De Spectaculairen 01: Het cabaret der schaduwen

Régis Hautière | Arnaud Poitevin

Krachtpatser, menselijke kanonskogel, messenwerper en weerwolf. De leden van dit vrolijke gezelschap hebben allemaal een talent... om spectaculair te zijn.
Scenario Régis Hautière
Tekeningen Arnaud Poitevin
Inkleuring Christophe Bouchard
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463069076
ISBN Softcover 9789463069083

Krachtpatser, menselijke kanonskogel, messenwerper en weerwolf, de leden van het vrolijke gezelschap van het Cabaret der Schaduwen hebben allemaal een onmiskenbaar talent... voor trucage en illusie.

Maar in een tijd waarin de Parijse elite enkel nog zweert bij films, zijn hun kunsten niet langer voldoende om de menigte te bekoren. Wanneer de onbeschrijfelijke professor Pipolet hen voorstelt om de wereld te redden, breekt voor hen het moment aan om werkelijk... spectaculair te zijn.

Ieder deel van De Spectaculairen is een afgerond verhaal.

4 reviews

4,3 sterren op basis van 4 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
Het debuut van ‘de spectaculairen’ is een geslaagd eerste deel voor deze verfrissende nieuwe serie, geschreven door Régis Hautière. De tekeningen zijn dynamisch gebracht door Poitevin, met enkele geniale decors. Wat nog genialer is, is de humor. We hebben meermaals hardop gelachen, iets wat niet snel gebeurt in een strip. Mooi van Silvester dat ze, een zestal jaar na de Franstalige versie, deze reeks een kans wil geven!

https://www.instagram.com/deboekenman/
m
04 Oct 2022
Moors Magazine
Parijs, begin vorige eeuw – een excentrieke professor heeft een uitvinding gedaan waarmee hij de wereldvrede dacht te kunnen bereiken, maar die is hem ontstolen door een schurk die er grof geld mee denkt te kunnen verdienen. Dan ziet hij een optreden van een gezelschap dat zich De Spectaculairen noemt – een krachtpatser, een menselijke kanonskogel, een messenwerper en een weerwolf, en hij denkt dat zij met hem samen de wereld kunnen redden.

De vier leggen hem geduldig uit dat hun hele act gebaseerd is op illusie en bedrog, maar hij komt toch terug, en omdat ze in geldnood zitten (het publiek laat het afweten omdat de film hun grote concurrent is geworden) gaan ze hem toch helpen. Met behulp van een aantal van zijn excentrieke uitvindingen gaan ze de strijd aan met de schurk en dat loopt op zijn zachtst gezegd niet steeds op rolletjes.

Maar de vier tonen moed, doorzettingsvermogen en ze zijn flexibel en creatief, en dat betekent dat je een vrij ongewoon avonturenverhaal te lezen krijgt, met behoorlijk wat hilarische momenten, idiote misverstanden, krankzinnige gesprekken en nog veel meer. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat ze hun geuzennaam inderdaad waarmaken – ze maken er wat spectaculairs van.

Dit is het eerste deel van wat mij betreft een hele lange reeks mag worden, want ik heb me werkelijk ontzettend goed vermaakt met dit verhaal – niet alleen is het verhaal geweldig, de tekeningen zijn dat ook – de uitvindingen van de professor die nog enige bijstelling behoeven zul je bijvoorbeeld niet snel vergeten. Nu ik dit zit te schrijven zit ik eigenlijk nog na te lachen. En dat gebeurt niet heel vaak. Een absolute aanrader dus.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/de-spectaculairen-het-cabaret-der-schaduwen/
9
01 Aug 2022
9ekunst.nl
Onlangs verscheen bij Silvester Strips de Nederlandse vertaling van het eerste deel van De Spectaculairen, een stripserie van scenarist Régis Hautière (bekend van De oorlog van de Lulu’s en Aquablue) en tekenaar Arnaud Poitevin, met inkleuring door Christophe Bouchard. Voor wie het werk van dit Franse trio niet kent en afgaat op de (lovende) recensies die tot nu zijn verschenen, is deze eerste kennismaking met De Spectaculairen geen teleurstelling. Om een eerdere Kort van Stof-recensie op deze website aan te halen: ‘De makers hadden duidelijk plezier bij het maken van de strip en dat zet zich moeiteloos over op de lezer’. ‘Plezier’ (met een hoofdletter) is inderdaad een woord dat deze strip karakteriseert!

De SpectaculairenDe Spectaculairen 1: Het Cabaret der Schaduwen speelt in het Parijs van 1909. In de Franse hoofdstad heeft het publiek reeds kennisgemaakt met het fenomeen film, en dit betekent een zware klap voor het theater. De obscure artiestengroep ‘Het Cabaret der Schaduwen’ vertoont haar kunsten dan ook voor de spreekwoordelijke halve man en een paardenkop. Meer concreet gesproken zit er een man met een half gezicht in de zaal. Het is de gesjeesde uitvinder professor Prosper Pipolet, en hij klapt zijn handen stuk. De professor heeft een belangrijke uitvinding gedaan: een reusachtige bom die de hele aarde kan vernietigen en daarom garant staat voor universele vrede. Maar het ontwerp is gestolen door de louche industrieel Victor Stingler, die er ongetwijfeld snode plannen mee heeft.

De SpectaculairenProfessor Pipolet is diep onder de indruk van de bijzondere kunsten van het schaduwcabaret en biedt hen tienduizend francs aan, als zij mee willen helpen de gestolen bom te traceren en saboteren. Maar helaas bestaan de ‘magische’ krachten van de theatergroep grotendeels uit trucage en illusie: de sterkste man ter wereld wordt door een korset bij elkaar gehouden; de menselijke weerwolf heeft een bontallergie en eeuwige loopneus en verder hangt de hele act van onzichtbare kabels en nepsnorren aan elkaar. Teleurgesteld druipt de professor af, om de volgende avond even zo vrolijk terug te komen met hetzelfde voorstel. Hij blijkt bij de diefstal van zijn uitvinding, naast zijn halve gezicht, ook de nodige hersencellen te zijn kwijtgeraakt en sukkelt met zijn geheugen. De artiestengroep, die bankroet is, neemt zijn aanbod aan. Het is het startschot voor een avontuur waarin van alles spectaculair misgaat, met name als Professor Pipolet het gebruik van diverse, nog niet geteste, uitvindingen van zijn hand aanbiedt voor het klaren van de klus. Want: ‘Dit is een mooie gelegenheid om nog wat aanpassingen te doen!’

De SpectaculairenDe Spectaculairen is een met vaart verteld verhaal, vol geslaagde beeldgrapjes en rake dialogen en met aansprekende karakters. De sterkste man ter wereld, de menselijke kanonskogel en de helderziende vrouw zijn kermisfiguren met eeuwigheidswaarde en zij worden hier op originele, humorvolle wijze gepresenteerd. De ‘wapens’ waar zij de beschikking over hebben functioneren allemaal net niet, het zijn als het ware prullenbakmodellen van latere grote uitvindingen. Ze werken vooral op de lachspieren.

Silvester Strips lijkt met De Spectaculairen een veelbelovende stripserie in huis te hebben gehaald. Het enige minpuntje zijn de wat vreemde spelfoutjes die in de Nederlandse vertaling zijn geslopen (meganische, het doet me deugt). Maar dat mag de pret niet drukken. Als de hoofdrolspelers aan het eind van het verhaal in een sfeervol Parijs’ café het glas heffen op de avonturen die nog komen, toost de lezer van harte met ze mee.

https://9ekunst.nl/2022/07/12/de-spectaculairen-levensreddende-blundertocht-in-sfeervol-parijs/
c
17 Jun 2022
Cutting Edge
Scenarist Hautière imponeerde al met zijn jeugdreeks over WO I (De oorlog van de Lulu’s), maar deze keer trekt hij de minder serieuze kaart. De setting is Parijs, begin jaren 1900 en een gezelschap spektakelartiesten voelt de hete adem van de film in hun nek. Een gekke professor wiens uitvinding gestolen werd, belooft hen geld om de huur te betalen, als ze meewerken. Het begin van een knotsgek avontuur waar heel wat te lachen valt. Het tempo is erg hoog, zodat je het album een tweede keer moet lezen om te genieten van de prachtige tekeningen. Eindelijk nog eens een strip voor alle leeftijden en dus het heel gezin. Nu enkel nog afspreken wie hem eerst mag lezen.

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/13263/stripfax-mei-2022/