Donjon Monsters 09: De bewoners van de diepten

€19,95
Artikelcode 210662
Joann Sfar | Lewis Trondheim | Killoffer

De geschiedenis van de Donjon, de slottoren van de serietitel, wordt door Joann Sfar en Lewis Trondheim in verschillende tijdperken en evenveel reeksen verteld. Met draken, eenden én konijnen!
Scenario Joann Sfar, Lewis Trondheim
Tekeningen Killoffer
Inkleuring Walter
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463063623

In Donjon Monsters komen bijfiguren uit de wereld van Donjon aan bod. Zo hebben we Jan-Jan de Boeman leren kennen, kennis genomen van het liefdesverdriet van Biscarra de Reus en van de wapenfeiten van Marvin de Rode. Elk album in deze reeks is van de hand van een andere tekenaar.

Zwemeline, de jonge dochter van de priester Batisk, die niet weet wat ze aan moet trekken naar het bal van de Grote Vloed, weet wel zeker dat de Grote Khan heeft besloten om alle leden van haar familie uit de weg te ruimen. Ze wordt ontvoerd door monsters met tentakels, maar redt zichtzelf door de identiteit van een soldaat aan te nemen… En dat betekent het begin van een avontuur vol strijd.

Lees van Lewis Trondheim ook Kobijn en Het eiland Bourbon 1730.

1 beoordelen

3 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
17 Jun 2021
Strip Tip
In dit deel van Donjon Monsters, De bewoners van de diepten, wordt de onderwaterwereld verkend. De tiener Zwemeline wordt, om te overleven, onderdeel van een plunderende en moordende bende, waarna ze zich in het leger weet op te werken.

Door Martijn Douma

Dood en verderf
Het verhaal begint bij een stelletje onderwatermonsters dat het huis van Zwemeline binnenvalt en haar ouders vermoordt. De grote Khan blijkt hierachter te zitten, al heeft de bende zich van huis vergist. Ze ontkomt door zich te vermommen als de soldaat die haar moest afmaken. Wanneer de bende monsters naar het huis van haar beste vriendin gaat, begeeft ze zich onder hen en infiltreert zodoende om haar vriendin te redden. Dat lukt in eerste instantie ook, maar wanneer haar vriendin verkracht wordt door een van de zeemonsters verlost Zwemeline haar uit haar lijden.

Smeerlapperij
Een van de soldaten ontmaskert haar vervolgens maar besluit haar als seksslaaf aan te houden. We hebben het hier nog steeds over de ‘grappige’ reeks Donjon Monsters… Maar dit kan ik niet grappig noemen. Zwemeline probeert voortdurend de smeerlap van het lijf te houden en wordt, dankzij haar vermomming, opgenomen in het onderwaterleger dat haar ouders vermoordde. Tegen wil en dank probeert ze er maar het beste van te maken. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden promoveert ze zelfs naar een leidinggevende positie. Zo kennen we Sfar & Trondheim tenminste weer een beetje.


Slagveld
De tekeningen in dit album zijn van Patrice Killoffer, die in Frankrijk een flink aantal albums gepubliceerd heeft. Het is pas het tweede album van zijn hand dat in het Nederlands uitkomt, de eerste werd in 1995 (!) uitgebracht. Killoffer heeft een eigen tekenstijl die goed in de wereld van Donjon past (of daarop is aangepast, dat kan natuurlijk ook). Blijkbaar is het onder water een enorm bloederig en ranzig slagveld, nog afgezien van alle tentakels, kwallen, visseneieren en anemonen die daar vertoeven of voorbij komen drijven. Daarmee zijn de tekeningen niet echt mijn smaak, al zitten er wel degelijk fraaie onderwaterplaten tussen.

Niet mijn kopje zeewierthee
Wat betreft de toon van het verhaal zit er, na alle ranzigheid in het begin, gelukkig wel een stijgende lijn in en dat is positief. Bij vlagen wordt het ook grappig. Maar ik hield er een vieze nasmaak aan over. Ik ben fan van deze reeks, er zitten meerdere erg leuke en bij vlagen hilarische albums tussen. Dit album is helaas niet mijn kopje zeewierthee, daarvoor gaat het verhaal me te ver en liggen de tekeningen me niet goed genoeg.