Donjon Monsters 10: Soldaten van eer

€19,95
Artikelcode 210666
Joann Sfar | Lewis Trondheim | Bézian

De geschiedenis van de Donjon, de slottoren van de serietitel, wordt door Joann Sfar en Lewis Trondheim in verschillende tijdperken en evenveel reeksen verteld. Met draken, eenden én konijnen!
Scenario Joann Sfar, Lewis Trondheim
Tekeningen Bézian
Inkleuring Walter
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463066969

In Donjon Monsters komen bijfiguren uit de wereld van Donjon aan bod. Zo hebben we Jan-Jan de Boeman leren kennen, kennis genomen van het liefdesverdriet van Biscarra de Reus en van de wapenfeiten van Marvin de Rode. Elk album in deze reeks is van de hand van een andere tekenaar.

Görk en Krag zijn broers. Als Soldaten van het Jammerdal bewaken ze een geheime deur van het Zwarte Kasteel. Omdat die deur weinig gebruikt wordt, vervelen ze zich. Tot op een dag een blinde oude man Krag verplicht versterking te roepen om te verhinderen dat de bejaarde het Kasteel binnengaat. Omdat Krag heeft gefaald, wordt hij ter dood veroordeeld. Moet zijn eigen broer hem executeren?

Lees van Lewis Trondheim ook Kobijn en Het eiland Bourbon 1730.

3 reviews

4,7 sterren op basis van 3 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
Het Donjon-universum is intussen enorm, eigenlijk al bijna eindeloos. Het wereldje, verzonnen door grote namen Lewis Trondheim en Joann Sfar, is er eentje vol satire waar ze de draak steken met ‘sword and sorcery’. Ook zorgen de albums ervoor dat enkele tekenaars een springplank krijgen in de stripwereld. Een van die namen is Frédéric Bézian, die je ook nog kunt kennen van ‘Het volle leven’.

In Donjon Monsters worden secundaire figuren belicht en de albums kunnen afzonderlijk van elkaar worden gelezen. Ook komt ieder deel van een andere tekenaar, dit keer is dus Bézian de gelukkige. Het verhaal gaat over Gork en Krag, twee broers. Samen zijn ze soldaat van het Jammerdal en daar bewaken ze de geheime deur van het Zwarte Kasteel. Helaas is die deur zo geheim dat ze bijna niet gebruikt wordt, dus de verveling slaat al snel toe. Op een gegeven moment komt een bejaarde man de deur wél binnen en heeft Krag dus gefaald. Sterker nog: hij wordt zelfs ter dood veroordeeld. Gork moet zijn broer naar de woestijn brengen en zijn vleugels afknippen, zodat hij er omkomt van de dorst. Onderweg komen beide heel wat hindernissen tegen, die ze al dan niet met moeite doorstaan.

Het hele verhaal is er eentje vanuit het vertelperspectief van Gork, die de Grote Khan aanbidt en alle bevelen klakkeloos wil opvolgen… tot hij voor enkele morele kwesties komt te staan in zijn tocht. Het verhaal is als een middeleeuws lied verteld in een moderne taal, vergezeld van donker, mysterieus en schetsmatig tekenwerk. Dat straalt de cover onder andere uit, waar je de twee figuren ziet vechten in een stortvloed. De humor in de Donjon-albums kan van duistere aard zijn, maar dit cynisme slaat alles.

Als conclusie kunnen we gewoon één ding zeggen: kopen, die handel!

https://www.instagram.com/deboekenman/
9
16 Jun 2021
9e Kunst
IIn de Donjon monsters reeks zoomen Sfar en Trondheim in op één of meerdere nevenpersonages uit de Donjonreeks. Dit keer krijgen we twee broers voorgeschoteld die als bewakers in de Donjon werken. Wanneer één van hen een fout maakt moet de andere hem begeleiden naar de woestijn en om hem daar te executeren. Het hele album bestaat uit de geïllustreerde monoloog van broeder beul. Die heeft het verstand van een zesjarige en dat zorgt ervoor dat een kinderlijk naïeve tekst gekoppeld wordt aan een resem bloederige brutaliteiten. Komisch en tragisch tegelijkertijd. Bestond er maar een goed woord om dat sentiment te omschrijven
m
16 Jun 2021
Moors Magazine
In de reeks Donjon Monsters krijgen bijfiguren uit de Donjonsaga een hoofdrol. Elk album in deze subreeks wordt door een andere tekenaar gemaakt. Het tiende deel van Donjon Monsters heet Soldaten van Eer en werd getekend door Bézian op een scenario van Joann Sfar en Lewis Trondheim, de bedenkers van het Donjon-universum.

Het is een ongewoon duistere aflevering geworden, met veel dood en ellende, prachtig ingehouden getekend, en al even schitterend ingetogen ingekleurd door Walter. De broers Görk en Krag bewaken als soldaten van het Jammerdal een geheime deur van het Zwarte Kasteel. Ze vervelen zich meestal omdat die deur nooit gebruikt wordt, maar op een dag komt er een blinde oude man die naar binnen wil, en Krag overmeestert de man met grof geweld, en krijgt pas later door dat hij oud en blind is. Dat levert een harde straf op, en Krag wordt als voorbeeld gesteld. Zijn broer moet hem naar de woestijn brengen om daar zijn vleugels af te hakken zodat hij omkomt van honger en dorst.

Het verhaal wordt in tekstblokjes verteld door Görk, en dat werkt heel goed. Geen tekstballonnen, alleen die tekstjes bovenin beeld waardoor je de gedachten van Görk leest. De broers gaan op weg naar de woestijn nog langs bij hun ouders, maar dat levert een onverwachte verrassing op, naast wat bijzondere herinneringen.

De schitterende, ingetogen pentekeningen en de teksten vormen een sublieme combinatie waardoor dit merkwaardige fantasyverhaal op een indrukwekkende manier binnenkomt. Een absolute topper in de Donjonreeks.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/donjon-monsters-soldaten-van-eer/