Donjon Monsters 12: Het toverboek van de uitvinder

€19,95
Artikelcode 210669
Joann Sfar | Lewis Trondheim | Keramidas

De geschiedenis van de Donjon, de slottoren van de serietitel, wordt door Joann Sfar en Lewis Trondheim in verschillende tijdperken en evenveel reeksen verteld. Met draken, eenden én konijnen!
Scenario Joann Sfar, Lewis Trondheim
Tekeningen Keramidas
Inkleuring Walter
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463069779

In Donjon Monsters komen bijfiguren uit de wereld van Donjon aan bod. Zo hebben we Jan-Jan de Boeman leren kennen, kennis genomen van het liefdesverdriet van Biscarra de Reus en van de wapenfeiten van Marvin de Rode. Elk album in deze reeks is van de hand van een andere tekenaar.

Het toverboek van Kwansuis, waarin alle geheimen van de fabricage van automaten staan, is verdwenen. Stel dat het in verkeerde handen valt? Dan is het eind zoek. Helaas is het in handen gevallen van de geduchte Willem van Dattum. Deze is van plan het boek in het hertogdom Caramel te veilen…

Lees van Lewis Trondheim ook Kobijn en Het eiland Bourbon 1730.

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
03 Mar 2023
MOORS MAGAZINE
Een van de meest fascinerende stripwerelden is die rond de Donjon, bedacht door Joann Sfar en Lewis Trondheim, en inmiddels al door vele uiteenlopende tekenaars vormgegeven. Het universum rond de Donjon breidt zich gestaag uit en de verhalen zijn altijd een klein beetje krankzinnig, maar altijd spannend, vaak op momenten ontroerend en ze houden ons, als alle goede fantasy en science fiction, een verbazingwekkende spiegel van onze eigen tijd en onze eigen maatschappij voor, al is het dan soms een idiote lachspiegel met ruwe randjes.

Want het gaat hier ook altijd om de strijd tussen goed en kwaad, om vriendschap en trouw, om onwaarschijnlijke bondgenootschappen en nog veel meer. In de subreeks Donjon Monsters wordt altijd een bijfiguur in de spotlight gezet, of wordt er een onbekend verhaal verteld, steeds getekend door een andere tekenaar. In Het Toverboek van de Uitvinder is dat Keramidas, die op zijn geheel eigen manier dichtbij de wereld van de Donjon blijft. Het verhaal is geschreven door Trondheim en Sfar en zit zo goed en ingenieus in elkaar dat je het boek twee keer zou moeten lezen voor je het helemaal begrepen hebt tot in alle details.

Het toverboek van Kwansuis komt bij een archeologische opgraving tevoorschijn, en dat is bijzonder nieuws, want in dat boek staan de geheimen van de fabricage van automaten, waarmee je een leger van hersenloze robots zou kunnen samenstellen. Het boek verdwijnt en blijkt in handen te zijn gekomen van de gewetenloze Willem van Dattum, die het boek wil veilen aan de meestbiedende.

Omdat Herbert de Eend de officiële erfgenaam is en volgens de papieren recht heeft op het boek gaan Herbert en Marvin op pad naar het hertogdom Caramel, waar honden heersen en waar het boek geveild zal worden. Vogels zijn daar absoluut niet welkom, en eenden dus ook niet. En dat is nog maar het begin van het verhaal.

Sublieme fantasy, en een topper in een reeks waarin nauwelijks een zwak deel is aan te wijzen. En vrees niet, je kunt hier gewoon instappen, ook als je nog nooit iets gelezen hebt van de Donjonreeks. Bedenk wel dat je dan hoogstwaarschijnlijk de rest van de reeks ook zult willen lezen.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/donjon-monsters-12-het-toverboek-van-de-uitvinder/