Inferno 01: De Hamburg-meridiaan

€19,95
Philippe Pinard | Antoine Crespin

1943: De totale vernietiging van de oude Hanzestad is het begin van de beruchte "bommentapijt"-strategie, die in tal van Duitse steden dood en vernieling zal zaaien.
Scenario Philippe Pinard
Tekeningen Antoine Crespin
Inkleuring Antoine Crespin
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463068369

"Wie zou ooit kunnen vertellen over het bloed en alle geselingen die zich daar voltrokken? Ook de rijkste taal zou, zelfs in haar meest uitvoerige bewoordingen, tekortschieten." - Dante, De Hel

Juli 1943. De meest bloedige reeks luchtaanvallen van de hele Tweede Wereldoorlog is ingezet. Codenaam: Gomorra. Een Anglo-Amerikaanse armada van 800 bommenwerpers stort elke dag en nacht zo'n 9000 ton bommen uit boven Hamburg en zijn scheepswerven. De totale vernietiging van de oude Hanzestad is het begin van de beruchte "bommentapijt"-strategie, die in tal van Duitse steden dood en vernieling zal zaaien.

Ieder deel van Inferno is een compleet verhaal.

2 reviews

5 sterren op basis van 2 beoordelingen

9
05 Oct 2023
9e KUNST.nl
In 1943 ging operatie Gomorra van start. Doel ervan was Hamburg volledig plat bombarderen. Als je als lezer op zoek bent naar diepgravende psychologie en een goed uitgekiend verhaal kom je met deze strip van een koude kermis thuis. Dat is absoluut niet erg, als je dat van tevoren weet, want je krijgt andere koek: na een hele hoop historisch en technisch correct voorspel bestaat deze strip voor tweederde deel uit magnifiek in beeld gebrachte luchtgevechten. Extra pluim voor de sfeervolle inkleuring.

https://9ekunst.nl/2022/01/06/kort-van-stof-december-2021/
m
01 Aug 2022
MOORS MAGAZINE
In juli 1943 werd de meest bloedige reeks luchtaanvallen van de Tweede Wereldoorlog ingezet. Britten en Amerikanen samen gooien met achthonderd bommenwerpers elke dag ongeveer negenduizend ton aan bommen op Hamburg en zijn scheepswerven. Het is de bedoeling die oude Hanzestad totaal te vernietigen met een “bommentapijt”, een strategie die later nog in veel meer Duitse steden dood en vernieling zal zaaien.

We volgen in deze strip de bemanning van een van die bommenwerpers, die de klus als een technische opdracht lijken te zien, waarbij een aantal moeilijkheden overwonnen moeten worden – slecht weer bijvoorbeeld, afweergeschut, Duitse jagers en meer van dat dat soort zaken.

Wat ze zich niet lijken te realiseren is wat ze feitelijk aanrichten, totdat ze onverwacht gedwongen worden laag over Hamburg te vliegen en ze de totaal verwoeste stad zien branden. En dan weten ze nog niet hoeveel onschuldige burgers ze met hun bommen hebben gedood. Dat waren er ongeveer 6500, en dan tellen we de vijftienduizend gewonden nog niet mee.

Aan het eind wordt er nuchter een overzichtje gegeven van wat er die nacht alleen al aan schade aangericht is, naast die burgers: 2200 ton uitgegooide bommen, zestien toestellen door jachtvliegers neergehaald, twaalf door het afweergeschut, en 41 beschadigd. Drie dagen later was de volgende raid al gepland.

Een kalm en vrij nuchter verteld verhaal dat misschien daardoor nog wel heviger binnenkomt. Maar de titel is niet voor niets aan De Hel van Dante ontleend – Inferno is een titel die genoeg zegt en die de lading van deze indrukwekkende strip goed dekt.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/inferno-de-hamburg-meridiaan/