks weet van had. Nogmaals: indrukwekkend.
d
30 May 2021
Daan
Prachtig getekend.